TVP3 Piątek, 18.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 01.10.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:30 ROK W OGRODZIE 20 min, Polska, 2024 Autor: Marek Jezierski Scenariusz: Marek Jezierski Zdjęcia: Dariusz Gąsowski, Robert Wypych Prowadzący: Marek Jezierski Lektor: Grzegorz Szponder W odcinku: W październiku zbieramy ostatnie plony z warzywnika. Podpowiemy, w jaki sposób przygotować grządki przed zimą. Przypominamy, że wiele roślin ozdobnych, nie zimujących w naszym klimacie, powinny zostać zabrane do pomieszczeń. Zastanowimy się również, czym różni się kasztan jadalny od kasztanowca oraz wyjaśnimy, czy owoce buka są jadalne. (dodano pozycję programową) 06:55 ROK W OGRODZIE EXTRA Magazyn, 10 min, Polska, 2022 Autor: Agata Frol - Kowalik, Marek Jezierski Zdjęcia: Marek Jezierski, Robert Maj Prowadzący: Marek Jezierski W każdym odcinku "Roku w ogrodzie Extra" odwiedzamy piękny ogród naszego widza, ale nawet w najpiękniejszym są różne problemy związane z pielęgnacją, glebą, szkodnikami. My je rozwiążemy. Ogród pani Agnieszki Pasiecznej z Płoskiego, w województwie lubelskim, ma ponad 15 lat i jest królestwem róż i bylin. Jednak zanim to się stało, była tu tylko trawa i iglaki. Z tego czasu pozostała jedna rabata, do której właścicielka dosadziła kilka hortensji. Z pierwszego okresu pochodzi jeszcze magnolia i duża sosna. Z czasem właścicielka zapragnęła posiadać nowe rośliny i powoli rozpoczęła ogrodowe eksperymenty. Ogród jest mały, więc powstały w nim pokoje ogrodowe i zakątki tematyczne oraz pojawiło się dużo dekoracji i miejsc do odpoczynku. Ogród pani Agnieszki to miejsce, w którym rośliny kwitną od wiosny do późnej jesieni. Jest też pachnący i pożyteczny dla pszczół. Zimą ma też swój urok za sprawą zimozielonych roślin i ptaków. (dodano pozycję programową) 07:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - TU SIĘ KISI Cykl reportaży, 10 min, Polska, 2023 Podobno nie wolno zbierać jej zbyt wcześnie z pola, przerabiać jeszcze w listopadzie, czy używać nowoczesnych beczek. Podobno koniecznie trzeba zebrać dopiero, kiedy przyjdą pierwsze przymrozki, udeptać nogami i dodawać tylko soli. I podobno kiedy się ją zrobi, to można już odpoczywać, bo nic do zrobienia przed zimą z przetworów nie zostało. A kto w roli głównej? Kapusta! Niepozorna pani z wierszyka, o której mówiło się, że rozumem nie grzeszy. Jednak bez niej dawniej nie wyobrażała sobie własnej piwnicy żadna gospodyni. Dawniej kiszenie kapusty nie tylko było ważnym elementem życia w gospodarstwie, ale przez wieki wpisywało się w rytm życia na wsi. (dodano pozycję programową) 08:55 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (2) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 debiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza - oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. To program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Realizowany metodą filmową, z dużą dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok, opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów wcześniej pokazanych. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 11:00 ROK W OGRODZIE 20 min, Polska, 2024 Autor: Marek Jezierski Scenariusz: Marek Jezierski Zdjęcia: Dariusz Gąsowski, Robert Wypych Prowadzący: Marek Jezierski Lektor: Grzegorz Szponder W odcinku: W październiku zbieramy ostatnie plony z warzywnika. Podpowiemy, w jaki sposób przygotować grządki przed zimą. Przypominamy, że wiele roślin ozdobnych, nie zimujących w naszym klimacie, powinny zostać zabrane do pomieszczeń. Zastanowimy się również, czym różni się kasztan jadalny od kasztanowca oraz wyjaśnimy, czy owoce buka są jadalne. (dodano pozycję programową) 12:00 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 8 Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki - ten fakt jedynie dodaje słodyczy tej uwielbianej przez Polaków perełce. O uprawie najlepszego wspólnika śmietany i cukru opowiedzą zarówno drobni rolnicy, działający w klasyczny sposób, jak i wielcy plantatorzy, odkrywający nowe możliwości uprawy truskawki. Truskawka to nie tylko idealna podstawa słodkich dań, jak krokiety z miętowym twarogiem, ale też wspaniały składnik wytrawnych sosów, na przykład salsy będącej uzupełnieniem grillowanego kurczaka. Niepozorna truskawka jest także witaminową bombą, która ma więcej witaminy C niż cytrusy. Jola Kleser w swoich kulinarnych wędrówkach przemierzy czerwieniejące grządki, zrywając tylko najsłodsze owoce. (dodano pozycję programową) 14:05 ROWEREM PRZEZ POMORZE ZACHODNIE - PODRÓŻOWANIE POCIĄGIEM Z ROWEREM Magazyn, 12 min, Polska, 2024 Autor: Joanna Tryniszewska, Joanna Klimowska - Kronic Jeżdżą na nim mali, i duzi, biedni i bogaci, amatorzy i zawodowcy... Bo rower to pojazd uniwersalny i fenomenalny, a Pomorze Zachodnie stwarza idealne warunki dla miłośników dwóch kółek. Zapraszam więc na niezwykłą rowerową przygodę w pięknych zachodniopomorskich dekoracjach! (dodano pozycję programową) 15:20 NIEZWYKŁE MIEJSCA - MUZEUM NARODOWE - MAGAZYN ORIENTALNY CZ. 4 - PAPIERY Cykl reportaży, 5 min, Polska, 2023 Krótkie reportaże o charakterze edukacyjnym prezentujące niezwykłe miejsca w Polsce. Miejsca znane i mniej znane, często zapomniane i takie, które nie są niedostępne dla wszystkich. Miejsca skrywające wiele tajemnic, owiane legendą, miejsca o bogatej historii. Prowadzący przenoszą widza do minionych epok jednocześnie uwzględniając starania i dokonania współczesnych konserwatorów, historyków oraz pasjonatów historii Polski, malarstwa, kultury. W programie znajdują swoje miejsce współcześnie realizowane zdjęcia, jak również bogate i różnorodne materiały archiwalne. W odcinku: magazyn orientalny Muzeum Narodowego.