TVP HD Sobota, 19.10.2024 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 227 BRAŃSK Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Adam Molak Scenariusz: Weronika Mliczyńska Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Tym razem odwiedzimy Brańsk - małe, lecz niezwykle ważne na mapie Podlasia miasteczko. W przeszłości było miejscem współistnienia wielu wyznań oraz kwitnących kultur mieszczańskich i magnackich. W czasach I Rzeczpospolitej to jedno z trzech centrów Podlasia z sądami i sejmikami szlacheckimi. Wizyta w Brańsku i jego okolicach jest lekcją historii prowadzącą nas przez starożytne kurhany, średniowieczne szlaki komunikacyjne między Polską a Litwą, aż do burzliwych losów drugiej wojny światowej, która nie oszczędziła ani miasta, ani jego okolic. 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 5 SEZON III - ŁOSOŚ WĘDZONY PANA KAZIMIERZA DOBRZYCKIEGO Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Pan Kazimierz jest rybakiem w Rowach nad Bałtykiem. Od ponad 30 lat wędzi w unikatowy sposób łososia - jest to technika jedyna w swoim rodzaju na całym świecie: jego łososie dojrzewają pod solą niczym szynka parmeńska, a na koniec są w delikatny sposób podwędzone na zimno. Naturalny, surowy, świeży łosoś ma około 230 kalorii w 100 g, wędzone łososie na zimno, które są dostępne na rynku, posiadają około 170 kalorii - dziwne, bowiem po zasoleniu i wędzeniu ryba powinna pozbywać się wody i zawierać wyższą ilość kalorii niż łosoś surowy. Wędzony łosoś Pana Dobrzyckiego zawiera około 330 kalorii. Co się dzieje w takim razie? Okazuje się, że większość łososia wędzonego na rynku jest nastrzykiwana wodą, by podnieść wagę. W tym odcinku odwiedziny też sławę gastronomi z czasów PRL’u, Ryszarda Pałkę, spod którego ręki wychodzili szefowie kuchni pracujący na Batorym. Pan Ryszard stworzył też modny wówczas koncept tzw. Karczmy Słupskiej. Później przez wiele lat pracował jako nauczyciel w technikum gastronomicznym w Słupsku. W odcinku tym pokażemy też połów łososia i troci bałtyckiej, które przez największych smakoszy we Francji uważane są za najlepszą wersję smakową dzikiego łososia, lepszą niż ta z Alaski czy też ze Szkocji. 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 45 - KUBA (173) HAWANA Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Robert Małkowicz podróżuje na Kubę. W tym odcinku zwiedza Hawanę. Monumentalny plac Rewolucji, którego budowę rozpoczęto jeszcze przed erą Castro, jest przeważnie pusty, tylko na skraju parkują żółte kuliste riksze motorowe. Kuba przestaje być krajem całkowicie zamkniętym. Jednym z symboli tych zmian są taksówki dla turystów. Robert wyrusza egzotyczną coco taxi do kipiącego życiem centrum miasta. Jedzie aleją Prado i zatrzymuje się pod Kapitolem. Poszczególne fragmenty miasta dobrze ilustrują historię całego kraju. Prado była niegdyś najelegantszą aleją stolicy. Dziś stoją tu zrujnowane pałace i podupadłe kamienice, a na ozdobnych balkonach suszy się pranie. Po rewolucji prywatną własność skasowano i wprowadzono przymusowy kwaterunek. Wiele z tych perełek popadło przez to w ruinę. Kubańczycy długo walczyli o wyzwolenie spod kolonialnej zwierzchności hiszpańskiej. Bohaterem tych walk był Jose Marti. Pod sam koniec XIX wieku w ten konflikt wmieszały się Stany Zjednoczone. Kuba formalnie stała się państwem niepodległym, a faktycznie była odtąd czymś w rodzaju amerykańskiej kolonii. Symbolem tamtych czasów jest zbudowany w latach 20. Kapitol, który wygląda identycznie jak gmach Kongresu w Waszyngtonie. W restauracji La Torre, która znajduje się na najwyższym piętrze wieżowca z widokiem na zatokę i całą Hawanę, Robert degustuje dwa dania: smażony filet z okonia morskiego z puree z batatów oraz koktajl z krewetek w stylu lat 50. Wieżowiec La Torre został zbudowany w roku 1957, w czasach zależności Kuby od USA. Tuż obok czeka stara Hawana, a w niej artyści, muzyka, domino, rumba i tłumy turystów. To głównie dla nich parzy się kawę w kawiarniach, leje się rum i piwo w ulicznych barach, smaży ryby i przyrządza staroświeckie koktajle z krewetek w restauracjach. Najważniejszy fragment starej Hawany to plac Katedralny. Ale podróż po Starówce należałoby rozpocząć od Plaza de Armas, czyli placu Broni, bo tu zaczyna się historia miasta. Założył je w 1515 r. hiszpański konkwistador Diego Velazquez, nie mylić z hiszpańskim malarzem o tym samym nazwisku. Najpierw było ulokowane na południowym wybrzeżu wyspy, dopiero potem przeniesiono je w dzisiejsze miejsce. Zaułek zwany Callejón de Hammel do lat 90. był tylko punktem na mapie Hawany. Wszystko zmieniło się za sprawą Salvadora Gonzaleza, który zaczął malować tutaj murale. Za nim zjawili się inni artyści. Dziś jest to miejsce bardzo snobistyczne i modne - kafejki, galerie i tłumy turystów, niemal codziennie. Domino to ulubiona gra nie tylko na Kubie, ale w całej Ameryce Łacińskiej. Grają w nią przeważnie mężczyźni, można ich spotkać niemal w każdej bramie. Ale są tu też inne rozrywki, np. rumba, którą tańczy się chociażby w kawiarni. Hawana jest fascynująca, ale warto także wybrać się za miasto, nad rzekę Bacunayagua, by zobaczyć najwyższy most na Kubie. Ta niezwykła konstrukcja ma 100 m wysokości. Spinając dwa brzegi rzeki, spina także dwie epoki w historii wyspy. Zaczęto go budować przed rewolucją, a ukończono już po niej. W tym niezwykłym miejscu pragnienie najlepiej ugasić drinkiem pina colada, który wspaniale smakuje, gdy pije się go z wydrążonego ananasa. Kiedyś w tej okolicy uprawiano kawę, ale przetrzebiono drzewa, a kawa lubi cień, więc już jej tu nie ma. Przyjeżdża się tu dla piękna pejzażu oraz z powodów florystycznych. Rosną tu bowiem wspaniałe orchidee. Dolina Vinales to jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc na całej wyspie. To zasługa mogotes niezwykłych, starych zerodowanych gór. Na jednej ze skalnych ścian z inicjatywy samego Fidela powstał Mural Prehistorii. Danie odcinka Robert gotuje na tarasie Hotelu Los Jazmines. Jest to ryż z kurczakiem po kubańsku. Wieczorem krakowski podróżnik wraca do Hawany, by w klubie muzycznym przy bulwarze Malecón posłuchać legendarnej orkiestry Buena Vista Social Club. 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 45 - KUBA (174) DROGA DO SANTIAGO Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Z Hawany do Santiago de Cuba na drugim końcu wyspy jest prawie tysiąc kilometrów. Co robić, kiedy wichura uziemiła samoloty? Trzeba jechać autobusem. Tak zaczyna się podróż Roberta Makłowicza przez całą Kubę, po drogach lepszych i gorszych, z przystankami na napoje, przekąski, posiłki, podglądanie miejscowego życia i podziwianie krajobrazów. No i tankowanie paliwa! W latach 90. Kuba przeżyła wielki kryzys, kiedy rozpadł się Związek Sowiecki i skończyło się m. in. tanie paliwo. Dziś sprowadzają je z Wenezueli, ale nie za pieniądze, bo ich nie mają. Mają za to świetnie wykształconych lekarzy, więc odbywa się handel wymienny. Na postoju w prowincji Matanzas Robert oprowadza nas po parkingu rekreacyjnym. Jest tu wiele atrakcji: małe zoo, mały ogród botaniczny i dwa bary: koktajlowy i kawowy. Prowincja Matanzas słynie z upraw trzciny cukrowej, więc kawę podaje się tu z trzciną cukrową. Środek trzciny jest bardzo słodki, a kawa gorzka, trzcinę moczy się w kawie i wysysa. Na nocleg nasz podróżnik zatrzymuje się w kolonialnym mieście Camagüey w hotelu Gran. To stylowy budynek z przełomu XIX i XX wieku. Camagüey to trzecie co do wielkości miastem Kuby, a jego stara, kolonialna część, wpisana jest na listę UNESCO. Nie ma tu turystów, bo miasto nie leży nad morzem. Z Camagüey droga prowadzi do miasteczka Cascorro i bezimiennej wsi przy drodze, gdzie w gościnnym domostwie Robert gotuje arcykubańskie danie: arroz congris, czyli ryż z czarną fasolą. Po posiłku w sąsiednim obejściu podgląda ręczny wyrób kapeluszy z kory drzew. Bezkresne łany trzciny cukrowej to do dziś najbardziej charakterystyczny element krajobrazu na wyspie. Do początków XX w. była to praktycznie monokultura. Robert zwiedza plantację w miejscowości Iznaga. Wieża obserwacyjna góruje nad obszarem dawnej plantacji. Obok wielki dom jej właściciela i kramy na targu dla turystów. Dom przypomina pałacyk dawnych latyfundystów. Iznaga to zarazem nazwisko jednego z największych w swoim czasie producentów cukru na wyspie. Wieża obserwacyjna wygląda jak kościół. Wisiał na niej dzwon wzywający niewolników do pracy, a z górnej platformy można było ich obserwować. Dziś w miejscu dawnej katorgi jest targ rękodzieła. Przydrożna budka z pieczoną wieprzowiną. Czegoś takiego krakowski podróżnik na pewno nie ominie. W nagrodę dostaje tu kawał pieczonej szynki z pikantnym sosikiem. W szczerym polu betonowa konstrukcja z wielkim napisem Granma. To nazwa prowincji, która do 1976 r. nazywała się Oriente. Nowa nazwa została nadana na cześć łodzi, którą Fidel i jego towarzysze przypłynęli na Kubę z Meksyku w 1956 r. Tak się zaczęła rewolucja. U celu podróży na Roberta czeka jeszcze jedna nagroda: La Ronera, czyli słynna fabryka rumu - z degustacją, rzecz jasna. Rum pochodzi z Karaibów, jest znany od początku XVII wieku. Najpierw był podłej jakości; pili go niewolnicy z plantacji, żeby sobie osłodzić swój ciężki los. Prawdziwa kariera tego trunku zaczęła się w 1862 r. , kiedy pochodzący z Katalonii Facundo Bacardi Masó postanowił wprowadzić rum na salony. Jest noc. Robert na tarasie kawiarni z widokiem na światła Santiago degustuje trzy gatunki rumu: białego 3 - letniego, kolorowego 7 - latka anejo i starzonego 25 lat w beczce specjalnego rumu w kieliszku koniakowym. Warto było jechać do Santiago taki kawał drogi, nawet autobusem, bo tu mają najlepszy rum na świecie. 07:30 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (2) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 zadebiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową, z dużą dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. 08:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL-u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bioróżnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje Karol Okrasa? Pierwszą propozycją będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. 08:40 KORONA GÓR POLSKI - ŁYSICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska KORONA POLSKICH GÓR to cykliczny program mikroturystyczny poswiecony polskim gorom, szczytom, ktorych zdobycie razem z nami gwarantuje wejscie do elitarnego klubu zdobywcow Korony Polskich Gór. Łysogóry to najwyższe pasmo w Górach Świętokrzyskich. Ponad nie wznosi się Łysica, zwana również Górą św. Katarzyny miejsce otoczone legendami o słowiańskich wiedźmach, odprawiających na szczycie swoje sabaty, ale też miejsce, które było schronieniem dla polskich partyzantów w trakcie II Wojny Światowej. Stefan Żeromski przeżył tu najpiękniejsze lata swojego dzieciństwa i zawsze z sentymentem umieszczał w swoich utworach jodłowo - bukowe lasy ze swoich najmłodszych lat. W legendach polskich Łysica zawsze była miejscem, w którym to, co ludzie i ziemskie łączyło się z tym, co mistyczne. Nic więc dziwnego, że w jej otoczeniu swoje miejsce odnalazły również relikwie św. Krzyża. Opactwo na Świętym Krzyżu, wskazane przez anioła węgierskiemu królewiczowi Emerykowi na miejsce złożenia relikwii, opiekuje się nimi od czasów króla Bolesława Chrobrego. Stąd też góry otrzymały swoją nazwę: Świętokrzyskie. Nasi przewodnicy oprowadzą nas po wszystkich miejscach, które warto zobaczyć dookoła szczytu oraz wspólnie zdobędziemy pierwszy klejnot z Korony Gór Polski. 09:15 LOKALSI - ODC. 9 AGNIESZKA Serial dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Wojciech Klimala Serial dokumentalny "Lokalsi" podejmuje temat społeczności lokalnych. Pokazuje ludzi, którzy potrafią dla swoich "małych ojczyzn" działać, poświęcać się i oddolnie je zmieniać po to, by wszystkim żyło się lepiej. To osoby pochodzące z małych miasteczek i wsi, które tworzą, działają i na co dzień podejmują ryzyko, by zmienić rodzinne domy i ich okolice, a przede wszystkim uszczęśliwić sąsiadów. To często drobne inicjatywy, ale bardzo potrzebne. W serialu pokazano także problem migracji młodych ludzi do dużych miast. Jednak nie z perspektywy osób migrujących, lecz tych, które postanowiły zostać w swoich małych miejscowościach, a także tych, którzy wyjechali w świat i następnie postanowili wrócić w rodzinne strony. Bohaterami odcinków są ludzie zwykli i niezwykli zarazem, które poprzez swoją pasję, upór i wizjonerstwo wpływają na otaczającą ich prowincjonalną społeczność. Czym kierują się tytułowi "lokalsi" w kwestii swych życiowych wyborów? Dlaczego postanowili zostać lub wyjechać by wraz z zebranym doświadczeniem wrócić do domu? Jak postrzegają zjawisko migracji młodych pokoleń? Co kochają i w co wierzą? Te i wiele innych ważnych pytań autorzy stawiają bohaterom serialu, by wraz z widzem móc zrozumieć postawę obydwu stron. Cykl ma formułę "jeden odcinek, jeden bohater". Jedno miejsce na mapie Polski, o którym wiedzą nieliczni lub tylko ci, którzy są związani z regionem. Z każdą osobistą historią twórcy odkrywają niezwykłość miejsc, w których żyją bohaterowie. Ich niecodzienne pasje, tradycje, zwyczaje czy rytuały. Zaglądają pod strzechy domów artystów, przedsiębiorców, rolników czy "wolnych duchów". Dziś marzymy o dalekich podróżach: Tajlandia, Ameryka Łacińska, USA, Dubaj, a skarby i egzotyka to często kultura Wschodniej Polski, góralszczyzna, Śląsk, język kaszubski i wiele, wiele innych wspaniałych zjawisk kulturowych nieraz pomijanych przez mainstream. Warto więc odkrywać Polskę na nowo. Na nowo zobaczyć jej koloryt. Traktowany dosłownie jak i w przenośni. "Lokalsi" są pewnego rodzaju portretem humanistycznym, dalekim od epatowania problemami, szarą rzeczywistością czy patologią. Serial pokazuje z miłością to, co prowincja ma do zaoferowania najpiękniejszego, inspiruje do świadomego, lokalnego patriotyzmu. 09:50 RODZINKA.PL S.III - ODC. 72 "WSZYSTKO I KAŻDY MA SWOJĄ CENĘ" Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2012 Reżyseria: Patryk Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Natalia i Maria wybrały się na zakupy. Okazuje się, że Tomek i Magda również szaleją po sklepach. Ku rozpaczy Marii Magda trafiła na większe soldy niż ona. Kuba i Kacper uczą Natalię znaczenia słowa altruizm. Tomek, Kuba i Kacper rozpoczynają strajk. Mają dość rodzicielskiej władzy. 10:25 RODZINKA.PL S.III - ODC. 73 "RODZIC UCZY, RODZIC RADZI, RODZIC NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI" Serial komediowy TVP, 24 min, Polska, 2012 Reżyseria: Patryk Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Ludwik zapisuje Kacpra na zajęcia z hokeja. Sam zostaje trenerem. Natalia walczy z bałaganiarstwem swoich synów, a Ludwik zmaga się z nową funkcją trenera. Natalia i Ludwik mimo starań nie mają ani chwili na samotne tête-à-tête. Marek tłumaczy Kacprowi prawdziwe znaczenie grilla. Zbliża się Halloween, dzieciaki szykują się do zabawy. 11:00 DZIKA WIELKA BRYTANIA - ODCINEK 4 RZEKI (WILD GREAT BRITAIN EP 4 RIVERS) Cykl dokumentalny, 46 min, Wielka Brytania, 2018 Reżyseria: Laura Humphreys Cykl dokumentalny o przyrodzie Wielkiej Brytanii. Dzika przyroda tej wyspy często pozostaje niezauważona. Ta seria pokaże ukryte życie zarówno znanych, jak i mniej znanych, a fascynujących zwierząt, które mają swój dom na wyspie. Każde z różnorodnych siedlisk daje możliwości i wyzwania dla dużych i małych stworzeń. Spotykamy zwierzęta w kluczowych momentach ich życia, kamery przy słabym oświetleniu eksponują rzadko spotykane nocne zachowania, a obiektywy makro skupiają się na mało znanych "Brytyjczykach". Od wybrzeży Kornwalii po Szetlandy, od plaż Norfolk po klify Anglesey, ta seria upamiętnia oszałamiającą przyrodę żyjącą u naszych drzwi. W Wielkiej Brytanii jest sporo opadów i dzięki nim istnieje wiele rzek. Ponad 6 tysięcy przepływa przez kraj. Ogromna różnorodność dróg wodnych płynie z najwyższych szczytów do morza. Często nie zauważa się tutejszej fauny - ale to godne uwagi stworzenia, które podejmują wyjątkowe wyzwania, prowadzą niezwykłe wędrówki i znajdują szanse na życie w najbardziej niespokojnych miejscach. Wysoko w Yorkshire Dales młoda rzeka przedziera się przez dolinę. Wygląda magicznie, lecz niewiele zwierząt potrafi tu żyć. Klimat bywa bardzo surowy i trudno znaleźć pożywienie. Rzeki spowalniają nurt, wijąc się po nizinach i tworząc spokojne jeziorka. 12:00 TAŃCZĄCA ZE ŚWIATEM - GRECJA - SEZON II ODC. 4/5 - LESVOS Magazyn, 24 min, Polska, 2023 Scenariusz: Piotr Poraj - Poleski Lesvos to wyspa, która jest jednym wielkim oliwnym gajem. Rośnie tutaj 210 milionów oliwnych drzew. To trzecia co do wielkości grecka wyspa i kraina ouzo - tradycyjnego destylatu z rosnących tu ziół. Na tej malowniczej wyspie Edyta Herbuś będzie uczyła się tańca syrtaki. 12:35 MAGICZNE PODHALE Z SEBASTIANEM KARPIELEM BUŁECKĄ - ODC. 9 SEZON I - KOLEJKA NA KASPROWY WIERCH Magazyn, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Jakub Baryga Scenariusz: Jakub Baryga Zdjęcia: Łukasz Rogowski, Aleksander Macierzyński, Adam Sienkiewicz Prowadzący: Sebastian Karpiel - Bułecka Lektor: Sebastian Karpiel - Bułecka Sebastian zabierze widzów na Kasprowy Wierch i kolejkę, która wozi turystów od 90 lat. Pomysł na budowę kolejki zrodził się w głowie ówczesnego wiceministra transportu, Aleksandra Bobkowskiego. Bobkowski był nie tylko politykiem, ale i narciarzem oraz członkiem międzynarodowej federacji narciarskiej. Dzięki jego staraniom, w lutym 1929 r. w Zakopanem odbyły się pierwsze zimowe mistrzostwa świata. Budulcem Kasprowego, oprócz drewna, był kamień, który przy pomocy prowizorycznej kolejki i transportu konnego, dostarczano na górę. O specyfice pracy w kamieniu, podbudowywaniu nim domów, opowie - przy pracy - kamieniarz, Stanisław Gąsienica. 13:05 KORONA GÓR POLSKI - TURBACZ Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska KORONA POLSKICH GÓR to cykliczny program mikroturystyczny, poświęcony polskim górom, szczytom, których zdobycie razem z nami gwarantuje wejście do elitarnego klubu zdobywców Korony Polskich Gór. Nad Gorczańskim Parkiem Narodowym rozpościera się Turbacz najwyższy szczyt Gorców, w okresie letnim pokryty białymi, puchatymi owcami, których wypas na tych terenach jest powszechny i popularny. Gorce to góry zamieszkane przez Wołochów wędrowny, koczowniczy lud żyjący właśnie głównie z owiec. Nawet teraz można zobaczyć pozostałości po tamtych przyzwyczajeniach wypas owiec rozpoczyna się jeszcze w maju i prowadzący wygon górale pozostają w górach aż do jesieni, kiedy powracają do wiosek, żeby przezimować. Jest to również teren wyjątkowo ukochany przez Władysława Orkana. Ten pisarz okresu Młodej Polski urodził się właśnie w Gorcach i mimo próby osadzenia w Krakowie, ostatecznie powrócił na te ziemie i tam rozpoczął budowę domu. Po jego śmierci w Krakowie, pociąg przewożący jego trumnę do Zakopanego zatrzymywał się na każdej stacji, aby każdy mógł pożegnać Dumaca z Gorców. 13:40 WOJNA DOMOWA - ODC. 10/15 - ZAGRANICZNY GOŚĆ Serial komediowy TVP, 53 min, Polska, 1966 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Maria Zientarowa Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Alina Janowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Kazimierz Brusikiewicz, Marek Gowlland, Jacek Fedorowicz, Bogumił Kobiela Do państwa Jankowskich przyjeżdża kolega pana Kazimierza z oflagu, równocześnie trwają przygotowania do przyjazdu Rysia - młodego kuzyna z Anglii. Pani Irena poucza Jankowskich o angielskich zwyczajach, podstawowych zwrotach. Na lotnisku okazuje się, że Rysio mówi po polsku, zachowuje się zupełnie inaczej niż sugerowała pani Irena i w ogóle jest zupełnie normalny - nadaje się na kolegę dla Pawła. Jest grudzień - wycieczka po Warszawie się nie udaje, bo przez zamarznięte okna autokaru nic nie widać. Główną atrakcją stają się dla Rysia rozmowy z panią Ireną. Rysio i Paweł jadą do Zakopanego, państwo Jankowscy tymczasem bawią się kupionymi dla Rysia ołowianymi żołnierzykami. Na nartach Rysio łamie rękę i nogę, ale wyjeżdża z Polski szczęśliwy i zaprasza Pawła na wakacje. 14:45 WOJNA DOMOWA - ODC. 11/15 - CO KAŻDY CHŁOPIEC... Serial komediowy TVP, 47 min, Polska, 1966 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Maria Zientarowa Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Alina Janowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Wacław Kowalski, Wojciech Siemion, Jarema Stępowski Pani Zofia nagle uświadamia sobie, że Paweł stał się już zupełnie dużym chłopcem. Jest przerażona tym odkryciem, zwłaszcza że znajduje w kieszeni syna fotografię dziewczyny. Śledzi go podczas randki w parku, niestety, ma pecha - zostaje przyłapana przez strażnika na niszczeniu zieleni i zdemaskowana przed synem. Wyobraźnia podsuwa pani Zofii najgorsze domysły, przede wszystkim to, że zostanie babcią. Prosi więc męża, by uświadomił Pawła. Pan Kazimierz konstatuje, iż ma luki w teorii. Idzie do księgarni, gdzie kupuje wszystkie pozycje na ten temat, łącznie z "Życiem seksualnym dzikich" i broszurkami przeznaczonymi dla dziewcząt. Czyta to w kawiarni, wzbudzając sensację wśród kelnerek. W domu pan Jankowski wyprasza żonę, po czym przystępuje do edukowania Pawła. Chłopiec zaskakuje go wiadomością, że o wszystkim już nauczył się w szkole. Pani Zofia w tym czasie dokształca się u pani Ireny i Anuli. Na wszelki wypadek ojciec zakłada Pawłowi książeczkę mieszkaniową. 15:40 MUZEUM POLSKIEJ PIOSENKI - /107/ - "MONALIZA" - PAPA DANCE 8 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Knittel, Krzysztof Bukowski, Zbigniew Proszowski, Andrzej Strzelecki, Jacek Kęcik Scenariusz: Tomasz Knittel Wykonawcy: Papa Dance, Paweł Stasiak W każdym odcinku twórcy programu zrealizowanego w koprodukcji z Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu przedstawią historię jednego rodzimego hitu sprzed lat. Widzowie TVP Rozrywka dowiedzą się, jak doszło do powstania konkretnego utworu, kiedy to się stało, kto za tym stał, a także jak potoczyły się jego losy. Prawie każdy przebój ma swoją historię, która obrosła anegdotami, wiążą się z nią zakulisowe opowieści, zdarzenia losowe, życiowe rozterki, zabawne sytuacje. W programie historia piosenki "Monaliza" 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. BOŚNIA I HERCEGOWINA - MOSTAR Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2016 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Bośnia i Hercegowina, jak sama nazwa wskazuje, składa się z dwóch części. Od 1992 r. - w wyniku rozpadu Jugosławii - jest suwerennym państwem. Droga z Sarajewa do Mostaru, biegnąca wzdłuż Neretwy, to jedna z piękniejszych tras w tej części Europy. Jest atrakcyjna także pod względem kulinarnym, bo ulokowały się przy niej restauracje serwujące pieczoną na rożnie jagnięcinę. Cel podróży, miasto Mostar, leży również nad Neretwą, której brzegi spina słynny XVI - wieczny Stary Most, starannie odbudowany po niedawnej wojnie domowej. Robert wspina się na szczyt mostu po stromej, schodkowej ulicy. Pierwszą przeprawą w tym miejscu był drewniany most łańcuchowy. Na obu brzegach stały baszty, w których siedzieli strażnicy zwani mostari. To przypuszczalnie od nich Mostar wziął swoją nazwę. Tę wspaniałą konstrukcję kazał wznieść sułtan Sulejman Wspaniały. Najwyższy fragment mostu dzieli od wody 21 m. Głębokość Neretwy pod nim to 6 metrów. Od najdawniejszych czasów ludzie skaczą z mostu do wody. Klub skoczków mostarskich ma siedzibę w baszcie przy wejściu do mostu. Latem za skok trzeba zapłacić 25 euro, w sezonie zimowym 50. Obok tarasu widokowego stoi piękna budowla. To meczet Koski, który ufundował Mehmet Pasza w 1618 r. Przed meczetem znajduje się szadrwan, czyli studnia fontanna, która służyła do rytualnego obmywania się przed modlitwą. Dziś meczet to nie tylko świątynia, ale też otwarte dla wszystkich muzeum. Wewnątrz znajduje się pamiątka związana z losami miasta pod panowaniem habsburskim. W 1910 r. podczas swojej wizyty w Mostarze cesarz Franciszek Józef podarował mieszkańcom wspaniały perski dywan, co poświadcza stosowna inskrypcja. Do 1992 r. w mieście stało 36 meczetów. Wszystkie zostały zniszczone w czasie wojny domowej. Dziś są odbudowywane. Na tarasie restauracji Kulluk z widokiem na minarety Robert zasiada do degustacji miejscowych dań. Na stole pojawia się nadziewana pleskawica i pita ziemniaczana, zwana krompiruszą - prosto z pieca. Jest to ciasto strudlowe, przekładane duszonymi w oleju ziemniakami z cebulą, doprawione tylko solą i pieprzem. W czarsziji - tak nazywa się stare tureckie miasto - Robert odwiedza dawny zamożny turecki dom z XVII wieku, z osobnymi pokojami dla pań i panów. Dziedziniec brukowany kamieniami ustawionymi na sztorc, bez zaprawy cementowej, więc woda wsiąka w ziemię. Fontanna symboliczna: 12 otworów, jak 12 miesięcy w roku, 4 ibryki, jak 4 strony świata i 3 kamienne kule, jak 3 fazy życia ludzkiego: narodziny, żywot i śmierć. Zachowała się też tradycyjna letnia kuchnia z paleniskiem i garnkami zawieszonymi na belce nad ogniem. Letnia kuchnia to osobny budynek. Z tarasu na piętrze widać typowe dla tych stron pokrycie dachu: nie dachówki z gliny, ale kamienne płytki. Zimą grzeją, latem chłodzą i są wodoodporne. W okolicy Mostaru leży wiele niedużych i bardzo ciekawych miejscowości. W jednej z nich o nazwie Blagaj - znajduje się klasztor medytacyjny islamskiego zakonu derwiszów. Derwisze, tańcząc wprowadzali się w trans. Kilka kilometrów dalej, w miejscowości Žitomislići jest inny klasztor - nieduży prawosławny monaster z małą cerkwią pod wezwaniem Zwiastowania NMP. Budowle pochodzą z XVI wieku. W czasie ostatniej wojny w Jugosławii to wszystko było zniszczone, ale zostało odbudowane i wygląda jak przed wiekami. Hercegowina jest winiarskim zagłębiem kraju, a winną stolicą regionu jest miasto Čitluk. Wina z Hercegowiny bardzo rzadko trafiają na nasze stoły. Robert omawia dwa główne miejscowe szczepy autochtoniczne: biały (żilavka) i czerwony (blattina). Bez wątpienia najbardziej znanym Polakom, choćby tylko ze słyszenia, miejscem w Bośni i Hercegowinie jest Medjugorje. Choć Watykan oficjalnie nie uznał tutejszych objawień maryjnych, co roku zjeżdżają tu miliony pielgrzymów z całego świata. 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK JESIENNYCH WYKOPKÓW Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak, Piotr Janczar Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dziś, kiedy ziemniaki z pól zbierają wyspecjalizowane maszyny, tradycja wykopków, czyli jesiennych ziemniaczanych żniw, praktycznie zanikła. Ale Karol doskonale pamięta, jak jeszcze w czasach jego dzieciństwa na pola wychodziły całe rodziny, często nawet z dziećmi. Zabierano ze sobą wszystkie niezbędne rzeczy do przygotowania potraw. Ale oczywiście głównym składnikiem były świeżo wykopane ziemniaki. Same ziemniaki kopano zaś ręcznie specjalnymi motykami na krótkim kiju, czyli "haczkami". Praca była w pełni zespołowa. Jedni wykopywali ziemniaki, inni zbierali i wkładali je do wiklinowych koszy lub wiader, a kolejni odnosili pełne kosze i wysypywali na małe kopce. Ziemniaki następnie załadowywano na ciągnione przez konie wozy, po czym wieziono do wcześniej wykopanych w ziemi dołów, by je zakopcować na zimę. Takim wykopkom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów" czyli łodyg ziemniaczanych, w których oczywiście pieczono ziemniaki. Niestety, od kiedy ziemniaki zaczęto zbierać za pomocą maszyn, zwyczaj ten powoli zanikał. Dziś już nikt nie kopie ziemniaków ręcznie. Wykopki są zmechanizowane, a konie zastąpione zostały ciągnikami. Jednak w pamięci Karola przetrwały smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków podczas jesiennych wykopków. I inspirując się tymi wspomnieniami nasz kucharz przygotuje trzy potrawy. Pierwszą propozycją Karola będą pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym puree orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków. Druga to smażony kurczak z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami. A trzecia to wędzone kopytka z leśnymi grzybami. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVII - ODC. 318 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. 18:00 ROLNIK SZUKA ŻONY SERIA 11 - /5/ Reality show, 50 min, Polska, 2024 Reżyseria: Grzegorz Krawiec, Konrad Smuga Prowadzący: Marta Manowska "Rolnik szuka żony" to program o prawdziwych ludziach, ich życiu i miłości rodzącej się w pięknych okolicznościach przyrody. W programie biorą udział rolnicy i rolniczki, którym do szczęścia brakuje tylko jednego - ukochanej osoby. Kandydaci, którzy pragną związać się z bohaterami programu, piszą do nich listy, w których opowiadają o sobie - swoich pragnieniach, swoim życiu, wartościach, jakimi się kierują. Niektórzy załączają do listu upominek, inni nagrywają film. Rolnicy mogą osobiście spotkać się z dziesięcioma osobami. Ostatecznie trójka z nich otrzymuje zaproszenie na gospodarstwo, gdzie ma okazję poznać uroki wiejskiego życia i towarzyszyć bohaterowi w codziennych obowiązkach. Ostatniego dnia pobytu na gospodarstwach rolnicy i rolniczki dokonują wyboru - informują, z kim chcą się dalej widywać i próbować stworzyć poważną relację. Następnie odwiedzają wybranka w jego rodzinnej miejscowości, często w domu, gdzie poznają najbliższą rodzinę. Po jakimś czasie zabieramy naszą parę na romantyczną randkę i po dwóch miesiącach bez kamer spotykamy się na finale. Program prowadzi Marta Manowska. Odcinek zazwyczaj zaczyna się od wcześniejszej pobudki i cięższej pracy na gospodarstwie. Nawet jeśli wybranek czy wybranka nie będą musieli wykonywać jej w przyszłości, rolnicy mają okazję sprawdzić kandydatów podczas trudniejszych zadań i przy okazji zobaczyć, jak odnajdują się w wiejskich realiach. Goście czują się już swobodniej, więc zaobserwować można o wiele więcej. 19:00 RANCZO S.V - ODC. 59 (SERIA V, ODC. 7) - DOKTOR WEZÓŁ Serial obyczajowy TVP, 46 min, Polska, 2011 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Wojciech Wysocki, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Kusy i Lucy borykają się z poważnymi problemami wychowawczymi z podrzuconą siostrzenicą. Kinga jest wegaanarchistką, osobą bezkompromisową. Nie uznaje autorytetów i do tego jest ateistką, a także odmawia uczęszczania do prowincjonalnej szkoły. Były wójt doznaje ataku tajemniczej choroby, bez powodu mdleje. Nie chce jednak jechać do szpitala. Domaga się, żeby wyleczył go miejscowy doktor Wezół. Prowincjonalny lekarz staje przed niezwykle trudnym zadaniem. Pod wpływem małżonki, fanki serialu "Dr House", formuje zespól złożony z pielęgniarki i aptekarza i razem próbują postawić diagnozę. Tymczasem policjantka Francesca zakochuje się w poloniście Witebskim, a pielęgniarka Jagna w policjancie Tonim. Na tę ostatnią sytuację bywalcy ławeczki nie mogą przystać. Obawiają się, że Włoch uwiedzie Jagnę i ją porzuci. Albo, co gorsza, uwiedzie ją i zabierze ze sobą. A przecież Jagna jest jedyną pielęgniarką we wsi. Skutecznie więc wybijają Toniemu amory z głowy. Na osłodę Jagnie pozostaje duma z doktora Wezóła, który pomimo wielu przeszkód odkrywa prawdziwą przyczynę niedyspozycji byłego wójta i potrafi go wyleczyć niemal w mgnieniu oka. 20:00 WŁADZA (BROKEN CITY) 104 min, USA, 2013 Reżyseria: Allen Hughes Scenariusz: Brian Tucker Aktorzy: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta - Jones, Jeffrey Wright Nowojorski policjant Billy Taggart zostaje aresztowany za zabójstwo Mikeya Tavareza, którego oskarżono o zgwałcenie i zamordowanie 16 - letniej dziewczyny. Rzeczywiście są dowody obciążające Taggarta, ale burmistrz Hostetler niszczy je. Sędzia uniewinnia Taggarta, uznając, że działał w obronie własnej. Oczyszczony z zarzutów Billy pod naciskiem odchodzi jednak z policji. Mija siedem lat. Taggart, który założył własną firmę detektywistyczną mieszka ze swoją dziewczyną Natalie Barrow, początkującą aktorką. Interesy nie idą najlepiej, jest bliski bankructwa. I wtedy zgłasza się do niego Hostetler. Zleca mu śledzenie swojej żony Cathleen, którą podejrzewa o zdradę. Taggart ma zadanie tylko zdobyć dowody świadczące o jej niewierności. Początkowo sprawa wydaje mu się banalnie proste. Były policjant zamierza szybko się z tym uporać. To typowe wyzwanie dla prywatnego detektywa. Wkrótce jednak Billy uświadamia sobie, że wplątał się w zawiłą intrygę. Nagle znalazł się w samym centrum niebezpiecznych rozgrywek. (BROKEN CITY) 22:00 DZIEWCZYNA WARTA GRZECHU (SHE'S FUNNY THAT WAY) Komedia, 89 min, USA, 2014 Reżyseria: Peter Bogdanovich Scenariusz: Louise Stratten Aktorzy: Imogen Poots, Jennifer Aniston, Owen Wilson Broadwayowski reżyser Arnold Albertson - żonaty z dwojgiem dzieci - podając się za Dereka nawiązuje bliższą znajomość z Izzy, atrakcyjną call girl. Dziewczyna, która naprawdę nazywa się Isabella Patterson stara się ukrywać swoją profesję, marząc o aktorstwie. Nie ma pojęcia, że Derek to reżyser Arnold Albertson, który wystawia nową sztukę, a główną rolę w niej gra jego żona Delta Simmons. Izzy zjawia się na przesłuchaniu do spektaklu, gdzie ma wystąpić w epizodzie. Piękną dziewczynę od razu dostrzega scenarzysta Josh Fleet i choć jest już związany z inną, zaprasza Izzy na kolację. Tak się składa, że sympatia Josha, Jane Claremont, jest terapeutką Izzy. Uroczą call girl jest również zafascynowany jeden z jej klientów, Pendergast, który akurat uczęszcza na terapię do Jane. Wynajmuje on prywatnego detektywa, Harolda Fleeta, ojca Josha Fleeta, by śledził jego ukochaną. Niespodziewanie wszyscy bohaterowie zjawiają się w tym samym czasie we włoskiej restauracji, gdzie na kolację umówili się Josh i Izzy. Spotykają się więc Harold, Jane, Pendergast, Arnold oraz jego żona, Delta. Powstaje wielkie zamieszanie, a Izzy próbuje ratować się ucieczką przez okno w łazience. Ale to dopiero początek całej serii miłosnych gierek oraz chaosu, jaki zapanuje podczas prac nad nowym spektaklem. 23:45 JAN SERCE - ODC. 1/10 - SWATY Serial TVP, 59 min, Polska, 1981 Reżyseria: Radosław Piwowarski, Radosław Piwowarski Scenariusz: Zbigniew Kamiński, Radosław Piwowarski Zdjęcia: Witold Adamek Muzyka: Seweryn Krajewski Aktorzy: Kazimierz Kaczor, Hanna Stankówna, Jadwiga Kuryluk, Irena Maślińska, Wiesław Michnikowski, Kazimierz Kaczor, Hanna Stankówna, Irena Maślińska, Wiesław Michnikowski, Anna Nehrebecka, Marian Kociniak, Lena Wilczyńska "Bohaterowie - nieudacznicy nie pasują na protagonistów seriali, zauważa krytyk filmowy. - Potwierdza to kilkudziesięcioletnia historia gatunku. Bohaterem bywa tu zwykle człowiek silny, zwycięski, obdarzony jeśli nie nadzwyczajną inteligencją, to przynajmniej intuicją i sprytem, a najczęściej jednym i drugim (...)"Jan Serce" ma całkowicie odmiennego bohatera. Safanduła, nieudacznik, naiwny idealista, ktoś, komu się nieustannie nie wiedzie, ale jest tak szlachetny, tak prawy i czysty, że może aż nazbyt dosłownie autorzy scenariusza nadali mu tożsamość: Serce". Serial Radosława Piwowarskiego wywołał burzę. Zebrał więcej opinii krytycznych, nawet złośliwych, niż pochlebnych. "Jest on "przeciwko" widzom. Ma antybohatera zamiast bohatera. Jest refleksyjny, a nie widowiskowy" - przyznał reżyser po obejrzeniu serialu z pozycji widza, po paru latach od ukończenia realizacji. Zastrzegł jednak, że nic - poza ewentualnym dopracowaniem poszczególnych scen - w swoim filmie by nie zmienił. "Bo serial w zamyśle Zbyszka Kamińskiego i moim taki właśnie miał być. My w roku 1978 wymyśliliśmy sobie bohatera "na przekór" ówczesnym wzorcom. Człowieka, który się nie przepycha łokciami do kariery. Nie ma sukcesów, a wprost przeciwnie: przegrywa i głęboko przeżywa swoje porażki. Mnie taki człowiek zawsze będzie interesował bardziej niż typ zwycięzcy". Dziesięcioodcinkowy serial koncentrujący się wokół sercowych perypetii kanalarza z Woli dla jednych był bajką osadzoną w realiach lat 70. , ckliwym melodramatem dla naiwnych, spragnionych uczuć i szlachetnych uczynków w życiu szarym, smutnym i trudnym. Inni uznali, że "Jan Serce" w gruncie rzeczy jest moralitetem odwołującym się do niezmiennych ludzkich tęsknot: za spokojnym życiem, dobrem, uczciwością. Te pragnienia uosabiał przede wszystkim główny bohater. Rola Jana Serce, napisana specjalnie z myślą o Kazimierzu Kaczorze, przysporzyła aktorowi sympatyków, choć wielu widzom kojarzy się on bardziej z postacią Leona Kurasia z "Polskich dróg". Przychylność telewizyjnej widowni zdobyła też Jadwiga Kuryluk jako filmowa matka Janka, wiecznie zatroskana o jego przyszłość. Atutem serialu była także muzyka Seweryna Krajewskiego. Jan Serce dobiega czterdziestki. Jest człowiekiem bardzo nieśmiałym, zwłaszcza w kontaktach z kobietami. Matka postanawia więc wyswatać syna. Odwiedza swoją dawną koleżankę i jej córkę, nieśmiałą i zakompleksioną starą pannę. Wygląda na to, że Janek i Lusia przypadli sobie do gustu. Podczas rewizyty Lusi w Warszawie Janek zdobywa się na odwagę. Oświadcza się dziewczynie i ku radości obu matek zostaje przyjęty. 01:00 JAN SERCE - ODC. 2/10 - LUSIA Serial TVP, 55 min, Polska, 1981 Reżyseria: Radosław Piwowarski Scenariusz: Radosław Piwowarski, Zbigniew Kamiński Zdjęcia: Witold Adamek Muzyka: Seweryn Krajewski Aktorzy: Kazimierz Kaczor, Hanna Stankówna, Wiesław Michnikowski, Sława Kwaśniewska, Lena Wilczyńska, Włodzimierz Kwaskowski, Jadwiga Kuryluk Janek Serce załatwia formalności związane ze ślubem, choć ma poważne wątpliwości, czy na pewno kocha Lusię. Narzeczona przyjeżdża na zakupy, a ponieważ spóźniła się na ostatni pociąg, obydwoje spędzają noc w hotelu. Nocna rozmowa uświadamia im, że się nie kochają. Chcieli się pobrać przede wszystkim z lęku przed samotnością. Łączy ich przyjaźń, poczucie bliskości, ale to za mało. Lusia ciągle kocha mężczyznę, na którym kiedyś się zawiodła, a Janek marzy o prawdziwej, wielkiej miłości. Nad ranem rozstają się więc - na zawsze. 02:10 JAN SERCE - ODC. 3/10 - MGIEŁKA Serial TVP, 68 min, Polska, 1981 Reżyseria: Radosław Piwowarski Scenariusz: Zbigniew Kamiński, Radosław Piwowarski Zdjęcia: Witold Adamek Muzyka: Seweryn Krajewski Aktorzy: Kazimierz Kaczor, Marian Kociniak, Jadwiga Jankowska - Cieślak, Anna Nehrebecka, Krystyna Feldman, Sława Kwaśniewska, Ewa Frąckiewicz, Ewa Jeziorna, Jadwiga Kuryluk Namówiony przez przyjaciela Janek zgłasza swoją ofertę do biura matrymonialnego. Wkrótce otrzymuje zaproszenie na wielki "Bal Nadziei" organizowany przez to biuro. Po paśmie nieszczęść i pomyłek Janek poznaje smutną, szarą dziewczynę, z którą zostają wybrani królewską parą balu. Po wyjściu z balu młodzi udają się na spacer. Janek odkrywa, że jest to dziewczyna jego marzeń. Umawiają się na następny dzień. Niestety, dziewczyna nie przychodzi. Zgnębiony Janek szuka jej wszędzie - niestety, dziewczyna rozwiała się jak "mgiełka"... 03:35 JAN SERCE - ODC. 4/10 - PIESZCZOTY Serial TVP, 62 min, Polska, 1981 Reżyseria: Radosław Piwowarski Scenariusz: Zbigniew Kamiński, Radosław Piwowarski Zdjęcia: Ryszard Jaworski Muzyka: Seweryn Krajewski Aktorzy: Kazimierz Kaczor, Ewa Szykulska, Wiesław Michnikowski, Anna Nehrebecka, Marian Kociniak, Sława Kwaśniewska, Adam Probosz, Michał Zabłocki, Jadwiga Kuryluk Po długiej chorobie Janek wraca do zdrowia. Przypadkowo poznaje Danusię, piękną fryzjerkę. Burzliwy romans z doświadczoną kobietą otwiera przed nim nowy świat. Danusia jest samotną matką, od której przed dziesięciu laty odszedł mąż. Te przeżycia spowodowały, że nie chce się wiązać z żadnym mężczyzną. Matka Janka przerażona, że jej syn żyje w grzechu, próbuje odseparować go od Danusi. Jej starania nie przynoszą efektu - Janek wyprowadza się z domu i zamieszkuje z ukochaną.