Program 1 Piątek, 25.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 04.10.2024 (dodano pozycję programową) 11:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KOCIEWSKIE SMAKOŁYKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprasza widzów na potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. Ten rejon Pomorza jest nieco mniej znany niż Kaszuby i często z nimi mylony. Była to kuchnia skromna i oszczędna, oparta na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. Składnikiem wielu dań były przede wszystkim ziemniaki, kapusta, brukiew, mleko, sery, kasze, mąka czy jaja. Mięso spożywano raczej od święta, częściej jadano ryby poławiane w pobliskich rzekach czy jeziorach. Popularne były też śledzie z pobliskiego Bałtyku. Oczywiście w okolicznych lasach mieszkańcy zbierali grzyby, czarne jagody, żurawinę, borówki. Z czasem kuchnia kociewska wzbogacona została przepisami pochodzącymi z domów bogatszych gospodarzy, zwanych gburami. Niemały wpływ na kulinarne zwyczaje tutejszej ludności mieli też koloniści niemieccy, którzy osiedlali się na Pomorzu. Do dziś wiele potraw zachowało niemiecko brzmiące nazwy takie jak "karbónada" czy "fefernuski". Podobnie było z nazwami posiłków. Śniadanie określano słowem "frysztyk", a obiad to był "maltych", podczas którego na stołach królowały jednogarnkowe zupy zwane "ajntopami". W trakcie gotowania Karola odwiedzi znajoma mieszkanka Kociewia, pani Anna, która przyniesie wytwarzane tradycyjnymi sposobami kociewskie sery z koziego mleka. A jakie potrawy inspirowane kociewską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? 1/ Placki ziemniaczane zwane na Kociewiu "plińcami", doprawione leśnymi grzybami, podane z sałatką śledziową; 2/ Gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny; 3/ Placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód. (zmodyfikowano nagłówek) 01:55 WOJNA IMPERIÓW (DRAGON BLADE) Film akcji, 121 min, Chiny, 2015 Reżyseria: Daniel Lee Scenariusz: Daniel Lee Aktorzy: Jackie Chan, John Cusack, Adrien Brody, Lin Peng, Paul Philip Clark, Si Won Choi Huo An (Jackie Chan) dowodzi oddziałem specjalnym stojącym na straży Jedwabnego Szlaku, ważnej drogi handlowej łączącej Chiny z Europą. Ma za zadanie utrzymać pokój między wszystkimi narodami, zabiegającymi o kontrolę nad szlakiem. Niespodziewanie Huo An i jego najbardziej zaufani ludzie zostają oskarżeni o rzekomą korupcję i skazani. Tymczasem pod bramami miasta staje zdziesiątkowany rzymski legion pod dowództwem zbuntowanego Lucjusza. To on ujawnia Huo An, że zbliżają się potężne zastępy bezwzględnego generała Tyberiusza, podążające jego tropem. Huo An postanawia pomóc Lucjuszowi, uświadamiając wszystkim, że Tyberiusz zagraża całemu Jedwabnemu Szlakowi. Dochodzi do bitwy o obronę granicy przed generałem, który próbuje przejąć całkowitą kontrolę nad Jedwabnym Szlakiem. (dodano pozycję programową) 04:10 SZALONE PRZYGODY LOUISA DE FUNESA - CZĘŚĆ 2. (THE MAD ADVENTURES OF LOUIS DE FUNES) Cykl dokumentalny, 49 min, Francja, 2020 Reżyseria: Lucie Caries Film dokumentalny, którego bohaterem jest Louis de Funes. Znany na całym świecie ze swoich komediowych ról i niesamowitych interpretacji, był jednym z najlepszych aktorów swojego pokolenia. Ale kim był naprawdę? Czy to możliwe, że za jego uśmiechem i kultowymi twarzami (żandarm, Fantomas, mały szef) był człowiekiem wrażliwym i powściągliwym? Film ten, poprzez osobiste i liczne archiwalia wideo, odręczne notatki, a także ponad 40 minut nagrań z jego najlepszych filmów i wywiadów, rysuje intymny portret legendarnego aktora, który stał się sławny, będąc już po pięćdziesiątce. Część 1. On the road to success. To opowieść o początkach i drodze jego kariery. Część 2. The perfectionist. Przypomnimy sobie najlepsze role de Funesa: Żandarma, rabina Jakuba, Fantomasa czy małego szefa.