TVP3 Piątek, 25.10.2024 Zmiany z dnia 08.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 01.10.2024 (dodano pozycję programową) 08:55 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (3) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 debiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza - oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową, z duża dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok, opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. (dodano pozycję programową) 12:00 KULINARNE WĘDRÓWKI Z JOLĄ KLESER - ODC. 9 Magazyn kulinarny, 23 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Muzyczuk Scenariusz: Michał Muzyczuk Prowadzący: Jola Kleser Jola Kleser przemierza Polskę w poszukiwaniu wyjątkowych, naturalnych i zdrowych smaków. Razem z nią udamy się na wędrówkę szlakiem najlepszych i najzdrowszych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, a to wszystko w otoczeniu niezwykłych ludzi żyjących miłością do jedzenia oraz malowniczej polskiej przyrody. Czosnek to nie tylko najlepszy sposób na krwiożercze wampiry, ale także jedno z ulubionych przez Polaków warzyw. Jego intensywny aromat to nieodłączny składnik klasycznych potraw, a przy odrobinie wyobraźni może stać się podstawą nowoczesnych dań. Jola Kleser podczas swoich kulinarnych wędrówek trafi do Małopolski, gdzie na ściśle określonym obszarze uprawiany jest wyjątkowy czosnek galicyjski. Przygotowane z nim masło czosnkowe jest wspaniałym dodatkiem do grillowanego kurczaka, a on sam po krótkim pobycie w ogniu jest niezastąpionym surowcem dla sosu aioli w przydymionej wersji. Czosnek galicyjski może być także podstawą do stworzenia coraz popularniejszego w naszym kraju czarnego czosnku, czyli fermentowanej wersji aromatycznej białej delicji. Klasyczne czosnkowe bułeczki w mrocznej wersji? Dlaczego nie, szczególnie że zarówno świeży, jak i fermentowany czosnek, są naturalnymi antybiotykami.