TVP HD Czwartek, 17.10.2024 Zmiany z dnia 11.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 17.09.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 15:15 RANCZO S.VI - ODC. 70 (SERIA VI, ODC. 5) - SEKS NOCY LETNIEJ Serial obyczajowy TVP, 43 min, Polska, 2012 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Pod wpływem komentarzy Więcławskiej I Hadziukowej żony polityków dochodzą do wniosku, że ich mężowie po nowych stanowiskach, samochodach i garniturach zapragną wymienić także swoje kobiety. W tej sytuacji Lodzia i Wójtowa rozpoczynają walkę o swój wygląd. Same zabiegi upiększające mogą jednak nie wystarczyć. Obie kobiety postanawiają więc na nowo uwieść mężów. W Lublinie kupują stosowne ku temu akcesoria. Mężowie są mile zaskoczeni przemianą żon w seksowne kocice. Miłosne igraszki trwają całe noce. Przemęczone i niewyspane kobiety wpadają więc na nowy pomysł. Postanawiają do walki o mężów wciągnąć proboszcza. Chociaż Kusy jest tylko zastępczym ojcem Kingi, przez cały wieczór się o nią zamartwia. Dziewczyna zaprosiła do swojego pokoju skina, zamknęła drzwi, a potem zgasiła światło. Kusy zastanawia się, jak uchronić dziecko przed błędem, a jednocześnie się nie ośmieszyć. Kobiety ze spółdzielni socjalnej odnoszą pierwsze sukcesy. Budzi się w nich poczucie godności. Tego nie mogą zaakceptować ich mężowie. Z podobnymi problemami boryka się Solejukowa. Solejuk nie może się pogodzić z myślą, że jego żona będzie miała maturę. Ze wszystkich sił, próbuje temu zapobiec. Składa nawet anonimowy donos telefoniczny do komisji maturalnej. (usunięto pozycję programową) 16:45 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CHORWACJA "LASTOVO I MLJET" (182) (dodano pozycję programową) 16:45 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CZARNOGÓRA "BOKA KOTORSKA" (183) Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz W tym odcinku Robert zwiedza Czarnogórę. Kotor, Prcanj, Tivat, Gornja Lastova i Perast to miejscowości, które odwiedzimy, podróżując wokół słynnej Boki, czyli Zatoki Kotorskiej, która należała kiedyś do Republiki Weneckiej. Nazwa "boka" pochodzi od włoskiego słowa "bocca" oznaczającego usta. Z lotu ptaka bowiem zatoka przypomina usta. Program wyprawy pęka w szwach: mury obronne, architektura romańska, place w stylu weneckim, przystań jachtowa dla milionerów, autentyczny okręt podwodny, średniowieczna tłocznia oliwy i górski kościółek - rówieśnik Bitwy pod Grunwaldem. Sporo atrakcji również na talerzu: tatar z wołowiny Wagyu, foie gras z galaretką z porto, słodkie priganice z miodem, ośmiornica i morskie ryby. W autorskim wykonaniu Roberta, przyrządzane pod kaplicą Matki Boskiej Ryżowej risotto Risi e bisi z jagnięciną. Lord Byron twierdził, że Boka Kotorska to najpiękniejsze w świecie połączenie gór i morza. Kotor zaś to dawne weneckie miasto o strategicznym położeniu z potężną fortyfikacją, dziś także opasane murami obronnymi. Turcy, odwieczny wróg miasta, nigdy Kotoru nie zdobyli. Groźniejsza okazała się przyroda; trzęsienia ziemi nawiedzały ten region kilkakrotnie. Współczesność miasta to tłumy turystów i miejscowi, żyjący w tych historycznych dekoracjach. Szczęśliwie nasi przodkowie nie budowali z płyt gipsowych ani paździerza, więc trzęsienia ziemi nie wyrządziły większych szkód w zabytkowej tkance miasta. Przykładem jest XIII - wieczna romańska kolegiata p. w. NMP. Plątanina wąskich uliczek sprawia, że Kotor do złudzenia przypomina Dubrownik, ale na głównym placu widzimy weneckość w czystej postaci. Jednym z jej elementów jest wieża zegarowa z początku XVII wieku. Patronem miasta jest św. Tryfon. Odpędza on złe moce, pomaga winogrodnikom i sadownikom, ale też leczy ludzi z chrapania. Drugim odwiedzanym miasteczkiem jest Prcanj, gdzie Robert zatrzymuje się na posiłek. W tradycyjnej konobie, która mieści się w kamiennym domu, nasz podróżnik degustuje miejscowe przysmaki. W menu: bakalar, czyli suszony solony dorsz, sałatka z ośmiornicy, smażone kalmary z pióropuszami, langustynki, risotto czarne z sepią, risotto czerwone z krewetkami, panierowany plaster rekina, dorada i marynowany tuńczyk. Gornja Lastova to typowa górska wioska. Miasteczko zostało założonew XIII wieku. Robert zwiedza tłocznię oliwy. W ciemnym wnętrzu stoi stara drewniana maszyneria. Kompletnie zachowany młyn oliwny sprzed niemal 500 lat. Na kamiennym dziedzińcu przed gostioną, czyli karczmą odbywa się degustacja. Przed Robertem miska małych pączków, miód, butelka rakiji i kieliszek. Pączki trzeba zamoczyć w miodzie, a potem popić rakiją z morwy. W centralnym punkcie wioski stoi kościółek rzymskokatolicki, wzniesiony w 1410 r. Stąd rozciąga się wspaniały widok na półwysep Vrmac i miasteczko Tivat. Przewodniki niewiele o nim piszą, bo też nie ma tu specjalnych zabytków. Ale jest coś, czego nie znajdzie się na całym Adriatyku. Porto Montenegro - jedna z największych inwestycji jachtowo-hotelowych ostatnich lat. Są tu apartamenty z prywatnymi basenami na dachach. A jachty należą do najbogatszych ludzi świata. W eleganckiej restauracji przy marinie Robert degustuje dwie wykwintne przystawki: tatara z wołowiny rasy Wagyu i foie gras z galaretką z porto oraz jabłkowe chipsy. Atrakcją Tivat jest Muzeum Morskie. Można tu podziwiać dwa okręty podwodne. Kiedyś, za czasów Austro-Wegier Boka Kotarska byłą główną bazą marynarki. W miejscu muzeum była dawniej stocznia i arsenał. Danie odcinka: weneckie risotto z zielonym groszkiem i jagnięciną (risi e bisi), Robert gotuje nad wodą, na malowniczej wysepce, pod kapliczką Matki Boskiej Ryżowej. W tym miejscu zatoka jest najwęższa. Jak chce legenda, przepływał tędy statek wyładowany ryżem, zerwała się burza, kapitan wznosił modły do Matki Boskiej i ryż dopłynął do konsumentów. Perast przez stulecia rywalizował z Kotorem o miano najznamienitszego miasta Boki. Nigdy nie zdobyli go Turcy ani piraci, tak jak Kotoru, ale tutaj na nabrzeżu nie mamy murów, bo system obrony był inny. Fortyfikacje były na górze i stamtąd artyleria trzymała w szachu cały akwen. Campanilla - niegdysiejsza duma i chwała miasta, w swoim czasie najwyższa na całym wschodnim Adriatyku, kosztowała peraszczan 200 kg złota. Atrakcją Perastu jest muzeum, które mieści się we wnętrzu dawnego pałacu Bujovićów; byli to Słowianie w weneckiej służbie. Skarbów muzeum strzeże wenecki lew. W Peraście działała szkoła morska, tak słynna, że car Rosji Piotr I Wielki przysłał tu swoich bojarów, żeby uczynić z nich kapitanów. Miasto dostarczało Wenecji nie tylko okrętów, ale i marynarzy. W słynnej bitwie morskiej pod Lepanto, w roku 1571, kiedy chrześcijanie pobili Turków, na dno poszła miejscowa jednostka "Święty Tryfon Kotorski". Republikę Wenecką ostatecznie uśmiercił Napoleon. Perast był ostatnim miastem republiki, w którym opuszczono flagę Serenissimy. Odprawiono mszę, tłum płakał, następnie sztandar Najjaśniejszej ukryto za ołtarzem. Do dziś się nie odnalazł. Po Wenecji zostały pamiątki i kuchnia. Boka Kotorska nadal zachwyca swoim pięknem. (usunięto pozycję programową) 21:25 DIANA (dodano pozycję programową) 21:25 PARANOJA (PARANOIA) Film akcji, 101 min, USA, 2013 Reżyseria: Robert Luketic Scenariusz: Jason Hall Aktorzy: Gary Oldman, Liam Hemsworth, Amber Heard Adam Cassidy pracuje dla właściciela potężnej korporacji Nicholasa Wyatta, ale zostaje wyrzucony z firmy za niesubordynację. Sfrustrowany idzie do klubu, gdzie stawia alkohol kolegom, płacąc firmową kartą kredytową. Wyatt obiecuje przyjąć go z powrotem do pracy, ale za pewną przysługę. Próbuje szantażem zmusić do szpiegowania konkurencyjnej spółki, w przeciwnym razie oskarży go o defraudację służbowych pieniędzy. Potentat branży technologicznej nie cofnie się przed niczym, by zniszczyć swego groźnego rywala, Goddarda, wykorzystując do tego celu właśnie Adama, który dopiero stoi u progu wielkiej kariery w świecie biznesu. Młody chłopak trafia w sam środek bezwzględnej walki na śmierć i życie między dwoma rekinami biznesu, kuszony władzą i wielkimi pieniędzmi. Kiedy uświadamia sobie, że jego życie jest w śmiertelnym niebezpieczeństwie, zaczyna rozumieć, że zabrnął w ślepą uliczkę, skąd nie ma ucieczki. Czy odnajdzie w sobie na tyle siły i odwagi, by zaryzykować wszystko, co posiada? (zmodyfikowano opis: Omówienie) 03:50 SZANSA NA SUKCES. OPOLE 2025 - ODC. (2) WILKI Widowisko muzyczne, 52 min, Polska, 2024 Reżyseria: Marcin Kolczyński Scenariusz: Marcin Kolczyński Prowadzący: Artur Orzech Wykonawcy: Maciek Gładysz, Robert Gawliński, Mikis Cupas, Emanuel Gawliński, Beniamin Gawliński, Adam Kram "Szansa na sukces" - kultowy, muzyczny talent show, który wyłania nowe gwiazdy polskiej sceny muzycznej. Zasady programu są bardzo proste. Amatorzy śpiewają w formie karaoke piosenki znanych wykonawców, którzy są jurorami danego odcinka. Utwory dla uczestników losuje prowadzący, a juror odczytuje tytuł. Uczestnik przed występem musi wybrać podkład muzyczny do wykonania - z dodatkowo nagraną linią melodyczną lub bez niej. Nagrodą dla zwycięzcy odcinka jest awans do finału edycji. Zwycięzca finału otrzymuje prawo do występu w Koncercie Debiutów, tym razem podczas 62. Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu. Program poprowadzi Artur Orzech. Jury: zespół Wilki Gwiazdą programu jest legendarny zespół Wilki. To grupa rockowa, później pop - rockowa założona w 1991 roku przez lidera Roberta Gawlińskiego.