TVP3 Czwartek, 31.10.2024 Zmiany z dnia 25.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 17.10.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KOCIEWSKIE SMAKOŁYKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprasza widzów na potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. Ten rejon Pomorza jest nieco mniej znany niż Kaszuby i często z nimi mylony. Była to kuchnia skromna i oszczędna, oparta o produkty pochodzące z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. Składnikiem wielu dań były przede wszystkim ziemniaki, kapusta, brukiew, mleko, sery, kasze, mąka czy jaja. Mięso spożywano raczej od święta, częściej jadano ryby poławiane w pobliskich rzekach czy jeziorach. Popularne były też śledzie z pobliskiego Bałtyku. Oczywiście w okolicznych lasach mieszkańcy zbierali grzyby, czarne jagody, żurawinę czy borówki. Z czasem kuchnia kociewska wzbogacona została przepisami pochodzącymi z domów bogatszych gospodarzy zwanych gburami. Niemały wpływ na kulinarne zwyczaje tutejszej ludności mieli też koloniści niemieccy, którzy osiedlali się na Pomorzu. Do dziś wiele potraw zachowało niemiecko brzmiące nazwy takie jak "karbónada" czy "fefernuski". Podobnie było z nazwami posiłków. Śniadanie określano słowem "frysztyk", a obiad to był "maltych", podczas którego na stołach królowały jednogarnkowe zupy zwane "ajntopfami". W trakcie gotowania Karola odwiedzi znajoma mieszkanka Kociewia, pani Anna, która przyniesie swoje wytwarzane tradycyjnymi sposobami kociewskie sery z koziego mleka. A jakie potrawy inspirowane kociewską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będą placki ziemniaczane zwane na Kociewiu "plińcami", doprawione leśnymi grzybami, podane z sałatką śledziową. Druga to gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny. A trzecia to placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód. (zmodyfikowano tytuł, zmodyfikowano opis: Omówienie) 19:30 ZDROWY PLAN - /8/ PRZYGOTOWANIE DO CIĄŻY I CIĄŻA. RAZEM W DRODZE DO RODZICIELSTWA Magazyn medyczny, 12 min, Polska, 2024 Reżyseria: Marzena Strąk Scenariusz: Anna J. Dudek, Marzena Strąk Prowadzący: Anna J. Dudek "ZdroWY Plan" to program o zdrowiu. Z najwybitniejszymi ekspertami rozmawiamy o sprawach, które dotyczą nas wszystkich - kobiet i mężczyzn. Powiemy m.in. o badaniach prenatalnych, antykoncepcji, in vitro, onkopłodności i szczepieniach. Równie ważny jest psychiczny wymiar zdrowia, dlatego porozmawiamy też o wyzwaniach, z którymi miliony Polek i Polaków muszą sobie radzić - o depresji czy zaburzeniach lękowych. Sprawdzimy jakie można otrzymać wsparcie i gdzie szukać pomocy w kryzysie. Poruszymy temat partnerstwa i relacji w obliczu choroby. Nasi bohaterowie opowiedzą, jak ważne jest zrozumienie i wsparcie najbliższych podczas walki o zdrowie. Do każdego z tematów podejdziemy bez tez, uprzedzeń i ideologii, opierając się na EBS - evidence based science, czyli nauce opartej na dowodach. Celem programu jest zwiększenie świadomości zdrowotnej, pokazanie wagi profilaktyki oraz poinformowanie o dostępnych zdobyczach medycyny. Stworzymy kompendium wiedzy dla kobiet i mężczyzn, które pomoże im lepiej zadbać o siebie i swoje rodziny. To nasz "ZdroWY plan". Cykl realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Zdrowia. Planowanie ciąży i ciąża to jedne z kluczowych momentów w życiu kobiety i rodziny. Ten szczególny czas wymaga zarówno fizycznego, jak i emocjonalnego zaangażowania obojga rodziców. Każda kobieta ma prawo do godnego i bezpiecznego porodu oraz właściwej opieki w czasie ciąży. Dlatego warto się do niej dobrze przygotować, a elementem tych przygotowań powinna być nie tylko dbałość o zdrowie, ale tez znajomość swoich praw.