TVP HD Sobota, 02.11.2024 Zmiany z dnia 31.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.09.2024 (dodano pozycję programową) 05:20 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 241 MAGURSKI PARK KRAJOBRAZOWY Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Ewa Grodzka Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Tomasz Bednarek penetruje objęty programem Natura 2000 Magurski Park Krajobrazowy położony na styku Karpat Wschodnich i Zachodnich. Tak czysta, nieruszona ludzką ręką przyroda to unikat na skalę kontynentu! Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę w oparciu o jej potencjał historyczny, kulturowy, przyrodniczy i rekreacyjny. Tomasz Bednarek odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. (dodano pozycję programową) 05:50 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 7 SEZON III - KUCHNIA TATARÓW POLSKICH Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Razem z Jackiem Szklarkiem udamy się na Podlasie, a konkretnie do matecznika polskich Tatarów - Bochoników. Dowiemy się więcej o kulturze tatarskiej oraz ich wyjątkowej kuchni. Poznamy przepis na tradycyjny pieróg w cieście makaronowym oraz klasycznego tatara. (usunięto pozycję programową) 06:20 GRA SŁÓW. KRZYŻÓWKA - /906/ (dodano pozycję programową) 06:20 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CHORWACJA "PELJEAC I KONAVLE" (181) Magazyn kulinarny, 24 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Białe słońce przegania mgiełkę znad morza i zmienia jego toń w lazur. Wiaterek szemrze w koronach palm. Poranek w południowej Dalmacji. Robert Makłowicz na tarasie hotelu w miejscowości Orebić raczy się śniadaniem. Na stoliku typowy zestaw - w miejscowym języku velike makjato - wzbogacony o strudel z jabłkami. Dalmacja to kraina historyczna w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie oraz Czarnogórze, na wschodnim wybrzeżu Adratyku. Trasa podróży przez południową Chorwację prowadzi z półwyspu Peljesac aż za Dubrovnik, do mniej turystycznego regionu Konavle. Najbliższy ląd to wyspa Korcula i nieco dalsza wyspa Mljet. Na końcu półwyspu, w cichej zatoczce, schowała się wioska Loviste. Nawet w sezonie nie ma tam tłumów. Tutaj krakowski smakosz uczył się podstaw dalmatyńskiej kuchni. Wraz z nim odwiedzamy nadmorską restaurację. Jej właściciel Gordan Matijasević wyciąga właśnie z wody kosz z langustami i zaprasza na degustację sałatki, której głównym składnikiem jest ten skorupiak. W kieliszkach białe wino, a rozmowa dotyczy dalmatyńskiej kuchni. Półwysep Peljesac to nie tylko ryby i skorupiaki. To także jedno z najsłynniejszych miejsc w Dalmacji, gdzie uprawia się winorośl. W miasteczku Orebic krakowski podróżnik degustuje najbardziej znane gatunki miejscowego czerwonego wina: postup i dingac. Znad morza Robert jedzie do wnętrza półwyspu, gdzie jest o kilka stopni chłodniej. Winiarską stolicą środka półwyspu jest miasteczko Kuna. Kiedyś ludne, w czasie II wojny spalone, dziś ma niewielu mieszkańców, głównie winiarzy. W Kunie Peljeskiej wina można się napić w rodzinnych konobach. Konoba to rodzaj gospody we wnętrzach miejscowych domów. Oprócz wina można tu także dostać coś do jedzenia. Gospodarze, z którymi Robert gawędzi po chorwacku, podają wino czerwone i różowe. Do tego dalmatyńskie przysmaki, m.in. z dzikich szparagów. Po degustacji Robert udaje się na przechadzkę. Droga, po której stąpa, została wytyczona w czasach Austro-Węgier, a jej najstarszy odcinek pochodzi z czasów napoleońskich. Danie główne odcinka to manitra, czyli makaron po dalmatyńsku w sosie z młodym bobem i kalmarami. Robert przyrządza je w nadmorskim miasteczku Trstenik. Swoją winiarnię ma tutaj legendarny winiarz, pan Miljenko Grgić, jeden z ojców założycieli winiarstwa w Kalifornii, który na starość powrócił do ojczyzny przodków, by i w Chorwacji szerzyć winiarską kulturę. Peljeska winiarnia pana Miljenka, który ma dziś 92 lata, to w porównaniu z jego kalifornijskimi biznesem winnym skala kieszonkowa - tylko dwa szczepy: posip z Korculi i plavac mali z Peljesca. Plavac mali to ojciec kalifornijskiego szczepu zinfandel. Emigranci z Dalmacji zawieźli szczepy plavac mali do Stanów. Miasteczko Cavtat to dziś niewielki kurort. Na nabrzeżu przystani tłumy turystów. Walory tego regionu docenili już starożytni Grecy, którzy założyli tu kolonię o nazwie Epidaurum. Cavtat to wrota do regionu Konavle. Żeby zrozumieć istotę tego miejsca, trzeba oddalić się od morza. Tam są góry małe, tutaj wielkie, a pomiędzy nimi "polje" - tak się nazywa na Bałkanach szeroka, płaska dolina, gdzie uprawia się winorośl. Kolejne zwiedzane miasteczko to Gruda. Na słonecznych ulicach można zobaczyć turystów na rowerach. Miejscowi, jeśli jeżdżą, to samochodami, albo siedzą w kawiarniach. Latem odbywają się tu zabawy i festyny ludowe z mnóstwem lokalnych przysmaków. Ostatni etap podróży to niewielki półwysep Prevlaka, kres dzisiejszej Dalmacji. Pierwsza góra na horyzoncie to granica z Czarnogórą. Dalej jest Bośnia i Hercegowina. Prevlaka to brama do Boki Kotorskiej, która kiedyś też była Dalmacją. Stacjonowała tam austro-węgierska marynarka wojenna. (usunięto pozycję programową) 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 46 - WĘGRY (179) "ZAKOLE DUNAJU" (dodano pozycję programową) 06:55 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 47 CHORWACJA "LASTOVO I MLJET" (182) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Mało jest krajów takich jak Chorwacja - z bogato rozwiniętą linią brzegową i tyloma wyspami wymagającymi połączeń promowych. Największą i najbardziej oddaloną od lądu jest dalmacka wyspa Lastovo. Historia Lastova w telegraficznym skrócie przedstawia się następująco. Do wojen napoleońskich wyspa należała do Republiki Dubrownickiej. Potem wchodziła w skład utworzonych przez Napoleona Prowincji Iliryjskich. Po kongresie wiedeńskim w 1815 r. należała do Austrii, a od 1867 r. do Austro-Węgier. W okresie dwudziestolecia międzywojennego były tu Włochy. Po II wojnie, w czasach Jugosławii, Lastovo było bazą marynarki wojennej. Do dziś pozostały na wyspie wykute w skałach tunele, w których cumowały kutry rakietowe i okręty podwodne. W tamtych czasach cudzoziemcy, ale też i Jugosłowianie mieli zakaz wstępu na wyspę. Dziś armię wypiera sztuka. Na wyspie odbędzie się bowiem koncert muzyki Szostakowicza - widzowie siedzą na łodziach, a kwartet smyczkowy ulokował się na skałach. Stolicą wyspy jest niewielkie miasto o tej samej nazwie, malowniczo położone na wzgórzach. Miasto usytuowane jest w głębi lądu, a nie na wybrzeżu, bo to właśnie z morza przychodziło niebezpieczeństwo. W stolicy Robert podziwia architekturę z czasów Republiki Dubrownickiej i słynne lastowskie fumari, czyli ozdobne kominy. Komin to po chorwacku dimnjak, ale tutaj nazywa się go z włoska fumar. Fumary to symbol miasteczka. Ich wysokość pełni funkcję praktyczną, zapewnia lepszy cug. Niegdyś był to również symbol statusu społecznego. Wody wokół Lastova są najżyźniejsze na Adriatyku, dlatego mieszkańcy wyspy od zawsze łowili ryby. Dziś też łowią, ale przede wszystkim obsługują turystów. Robert zwiedza wioskę rybacką o nazwie Lucica, niegdyś morskie okno na świat stolicy wyspy. Wioska i latarnia morska z XIX wieku to obiekty tzw. turystyki kwalifikowanej - w dawnych domach rybaków można dziś spędzać wakacje. Zatoczka Solitudo - w sezonie aż roi się tu od jachtów i katamaranów. Cumują przy nabrzeżu i przy bojach, zajmując całą przestrzeń. W zatoce jest hotel z restauracją, gdzie Robert degustuje zupę rybną i miejscowe specjały. A co się tutaj jada? Na całej wyspie nie ma ani jednego supermarketu, są tylko niewielkie sklepiki. W nich produkty przywożone promem - w puszkach albo kartonach. Ale podstawą menu są rzeczy lokalne. Oliwa (na wyspie rosną dwie endemiczne odmiany oliwek: piculja i lastovka), wino, smażone kalmary, langustynki, drapieżna ryba skorpena i ziemniaki z blitwą, czyli botwiną. Claudio Magris, włoski eseista, pisał o śródziemnomorskich mikrokosmosach kultywujących swą odrębną tradycję, niepodatnych na wpływy. Lastovo to doskonały tego przykład. Niewielka wyspa: niezmieniona przyroda, architektura jak z Republiki Dubrownickiej i własny język - dialekt dalmacki z wpływami włoskimi. Każdy kamień tutaj, każde tutejsze słowo, warte są więcej niż tona złota. Z Lastova Robert płynie na wyspę Mljet uznawaną za najzieleńszą wyspę Adriatyku; niektórzy twierdzą, że w ogóle Śródziemnomorza. A to dzięki odwiecznym lasom piniowym. Wszędzie czuć tu zapach żywicy i miodu. Stąd zresztą nazwa wyspy Mljet. W roku 1960 na Mljecie ustanowiono park narodowy. Atrakcją wyspy jest też słone Wielkie Jezioro, na środku którego, na małej wysepce, już w XII wieku założyli klasztor benedyktyni z Gargano w Apulii. A co jadali tutejsi wyspiarze? Nie ryby. Te sprzedawali. Podstawą ich jadłospisu była ośmiornica, która jest też daniem odcinka. Na kamiennym nabrzeżu Robert gotuje ośmiornicę na czerwono. Atrakcją Mljetu są też piaszczyste plaże, co w Dalmacji, nad Adriatykiem jest prawdziwą rzadkością. Jaka jest główna różnica między Lastovem a Mljetem? Na Mljecie nie ma miast, same sioła. Robert podziwia nadmorską wioskę Polace. Już Rzymianie traktowali ją letniskowo i rekreacyjnie. Swój pała (zmodyfikowano opis: Omówienie) 07:30 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (4) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 zadebiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową, z dużą dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KOCIEWSKIE SMAKOŁYKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprasza widzów na potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. Ten rejon Pomorza jest nieco mniej znany niż Kaszuby i często z nimi mylony. Była to kuchnia skromna i oszczędna, oparta o produkty pochodzące z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. Składnikiem wielu dań były przede wszystkim ziemniaki, kapusta, brukiew, mleko, sery, kasze, mąka czy jaja. Mięso spożywano raczej od święta, częściej jadano ryby poławiane w pobliskich rzekach czy jeziorach. Popularne były też śledzie z pobliskiego Bałtyku. Oczywiście w okolicznych lasach mieszkańcy zbierali grzyby, czarne jagody, żurawinę czy borówki. Z czasem kuchnia kociewska wzbogacona została przepisami pochodzącymi z domów bogatszych gospodarzy zwanych gburami. Niemały wpływ na kulinarne zwyczaje tutejszej ludności mieli też koloniści niemieccy, którzy osiedlali się na Pomorzu. Do dziś wiele potraw zachowało niemiecko brzmiące nazwy takie jak "karbónada" czy "fefernuski". Podobnie było z nazwami posiłków. Śniadanie określano słowem "frysztyk", a obiad to był "maltych", podczas którego na stołach królowały jednogarnkowe zupy zwane "ajntopfami". W trakcie gotowania Karola odwiedzi znajoma mieszkanka Kociewia, pani Anna, która przyniesie swoje wytwarzane tradycyjnymi sposobami kociewskie sery z koziego mleka. A jakie potrawy inspirowane kociewską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będą placki ziemniaczane zwane na Kociewiu "plińcami", doprawione leśnymi grzybami, podane z sałatką śledziową. Druga to gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny. A trzecia to placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód. (dodano pozycję programową) 08:40 KORONA GÓR POLSKI - TARNICA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska KORONA POLSKICH GÓR to cykliczny program mikroturystyczny poswiecony polskim gorom, szczytom, ktorych zdobycie razem z nami gwarantuje wejscie do elitarnego klubu zdobywcow Korony Polskich Gor. Chcemy zachecac do aktywnego wypoczynku, w miejscach, ktore naszym zdaniem, nie zostały dotychczas nalezycie wypromowane. Celem programu jest namowienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakatkow w polskich gorach, ktore pozostaja w cieniu obleganych przez turystow Kasprowego Wierchu czy Gubałowki. Pokazemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale takze historie i kulture tych miejsc, oraz ludzi, ktorzy sa symbolami regionu. W dobie załamania sie ruchu turystycznego zwiazanego z pandemia koronawirusa, mikroturystyka staje sie jednym z popandemicznych kierunkow rozwoju, ktory wydaje sie, przez co najmniej kilka lat bedzie preferowanym przez Polakow spedzaniem wolnego czasu. Chcemy wyjsc tym zjawisko na przeciw. (dodano pozycję programową) 09:15 LOKALSI - ODC. 1 RADEK Serial dokumentalny, 25 min, Polska, 2023 Reżyseria: Wojciech Klimala Serial dokumentalny "Lokalsi" podejmuje temat społeczności lokalnych. Pokazuje ludzi, którzy potrafią dla swoich "małych ojczyzn" działać, poświęcać się i oddolnie je zmieniać po to, by wszystkim żyło się lepiej. To osoby pochodzące z małych miasteczek i wsi, które tworzą, działają i na co dzień podejmują ryzyko, by zmienić rodzinne domy i ich okolice, a przede wszystkim uszczęśliwić sąsiadów. To często drobne inicjatywy, ale bardzo potrzebne. W serialu pokazano także problem migracji młodych ludzi do dużych miast. Jednak nie z perspektywy osób migrujących, lecz tych, które postanowiły zostać w swoich małych miejscowościach, a także tych, którzy wyjechali w świat i następnie postanowili wrócić w rodzinne strony. Bohaterami odcinków są ludzie zwykli i niezwykli zarazem, które poprzez swoją pasję, upór i wizjonerstwo wpływają na otaczającą ich prowincjonalną społeczność. Czym kierują się tytułowi "lokalsi" w kwestii swych życiowych wyborów? Dlaczego postanowili zostać lub wyjechać by wraz z zebranym doświadczeniem wrócić do domu? Jak postrzegają zjawisko migracji młodych pokoleń? Co kochają i w co wierzą? Te i wiele innych ważnych pytań autorzy stawiają bohaterom serialu, by wraz z widzem móc zrozumieć postawę obydwu stron. Cykl ma formułę "jeden odcinek, jeden bohater". Jedno miejsce na mapie Polski, o którym wiedzą nieliczni lub tylko ci, którzy są związani z regionem. Z każdą osobistą historią twórcy odkrywają niezwykłość miejsc, w których żyją bohaterowie. Ich niecodzienne pasje, tradycje, zwyczaje czy rytuały. Zaglądają pod strzechy domów artystów, przedsiębiorców, rolników czy "wolnych duchów". Dziś marzymy o dalekich podróżach: Tajlandia, Ameryka Łacińska, USA, Dubaj, a skarby i egzotyka to często kultura Wschodniej Polski, góralszczyzna, Śląsk, język kaszubski i wiele, wiele innych wspaniałych zjawisk kulturowych nieraz pomijanych przez mainstream. Warto więc odkrywać Polskę na nowo. Na nowo zobaczyć jej koloryt. Traktowany dosłownie jak i w przenośni. "Lokalsi" są pewnego rodzaju portretem humanistycznym, dalekim od epatowania problemami, szarą rzeczywistością czy patologią. Serial pokazuje z miłością to, co prowincja ma do zaoferowania najpiękniejszego, inspiruje do świadomego, lokalnego patriotyzmu. (dodano pozycję programową) 09:50 RODZINKA.PL S.IV - ODC. 80 "ZACHCIANKI' Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2013 Reżyseria: Patryk Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Natalia traci cierpliwość i zatrudnia sprzątaczkę. Niestety, porządek utrzymuje się tylko kilka minut, a chłopcy pozbywają się zahamowań. Dzieciaki wchodzą rodzicom na głowę. Zabierają walkmana, krem za 420 zł i wyżerają wykwintną kolację. Do tego mają wymagania - tablet dla Kacpra, auto dla Tomka. Choć trzeba przyznać, że bywały gorsze czasy! (dodano pozycję programową) 10:25 RODZINKA.PL S.IV - ODC. 81 "PYTANIA EGZYSTENCJALNE" Serial komediowy TVP, 25 min, Polska, 2013 Reżyseria: Patryk Yoka Scenariusz: Karol Klementewicz, Kuba Wecsile Aktorzy: Małgorzata Kożuchowska, Tomasz Karolak Ludwika łatwo podejść. Czy to z klasówką na pałę, czy to z konkursem na jedzenie hot dogów. Natalii natomiast wszystko się sypie. Nie umie przejść testu na miłość Kacpra i Zosi, "psuje" wajchę od tostera, a gaszenie światła kończy się wypadkiem. Chłopaki bawią się w gotowanie i krytykowanie jedzenia rodem z telewizji. (dodano pozycję programową) 11:00 DZIKA WIELKA BRYTANIA - ODCINEK 8 MIASTA (WILD GREAT BRITAIN EP 8 CITIES) Cykl dokumentalny, 46 min, Wielka Brytania, 2018 Reżyseria: Laura Humphreys Cykl dokumentalny o przyrodzie Wielkiej Brytanii. Dzika przyroda tej wyspy często pozostaje niezauważona. Ta seria pokaże ukryte życie zarówno znanych, jak i mniej znanych, a fascynujących zwierząt, które mają swój dom na wyspie. Każde z różnorodnych siedlisk daje możliwości i wyzwania dla dużych i małych stworzeń. Spotykamy zwierzęta w kluczowych momentach ich życia, kamery przy słabym oświetleniu eksponują rzadko spotykane nocne zachowania, a obiektywy makro skupiają się na mało znanych "Brytyjczykach". Od wybrzeży Kornwalii po Szetlandy, od plaż Norfolk po klify Anglesey, ta seria upamiętnia oszałamiającą przyrodę żyjącą u naszych drzwi. (dodano pozycję programową) 13:05 KORONA GÓR POLSKI - BABIA GÓRA Cykl dokumentalny, 25 min, Polska, 2022 Reżyseria: Mariusz Pilis Scenariusz: Mariusz Pilis Zdjęcia: Wojciech Jachymiak, Krzysztof Skrok Prowadzący: Marta Manowska KORONA POLSKICH GÓR to cykliczny program mikroturystyczny poswiecony polskim gorom, szczytom, ktorych zdobycie razem z nami gwarantuje wejscie do elitarnego klubu zdobywcow Korony Polskich Gor. Chcemy zachecac do aktywnego wypoczynku, w miejscach, ktore naszym zdaniem, nie zostały dotychczas nalezycie wypromowane. Celem programu jest namowienie widza do odwiedzenia i poznania tych zakatkow w polskich gorach, ktore pozostaja w cieniu obleganych przez turystow Kasprowego Wierchu czy Gubałowki. Pokazemy przede wszystkim bogactwo przyrody, ale takze historie i kulture tych miejsc, oraz ludzi, ktorzy sa symbolami regionu. W dobie załamania sie ruchu turystycznego zwiazanego z pandemia koronawirusa, mikroturystyka staje sie jednym z popandemicznych kierunkow rozwoju, ktory wydaje sie, przez co najmniej kilka lat bedzie preferowanym przez Polakow spedzaniem wolnego czasu. Chcemy wyjsc tym zjawisko na przeciw. (dodano pozycję programową) 13:40 WOJNA DOMOWA - ODC. 15/15 - SIŁA WYOBRAŹNI Serial komediowy TVP, 39 min, Polska, 1966 Reżyseria: Jerzy Gruza Scenariusz: Maria Zientarowa Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Kazimierz Rudzki, Irena Kwiatkowska, Alina Janowska, Andrzej Szczepkowski, Krzysztof Musiał, Elżbieta Góralczyk, Hanka Bielicka, Marek Kondrat, Jarema Stępowski, Bohdan Łazuka Paweł dowiaduje się, że jeden z jego szkolnych kolegów nie jest synem swoich rodziców, gdyż został wzięty z domu dziecka. Przejęty tym odkryciem, zaczyna spostrzegać to, czego dotychczas nie zauważał - że właściwie ani do matki, ani do ojca nie jest podobny. Może matka zdradziła ojca i rzeczywistym ojcem Pawła jest ktoś sławny? Einstein? Bohdan Tomaszewski? Wicherek? Bohdan Łazuka? Ale czy matka jest jego matką? Właściwie nic pewnego o sobie nie wie, nawet nie pamięta, o której godzinie się urodził. Z pomocą Anuli Paweł próbuje ustalić na podstawie grup krwi, czy jest dzieckiem swoich rodziców. Wracając widzi wychodzącą z mieszkania tajemniczą kobietę. Wyobraża sobie, że to jego matka - ta prawdziwa - której kiedyś Jankowscy ukradli wózek z niemowlakiem. Okazuje się jednak, że to tylko masażystka. Wreszcie podejmuje rozmowę z rodzicami, którzy przekonują go, że wszystko jest w porządku. Ojciec w jego wieku miał identyczne problemy i wątpliwości. (dodano pozycję programową) 14:30 PARADA OSZUSTÓW - ODC. 1/4 - JAGUAR 1936 Serial sensacyjny, 52 min, Polska, 1977 Reżyseria: Grzegorz Lasota Scenariusz: Jerzy Janicki, Andrzej Kudelski Zdjęcia: Witold Adamek Muzyka: Henryk Kuźniak Aktorzy: Stanisław Igar, Bronisław Pawlik, Wojciech Pszoniak, Piotr Fronczewski, Roman Wilhelmi, Grażyna Szapołowska, Juliusz Berger Wiedeń, lata trzydzieste. Maxilimian Taadjen kupuje w salonie samochodowym wspaniały model jaguara za niebagatelną sumę 8 tysięcy dolarów, płacąc czekiem, którego w tym samym dniu nie można już zrealizować, gdyż jest to sobota. Pozostaje jedynie telefoniczne sprawdzenie go. Po dwóch godzinach do salonu samochodowego podjeżdża tym samym jaguarem jakiś inny obcokrajowiec, oświadczając, że kupił go za 4 tysiące dolarów od Taadjena. Właściciel salonu, wietrząc oszustwo, zawiadamia policję. Panowie zostają aresztowani, ale w poniedziałek okazuje się, że czek jednak ma pokrycie i wszystko jest w porządku. O co chodziło więc w całej tej sprawie? Odpowiedź na to pytanie będzie sporo kosztowała właściciela salonu. (dodano pozycję programową) 15:30 PIĘKNIE PRZYPRAWIONA - SEZON V 11/12 DIETA PRZY HASHIMOTO Magazyn kulinarny, 18 min, Polska, 2022 Reżyseria: Katarzyna Vanevska Scenariusz: Aneta Łańcuchowska, Katarzyna Vanevska Prowadzący: Aneta Łańcuchowska Choroba Hashimoto jest obecnie najbardziej powszechnym zaburzeniem o podłożu autoimmunologicznym i jednocześnie najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Poprawa sposobu odżywiania to klucz do wspomagania walki z tą chorobą. Kwasy omega, jod, witamina D i antyoksydanty to składniki, których nie może zabraknąć w takiej diecie. O tym, gdzie ich szukać i jak komponować je z fantazją i smakiem, opowie nasza prowadząca. (usunięto pozycję programową) 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - PODRÓŻ 33 ZANZIBAR - TURYSTYCZNY RAJ (123) (dodano pozycję programową) 15:50 MAKŁOWICZ W PODRÓŻY - MAKŁOWICZ W PODRÓŻY. PODRÓŻ 45 - KUBA (174) DROGA DO SANTIAGO Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2015 Autor: Robert Makłowicz Reżyseria: Paweł Lesisz Scenariusz: Paweł Lesisz Prowadzący: Robert Makłowicz Z Hawany do Santiago de Cuba na drugim końcu wyspy jest prawie tysiąc kilometrów. Co robić, kiedy wichura uziemiła samoloty? Trzeba jechać autobusem. Tak zaczyna się podróż Roberta Makłowicza przez całą Kubę, po drogach lepszych i gorszych, z przystankami na napoje, przekąski, posiłki, podglądanie miejscowego życia i podziwianie krajobrazów. No i tankowanie paliwa! W latach 90. Kuba przeżyła wielki kryzys, kiedy rozpadł się Związek Sowiecki i skończyło się m. in. tanie paliwo. Dziś sprowadzają je z Wenezueli, ale nie za pieniądze, bo ich nie mają. Mają za to świetnie wykształconych lekarzy, więc odbywa się handel wymienny. Na postoju w prowincji Matanzas Robert oprowadza nas po parkingu rekreacyjnym. Jest tu wiele atrakcji: małe zoo, mały ogród botaniczny i dwa bary: koktajlowy i kawowy. Prowincja Matanzas słynie z upraw trzciny cukrowej, więc kawę podaje się tu z trzciną cukrową. Środek trzciny jest bardzo słodki, a kawa gorzka, trzcinę moczy się w kawie i wysysa. Na nocleg nasz podróżnik zatrzymuje się w kolonialnym mieście Camagüey w hotelu Gran. To stylowy budynek z przełomu XIX i XX wieku. Camagüey to trzecie co do wielkości miastem Kuby, a jego stara, kolonialna część, wpisana jest na listę UNESCO. Nie ma tu turystów, bo miasto nie leży nad morzem. Z Camagüey droga prowadzi do miasteczka Cascorro i bezimiennej wsi przy drodze, gdzie w gościnnym domostwie Robert gotuje arcykubańskie danie: arroz congris, czyli ryż z czarną fasolą. Po posiłku w sąsiednim obejściu podgląda ręczny wyrób kapeluszy z kory drzew. Bezkresne łany trzciny cukrowej to do dziś najbardziej charakterystyczny element krajobrazu na wyspie. Do początków XX w. była to praktycznie monokultura. Robert zwiedza plantację w miejscowości Iznaga. Wieża obserwacyjna góruje nad obszarem dawnej plantacji. Obok wielki dom jej właściciela i kramy na targu dla turystów. Dom przypomina pałacyk dawnych latyfundystów. Iznaga to zarazem nazwisko jednego z największych w swoim czasie producentów cukru na wyspie. Wieża obserwacyjna wygląda jak kościół. Wisiał na niej dzwon wzywający niewolników do pracy, a z górnej platformy można było ich obserwować. Dziś w miejscu dawnej katorgi jest targ rękodzieła. Przydrożna budka z pieczoną wieprzowiną. Czegoś takiego krakowski podróżnik na pewno nie ominie. W nagrodę dostaje tu kawał pieczonej szynki z pikantnym sosikiem. W szczerym polu betonowa konstrukcja z wielkim napisem Granma. To nazwa prowincji, która do 1976 r. nazywała się Oriente. Nowa nazwa została nadana na cześć łodzi, którą Fidel i jego towarzysze przypłynęli na Kubę z Meksyku w 1956 r. Tak się zaczęła rewolucja. U celu podróży na Roberta czeka jeszcze jedna nagroda: La Ronera, czyli słynna fabryka rumu - z degustacją, rzecz jasna. Rum pochodzi z Karaibów, jest znany od początku XVII wieku. Najpierw był podłej jakości; pili go niewolnicy z plantacji, żeby sobie osłodzić swój ciężki los. Prawdziwa kariera tego trunku zaczęła się w 1862 r. , kiedy pochodzący z Katalonii Facundo Bacardi Masó postanowił wprowadzić rum na salony. Jest noc. Robert na tarasie kawiarni z widokiem na światła Santiago degustuje trzy gatunki rumu: białego 3 - letniego, kolorowego 7 - latka anejo i starzonego 25 lat w beczce specjalnego rumu w kieliszku koniakowym. Warto było jechać do Santiago taki kawał drogi, nawet autobusem, bo tu mają najlepszy rum na świecie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GRZYBOBRANIE W BORACH TUCHOLSKICH Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnej wyprawie Karol Okrasa wyruszy na grzybobranie w Bory Tucholskie. Kiedy tylko nastanie jesień, a deszcze zapewnią ściółce leśnej odpowiednią wilgotność, Polacy gremialnie ruszają na grzyby. Szacuje się, że prawie 80 procent naszych rodaków uczestniczyło w swoim życiu w grzybobraniu, a ponad połowa z tej liczby robi to w miarę regularnie. Analitycy szacują, że przeciętne polskie gospodarstwo zbiera od 26 do 30 kilogramów "leśnych skarbów" rocznie. Choć nie jesteśmy tu w ścisłej europejskiej czołówce, bo znacznie wyprzedzają nas na tym polu na przykład Łotysze i Litwini. Co jednak najważniejsze, nie zawsze liczy się kosz wypełniony dorodnymi okazami prawdziwków, podgrzybków czy kurek. Już samo chodzenie po lesie działa na wielu kojąco. W Polsce nie ma ograniczeń w zakresie ilości zbieranych darów lasu, można je zbierać do woli, co nie jest częste na terenie Unii Europejskiej. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach zawartych w grzybach. Grzyby stają się dobrem poszukiwanym na całym świecie, a Polska "grzybami stoi". Dlatego Karol wyruszy w Bory Tucholskie o świcie na zbiór grzybów. A jakie potrawy ze znalezionych podgrzybków i prawdziwków przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią. Druga to śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą. A trzecia to fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (usunięto pozycję programową) 17:00 POSTAW NA MILION - ODC. 346 (dodano pozycję programową) 17:00 POSTAW NA MILION S.XXVII - ODC. 320 Teleturniej, 45 min, Polska, 2023 Reżyseria: Konrad Smuga Prowadzący: Łukasz Nowicki Teleturniej dla widzów o stalowych nerwach. Milion złotych w gotówce, dwóch uczestników i tylko 8 pytań do końca gry - zadanie wydaje się proste, ale czy gracze będą w stanie zachować zimną krew i ocalić milion? Już kolejny sezon w Telewizji Polskiej będzie można oglądać światowy hit firmy Endemol, produkowany w kilkunastu krajach, emocjonujący teleturniej "Postaw na milion". Dwóch dobrze znających się uczestników, rodzina, przyjaciele, partnerzy lub znajomi z pracy stają do gry jako drużyna. Zanim usłyszą pierwsze pytanie, dostaną milion złotych w gotówce. Czy będą umieli go zatrzymać? Zobacz, jak miesza się wiedza, ryzyko i wielkie pieniądze. Wejdź do gry z Łukaszem Nowickim i postaw na milion. (dodano pozycję programową) 20:00 GODZINY - WYŚCIG Z CZASEM (HOURS, THE) Film akcji, 92 min, USA, 2013 Reżyseria: Eric Heisserer Scenariusz: Eric Heisserer Aktorzy: Paul Walker, Genesis Rodriguez, Nancy Nave, Judd Lormand, Kerry Cahill, Yohance Myles Rok 2005. Zanim jeden z najbardziej niszczycielskich huraganów Katrina uderzy w Nowy Orlean, Nolan Hayes (Paul Walker) pędzi do szpitala z ciężarną żoną Abigail, mającą objawy przedwczesnego porodu. Rodzi się córka, ale Abigail umiera wskutek powikłań poporodowych, o czym informuje jej męża lekarz. Zrozpaczony Nolan nie potrafi się pogodzić ze śmiercią ukochanej żony. Na domiar złego nowo narodzone dziecko nie może samodzielnie oddychać i musi pozostać pod respiratorem przez kilka dni. Tymczasem nadciąga huragan Katrina, potężna burza pustoszy miasto i niszczy wał przeciwpowodziowy. Woda zalewa szpital, z którego zostaje ewakuowany cały personel oraz pacjenci. Pozostaje jedynie Nolan z dzieckiem, by je ratować, wiedząc że wcześniak nie przetrwa bez specjalistycznego urządzenia. Nadaje też córce imię Abigail po matce. Rozpoczyna się morderczy wyścig z czasem. Sytuacja staje się coraz bardziej niebezpieczna. Nolan rozpaczliwie walczy o życie dziecka i własne. (dodano pozycję programową) 21:50 SIŁA PRZETRWANIA (6 BELOW: MIRACLE ON THE MOUNTAIN) Dramat, 93 min, USA, 2017 Reżyseria: Scott Waugh Aktorzy: Josh Hartnett, Mira Sorvino, Sarah Dumont Opowieść o walce z własnymi słabościami i potężnymi siłami przyrody. Eric LeMarque jest zaprawionym w bojach sportowcem, kocha zaciętą rywalizację i wyzwania, które podnoszą poziom adrenaliny. Kiedyś odnosił sukcesy w drużynie hokejowej, teraz z zapałem uprawia snowboarding i świetnie się sprawdza w tej dziedzinie. Głęboko wierzy w swój sportowy talent, siłę i kondycję, nie boi się ryzyka i chętnie podejmuje trudne przedsięwzięcia. Mimo ostrzeżeń stacji meteorologicznych o nadciągającej burzy śnieżnej, postanawia samotnie wyruszyć w góry Sierra Nevada. Wyprawa zaczyna się komplikować, początkowo Eric nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jak bardzo. W końcu uświadamia sobie, że zgubił drogę w lesie i nie wie jak wydostać się z pułapki. Jest kompletnie wyziębiony, głodny i brakuje mu wody. Nie poddaje się jednak. Ponad tydzień toczy morderczą walkę o przetrwanie. (usunięto pozycję programową) 23:30 DOKTOR EWA - ODC. 4/9 - OBOWIĄZEK LEKARZA (dodano pozycję programową) 23:35 DOKTOR EWA - ODC. 6/9 - DWIE PRAWDY Serial obyczajowy, 39 min, Polska, 1970 Reżyseria: Henryk Kluba Scenariusz: Wilhelmina Skulska, Jan Laskowski Zdjęcia: Wiesław Zdort Aktorzy: Ewa Wiśniewska, Ryszard Pietruski, Jolanta Lothe, Hanna Molenda, Franciszek Pieczka, Alicja Knast, Krzysztof Stroiński, Mieczysław Stoor, Alicja Sobieraj, Jan Nowicki, Janusz Mazanek Doktor Ewa nie zgadza się na przeprowadzenie zabiegu przerwania ciąży u pacjentki, która nie chce urodzić nieślubnego dziecka. Udaremnia również przeprowadzenie zabiegu przez znachorkę. Opiekuje się dziewczyną aż do chwili rozwiązania. Postanawia też, że spróbuje doprowadzić do małżeństwa młodych rodziców. Serial telewizyjny, 40 min, 9 odc. , Polska 1970 Scenariusz: Wilhelmina Skulska, Jan Laskowski Reżyseria: Henryk Kluba Aktorzy: Ewa Wiśniewska, Jolanta Lothe, Ewa Berger - Jankowska, Joanna Jędryka, Franciszek Pieczka, Katarzyna Łaniewska, Bogdan Baer, Edmund Fetting, Janusz Kłosiński, Ryszard Pietruski i inni (dodano pozycję programową) 00:25 DOKTOR EWA - ODC. 7/9 - STAWKA O ŻYCIE Serial TVP, 42 min, Polska, 1970 Reżyseria: Henryk Kluba Scenariusz: Wilhelmina Skulska, Jan Laskowski Zdjęcia: Wiesław Zdort Aktorzy: Ewa Wiśniewska, Ryszard Pietruski, Jolanta Lothe, Hanna Biedryńska, Celina Niedźwiecka, Bogusław Sochnacki, Jan Nowicki, Zbigniew Niewczas, Bogdan Wiśniewski Kobieta, u której podejrzewano raka, nie zgłasza się do leczenia. Uparcie twierdzi, że jest zdrowa. Doktor Ewa przekonuje męża pacjentki, aby skłonił żonę do podjęcia kuracji. Wreszcie chora wyjeżdża do Warszawy, gdzie ma poddać się koniecznej operacji. (usunięto pozycję programową) 00:30 DOKTOR EWA - ODC. 5/9 - PRZEOCZENIE (dodano pozycję programową) 01:15 DOKTOR EWA - ODC. 8/9 - PORWANIE Serial TVP, 36 min, Polska, 1970 Reżyseria: Henryk Kluba Scenariusz: Wilhelmina Skulska, Jan Laskowski Zdjęcia: Wiesław Zdort, Tadeusz Wieżan, Jerzy Groszang Aktorzy: Ewa Wiśniewska, Ryszard Pietruski, Jolanta Lothe, Joanna Jędryka, Franciszek Pieczka, Lech Ordon, Jan Nowicki, Zbigniew Dobrzyński, Paweł Unrug, Maciej Rayzacher, Celina Niedźwiecka, Jerzy Szpunar, Witold Dederko, Edward Rączkowski, Jerzy Molga Zbiegły więzień porywa doktor Ewę, aby uratowała człowieka, którego dotkliwie zranił. Młoda lekarka przeprowadza "polową" operację, a jednocześnie przyczynia się do wykrycia prawdziwego przestępcy. (usunięto pozycję programową) 01:30 BLISKO, CORAZ BLIŻEJ - ODC. 2 PRZYJADĘ NA ŚLUB. ROK 1870 (dodano pozycję programową) 02:00 DOKTOR EWA - ODC. 9/9 - POŻEGNANIA Serial TVP, 40 min, Polska, 1970 Reżyseria: Henryk Kluba Scenariusz: Wilhelmina Skulska, Jan Laskowski Zdjęcia: Wiesław Zdort, Tadeusz Wieżan Aktorzy: Ewa Wiśniewska, Ryszard Pietruski, Jolanta Lothe, Katarzyna Łaniewska, Franciszek Pieczka, Natalia Szymańska, Romana Kamińska, Janusz Kłosiński, Jan Zdrojewski, Bogusław Sochnacki, Igor Śmiałowski, Lech Ordon, Marek Dudek, Celina Klimczak, Celina Niedźwiecka Pobyt młodej lekarki w Międzyborzu dobiega końca. Doktor Ewa ma prawo mówić o zawodowym sukcesie. Dzięki jej staraniom we wsi powstała izba porodowa. Podczas uroczystego otwarcia nowej placówki Ewa żegna ludzi, których tak niedawno poznała, a z którymi już zdążyła się zaprzyjaźnić. Wszystkim dziękuje za okazaną jej pomoc i życzliwość. (usunięto pozycję programową) 02:30 (dodano pozycję programową) 02:45 PIĘKNIE PRZYPRAWIONA - SEZON IV 8/12 MENU W WALCE Z ENDOMETRIOZĄ Magazyn kulinarny, 17 min, Polska, 2022 Reżyseria: Katarzyna Vanevska Scenariusz: Agnieszka Mielczarek, Katarzyna Vanevska Prowadzący: Agnieszka Mielczarek Endometrioza jest chorobą, która dotyka nawet co dziesiątą kobietę w wieku rozrodczym. Dieta ma w tej chorobie szczególne znaczenie. Prawidłowe nawyki żywieniowe mogą wspomóc leczenie. Przyjmuje się, że celem łagodzenia objawów, należy stosować tzw. dietę przeciwzapalną, a więc bogatą w składniki antyoksydacyjne. Jak je dobierać, łączyć, a przy tym nie zatracić tego, co najważniejsze - przyjemności z jedzenia - opowie nasza prowadząca. (dodano pozycję programową) 03:05 PIĘKNIE PRZYPRAWIONA - SEZON III ODC. 10 /12 OTYŁOŚĆ BRZUSZNA NA WIDELCU Magazyn kulinarny, 17 min, Polska, 2022 Reżyseria: Katarzyna Vanevska Scenariusz: Agnieszka Mielczarek, Katarzyna Vanevska Prowadzący: Agnieszka Mielczarek Menu prezentujące kreatywny pomysł na dietę redukcyjną, bogatą w złożone węglowodany i wartościowe białko. Porozmawiamy o otyłości brzusznej, czyli najbardziej niebezpiecznym typie otyłości. Zastanowimy się, skąd się bierze otyłość brzuszna, dlaczego jest uznawana za tak groźną, czy możemy stosować profilaktykę, by się przed nią uchronić i jakie produkty pomogą nam ją zwalczać. (dodano pozycję programową) 03:30 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 219 KOŚCIERZYNA Magazyn, 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Barbara Adamczyk Scenariusz: Barbara Adamczyk Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor W tym odcinku odwiedzamy Kościerzynę - miasto malowniczo położone w południowej części Pojezierza Kaszubskiego. Jest otoczone pięknymi jeziorami, a jego nazwa pochodzi od łacińskiej Costerina - taka wersja pojawia się w odnalezionych dokumentach z 1284 roku, wystawionych przez Księcia Mściwoja II. Lokalna legenda opowiada o złowrogim niedźwiedziu, który dawno temu terroryzował okolicę i wzbudzał strach wśród mieszkańców. Aż do momentu, gdy pojawił się śmiałek, który odwagą i sprytem, pokonał gagatka. Stąd wziął się herb miasta - czarny niedźwiedź, kroczący pod dębowym konarem.