TVP Historia Sobota, 02.11.2024 Zmiany z dnia 28.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 23.10.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 09:00 HRABINA COSEL - WŁADZA, ODC. 2 Serial TVP, 48 min, Polska, 1968 Reżyseria: Jerzy Antczak Scenariusz: Zdzisław Skowroński Zdjęcia: Jan Janczewski, Bogusław Lambach Aktorzy: Jadwiga Barańska, Mariusz Dmochowski, Stanisław Jasiukiewicz, Ignacy Gogolewski Filmowa adaptacja powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego. Wyniesiona do rangi faworyty krolewskiej hrabina Cosel rządzi, wydaje miliony na bale i maskarady zyskując coraz większy wpływ na króla Saksonii Augusta II Mocnego. Tymczasem w wyniku przegranej wojny północnej Polska i Saksonia zostają zajęte przez Karola XII. Hrabina planuje zamach na króla Szwecji, czemu jednak nieprzychylny jest August II Mocny. Przeciwni rosnącym wpływom Anny zausznicy królewscy podsuwają mu nową kochankę - włoską tancerkę Du Parc. Gdy August postanawia wrócić do Polski i pozostawia Annę w Dreźnie pojmuje ona, że jej wpływy zaczynają maleć. (dodano pozycję programową) 10:55 NA TROPACH HISTORII - (12.06.2022) PODZIEMNY OPATÓW Program historyczny, 11 min, Polska, 2022 Autor: Dorota Kosierkiewicz Cykl przybliżający historię województwa świętokrzyskiego: miejscowości, domów, ulic, ludzi. Opisując zrywy narodowe, klęski, wielkie i małe zwycięstwa, najnowsze odkrycia archeologiczne i geologiczne, twórcy podążają śladami, które pozostawiła historia, ale nie tylko ta oczywista, zapisana ruinami zamków, kościołami, dziełami sztuki. (usunięto pozycję programową) 12:50 BYŁ TAKI DZIEŃ - 2 LISTOPADA (zmodyfikowano tytuł) 16:20 HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ - KUCHNIA ŻYDOWSKA Cykl dokumentalny, 40 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork Scenariusz: Jarosław Dumanowski, Mirosław Bork Trudno uwierzyć, że do tej pory nie powstał serial na temat polskiej kuchni pokazujący, w sposób systematyczny i zgodny z najnowszymi badaniami, dziedzictwo kulinarne otrzymane od naszych przodków. "Historia kuchni polskiej" w 26 czterdziestominutowych odcinkach wypełnia tę lukę zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności, dokonał Maciej Nowicki, twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w których kształtowała się polska kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację ukazując przenikanie idei i potraw ponad europejskimi granicami. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym, ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. "Historia kuchni polskiej" to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 19:00 FAKE CZY HISTORIA? - ODC. 7 Program historyczny, 50 min, Polska, 2024 Autor: Elżbieta Szumiec - Zielińska Reżyseria: Marzena Strąg Prowadzący: Wojciech Szeląg "Fake czy historia?" to program, który zgłębi kontrowersyjne tematy XX wieku, poddając je dyskusji z udziałem dwóch ekspertów o odmiennych poglądach. Program cechuje dynamiczne tempo i intensywne, 20 - minutowe debaty, które budują dramaturgię i wzbudzają emocje. Korzystamy z autentycznych przestrzeni Muzeum Historii Polski i Muzeum II Wojny Światowej jako historycznego tła dla debat, co nadaje głębi omawianym tematom. Interaktywny element polegający na głosowaniu widzów na eksperta, który przekonał ich do swojego stanowiska, angażuje publiczność, umożliwiając jej bezpośredni udział. Krótkie felietony pełnią funkcję narzędzia do pogłębiania omawianych tematów, zapewniając wszechstronne podejście. Narracja zachęci do krytycznego myślenia oraz do pogłębienia wiedzy widzów na temat spornych wydarzeń z przeszłości, ukazując różnorodne perspektywy i opinie. 12 maja 1926 r. marszałek Józef Piłsudski na czele zgromadzonych w Rembertowie oddziałów wojskowych wyruszył na Warszawę. Rozpoczął się "przewrót majowy". Planowana przez Józefa Piłsudskiego demonstracja zbrojna, przybrała postać kilkudniowych, krwawych walk w stolicy. Po stronie marszałka walczyło 12 tys. żołnierzy. Rząd Wincentego Witosa wspierało 8 tys. W czasie kilkudniowych walk zginęło 379 osób, w tym 215 żołnierzy. Rannych było około 900 osób - przede wszystkim gapiów. W programie prowadzonym przez Wojciecha Szeląga uczestniczą dr hab. Marek Sioma i prof. dr hab. Arkadiusz Adamczyk.