TVP3 Kraków Czwartek, 17.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.09.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 KUCHENNE RECEPTY - ODC. 7 RYBY I OWOCE MORZA Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Sławomir Czyrnek Scenariusz: Sławomir Czyrnek Zdjęcia: Marcin Szymański, Łukasz Głąb Prowadzący: Michał Mularczyk, Anna Soporek Lektor: Piotr Dobosz Medyczno - kulinarny poradnik dr. Michała Mularczyka. W programie lekarz, w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie, jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku podane będą trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Marco Ghia przygotuje tym razem: - małże gotowane na parze z kremem z czosnku, pietruszki i bakłażana; - surową rybę siekaną z kremem czosnkowym i sałatką z kopru włoskiego; - sałatkę z ciecierzycy z krewetkami gotowanymi na parze z rozmarynem. (dodano pozycję programową) 09:30 PRZYRODNIK NA TROPIE - /31/ - GNIEWOSZ PLAMISTY Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Tego węża można spotkać na terenie całej Polski, choć na południu występuje częściej niż na północy kraju. Nazwa gniewosza wywodzi się od dużej zawziętości, po tym jak się zdenerwuje. Choć nie jest jadowity, potrafi wtedy dotkliwie pogryźć. Ale uwaga. Potrafi być wyjątkowo łagodny, jeśli będziemy się z nim delikatnie obchodzić i nie będziemy go drażnić. (dodano pozycję programową) 11:30 NATURALNIE LUBELSKIE SEZON III - POLESKI PARK NARODOWY Magazyn, 13 min, Polska, 2024 Obowiązkiem każdego turysty w województwie lubelskim jest odwiedzenie Poleskiego Parku Narodowego na przełomie sierpnia i września. To tam wczesnym rankiem można obserwować odloty żurawi - jeden z cudów lubelskiej natury. I od tego zaczniemy naszą wycieczkę, a później ruszymy dalej na wschód do Włodawy, do miasta trzech kultur: chrześcijańskiej, prawosławnej i judaistycznej. Po krótkim miejskim spacerze, pojedziemy do Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, gdzie będziemy mogli kontynuować przechadzkę, ale już w pięknych okolicznościach przyrody. Odpoczynek zaplanujemy w aktywny sposób nad uwielbianym przez turystów jeziorem Białym. Po drodze spróbujemy tarciuchów i kreplachów, które wpisane są w tradycje kulinarne Polesia. (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GĘŚ I KACZKA NA JEDNYM STOLE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na prawdziwie królewski drób, czyli gęś i kaczkę. Jeszcze ponad dwadzieścia lat temu badania konsumenckie wykazywały, że siedmiu na dziesięciu dorosłych Polaków nigdy w życiu nie jadło gęsi. Dziś jest z tym nieco lepiej, choć spożycie mięsa kaczki i gęsi nadal jest niewielkie. Przeciętny Polak zjada rocznie zaledwie około 200 gramów kaczego i około pół kilograma gęsiego mięsa. A przecież nasi przodkowie uwielbiali smak mięsa tych ptaków. Potrawy z gęsi i kaczki można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym opisie obyczajów z końca XVIII wieku wymienia kilka potraw z gęsi, w tym słynną i dla samego Kitowicza już starodawną gęś na czarno, pieczoną w popiele z siana lub słomy. W dzisiejszej diecie Polaków dominują dwa gatunki mięsa, czyli wieprzowina i mięso kurczaka. Tymczasem na stołach dawnych Polaków pojawiało się wiele różnorodnych mięs. Podobnie jak Karol, niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak gęsi i kaczki biegały po wiejskich podwórkach. Jednak w czasach PRL-u te ptaki były głównie produktem eksportowym i rzadko trafiały na polskie talerze. Dlatego warto wzbogacić nasze dzisiejsze menu o różne gatunki mięsa, także o gęś i kaczkę. Bo bioróżnorodność pożywienia, tak oczywista dla dawnych pokoleń, dziś jest jednym z fundamentów zrównoważonego rozwoju. A jakie potrawy z gęsi i kaczki przygotuje Karol Okrasa? Pierwszą propozycją będą kołduny z gęsiną z wędzoną śmietaną. Druga to orientalna sałatka z pieczonej kaczki z warzywami i makaronem. A trzecia to pieczarkowa zupa z gęsią. (usunięto pozycję programową) 17:50 JEDŹ BEZPIECZNIE (dodano pozycję programową) 17:50 JEDŹ BEZPIECZNIE - ODC. 968 Magazyn, 10 min, Polska, 2024 Autor: Włodziemierz Czwartosz Prowadzący: Marek Dworak W programie o zachowaniu kierowców na drogach Małopolski. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 19:20 NOWOHUCKA KRONIKA FILMOWA Magazyn, 6 min, Polska, 2024 Autor: Krzysztof Ridan Relacja z wydarzenia "Brylantowe Gody Nowej Huty". Odbyło się międzypokoleniowe spotkanie społeczności nowohuckiej połączone z celebrowaniem 75 - lecia Nowej Huty, mające na celu próbę aktywizacji przestrzeni publicznej placu Centralnego. (dodano pozycję programową) 04:45 PRZYRODNIK NA TROPIE - /31/ - GNIEWOSZ PLAMISTY Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Małgorzata Kosturkiewicz Scenariusz: Łukasz Bożycki Prowadzący: Łukasz Bożycki Tego węża można spotkać na terenie całej Polski, choć na południu występuje częściej niż na północy kraju. Nazwa gniewosza wywodzi się od dużej zawziętości, po tym jak się zdenerwuje. Choć nie jest jadowity, potrafi wtedy dotkliwie pogryźć. Ale uwaga. Potrafi być wyjątkowo łagodny, jeśli będziemy się z nim delikatnie obchodzić i nie będziemy go drażnić.