TVP3 Czwartek, 17.10.2024 Zmiany z dnia 01.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 24.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 KUCHENNE RECEPTY - ODC. 7 RYBY I OWOCE MORZA Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Sławomir Czyrnek Scenariusz: Sławomir Czyrnek Zdjęcia: Marcin Szymański, Łukasz Głąb Prowadzący: Michał Mularczyk, Anna Soporek Lektor: Piotr Dobosz Medyczno - kulinarny poradnik dr. Michała Mularczyka. W programie lekarz, w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie, jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku podane będą trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Marco Ghia przygotuje tym razem: - małże gotowane na parze z kremem z czosnku, pietruszki i bakłażana; - surową rybę siekaną z kremem czosnkowym i sałatką z kopru włoskiego; - sałatkę z ciecierzycy z krewetkami gotowanymi na parze z rozmarynem. (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL-u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bioróżnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje Karol Okrasa? Pierwszą propozycją będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 19:30 ZDROWY PLAN - /6/ PROFILAKTYKA. KLUCZ DO ZDROWIA Magazyn medyczny, 12 min, Polska, 2024 Prowadzący: Anna J. Dudek Program o zdrowiu. Cykl realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Zdrowia. Z najwybitniejszymi ekspertami rozmawiamy o sprawach, które dotyczą nas wszystkich - kobiet i mężczyzn. Powiemy m.in. o badaniach prenatalnych, antykoncepcji, in vitro, onkopłodności i szczepieniach. Równie ważny jest psychiczny wymiar zdrowia, dlatego porozmawiamy też o wyzwaniach, z którymi miliony Polek i Polaków muszą sobie radzić - o depresji czy zaburzeniach lękowych. Sprawdzimy, jakie wsparcie można otrzymać i gdzie szukać pomocy w kryzysie. Poruszymy temat partnerstwa i relacji w obliczu choroby. Nasi bohaterowie opowiedzą, jak ważne jest zrozumienie i wsparcie najbliższych podczas walki o zdrowie. Do każdego z tematów podejdziemy bez tez, uprzedzeń i ideologii, opierając się na EBS - evidence based science, czyli nauce opartej na dowodach. Celem programu jest zwiększenie świadomości zdrowotnej, pokazanie wagi profilaktyki oraz poinformowanie o dostępnych zdobyczach medycyny. Stworzymy kompendium wiedzy dla kobiet i mężczyzn, które pomoże im lepiej zadbać o siebie i swoje rodziny. To nasz "ZdroWY plan". (usunięto pozycję programową) 02:20 DZIKIE PSZCZOŁY - ODC. 110