TVP3 Kraków Czwartek, 31.10.2024 Zmiany z dnia 18.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 07.10.2024 (usunięto opis: Omówienie) 06:00 AGROBIZNES 16 min, Polska, 2024 Dziennik informacyjny - emitowany od poniedziałku do piątku, na żywo. Przekazywane są w nim aktualne wiadomości z branży rolno - spożywczej, notowania giełdowe oraz prognozy cenowe. Informujemy także o krajowych i zagranicznych wydarzeniach związanych z rolnictwem. (dodano pozycję programową) 06:15 AGROPOGODA INFO 2 min, Polska, 2024 Prognoza pogody dla rolników, leśników, sadowników, producentów warzyw czy kwiatów a także alergików. Przedstawiamy porady i informacje na temat spodziewanych warunków pogodowych - jakie będą temperatury, czy uprawom grożą przymrozki i gradobicia czy pokrywa śnieżna jest wystarczająco gruba aby chronić oziminy, czy jest szansa na zniwelowanie skutków suszy. W programie przypomnimy o podstawowych zabiegach agrotechnicznych w odpowiednich terminach. Powiemy o występujących zagrożeniach ze strony szkodników czy porażenia chorobami. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:30 KUCHENNE RECEPTY - ODC. 9 VEGE TEŻ SMACZNIE 22 min, Polska, 2021 Reżyseria: Sławomir Czyrnek Scenariusz: Sławomir Czyrnek Zdjęcia: Marcin Szymański, Łukasz Głąb Prowadzący: Michał Mularczyk, Anna Soporek Lektor: Piotr Dobosz Medyczno-kulinarny poradnik dr. Michała Mularczyka. W programie lekarz, w towarzystwie szefa kuchni, podpowiadać będzie, jak gotować, by w potrawach, po obróbce termicznej, zostało jak najwięcej ważnych składników oraz jak przyrządzać klasyczne dania, by były one zarówno smaczne, jak i zdrowe. W każdym odcinku podane będą trzy konkretne recepty na dania nie tylko wyglądające apetycznie, ale i pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Prezentujemy zaskakujące smaki, intrygująco łączymy produkty, przypominamy zapomniane przepisy, a wszystko to w kuchennej, smacznej atmosferze! Wegańskie jedzenie - sam tytuł nie brzmi smacznie, ale kuchnia wegańska wcale nie musi być niesmaczna. W tym odcinku udowodni to Marco Ghia, który poda nam galaretkę pomidorową z bazylią, chilli i oliwą z oliwek, która cudownie stężeje dzięki japońskiemu wynalazkowi jakim jest agar. Daniem głównym będzie stek z kalafiora, niby prosty, ale genialnie smaczny. A na deser mus z czystej, gorzkiej czekolady z solą morską - danie rodem z kuchni molekularnej składa się tylko z wody i czekolady 70% - ale w odpowiednich proporcjach. (usunięto pozycję programową) 07:00 INFORMACJE KULTURALNE (dodano pozycję programową) 07:00 TYM ŻYJE WIEŚ Magazyn, 10 min, Polska, 2024 (usunięto pozycję programową) 07:30 POLSKA O PORANKU (usunięto pozycję programową) 08:20 REPORTERZY (usunięto pozycję programową) 08:35 KRYMINALNA SIÓDEMKA (dodano pozycję programową) 08:55 PORTFEL KOWALSKIEGO 24 min, Polska, 2024 Magazyn konsumencki skupiający się na zagadnieniach i sprawach blisko ludzi. W programie przede wszystkim wytłumaczymy, na czym polega prezentowane zagadnienie, np. bon energetyczny czy program "Czyste Powietrze". Ponadto powiemy o prokonsumenckich rozwiązaniach "dla każdego" w odniesieniu do proponowanej tematyki odcinka, np. elektrotransportu. (dodano pozycję programową) 12:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KOCIEWSKIE SMAKOŁYKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa zaprosi widzów na potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. Ten rejon Pomorza jest nieco mniej znany niż Kaszuby i często z nimi mylony. Była to kuchnia skromna i oszczędna, oparta o produkty pochodzące z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. Składnikiem wielu dań były przede wszystkim ziemniaki, kapusta, brukiew, mleko, sery, kasze, mąka czy jaja. Mięso spożywano raczej od święta, częściej jadano ryby poławiane w pobliskich rzekach czy jeziorach. Popularne były też śledzie z pobliskiego Bałtyku. Oczywiście w okolicznych lasach mieszkańcy zbierali grzyby, czarne jagody, żurawinę czy borówki. Z czasem kuchnia kociewska wzbogacona została przepisami pochodzącymi z domów bogatszych gospodarzy zwanych gburami. Niemały wpływ na kulinarne zwyczaje tutejszej ludności mieli też koloniści niemieccy, którzy osiedlali się na Pomorzu. Do dziś wiele potraw zachowało niemiecko brzmiące nazwy takie jak "karbónada" czy "fefernuski". Podobnie było z nazwami posiłków. Śniadanie określano słowem "frysztyk", a obiad to był "maltych", podczas którego na stołach królowały jednogarnkowe zupy zwane "ajntopami". W trakcie gotowania Karola odwiedzi znajoma mieszkanka Kociewia, pani Anna, która przyniesie swoje wytwarzane tradycyjnymi sposobami kociewskie sery z koziego mleka. A jakie potrawy inspirowane kociewską kuchnią przygotuje nasz Kucharz? Pierwszą propozycją Karola będą placki ziemniaczane zwane na Kociewiu "plińcami", doprawione leśnymi grzybami, podane z sałatką śledziową. Druga to gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny. A trzecia to placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (usunięto pozycję programową) 12:30 DLA NIESŁYSZĄCYCH - TELEKURIER (usunięto opis: Omówienie) 13:00 AGROBIZNES INFO 7 min, Polska, 2024 Agrobiznes Info to dziennik informacyjny emitowany od poniedziałku do piątku. Przekazywane są w nim aktualne wiadomości z branży rolno - spożywczej, notowania giełdowe oraz prognozy cenowe. Informujemy także o krajowych i zagranicznych wydarzeniach związanych z rolnictwem. (usunięto opis: Omówienie) 13:05 AGROPOGODA Magazyn, 2 min, Polska, 2024 Autor: Agnieszka Niemcewicz, Małgorzata Motecha Prognoza pogody dla rolników, leśników, sadowników, producentów warzyw czy kwiatów a także alergików. Przedstawiamy porady i informacje na temat spodziewanych warunków pogodowych - jakie będą temperatury, czy uprawom grożą przymrozki i gradobicia czy pokrywa śnieżna jest wystarczająco gruba aby chronić oziminy, czy jest szansa na zniwelowanie skutków suszy. W programie przypomnimy o podstawowych zabiegach agrotechnicznych w odpowiednich terminach. Powiemy o występujących zagrożeniach ze strony szkodników czy porażenia chorobami. (usunięto pozycję programową) 14:30 PROGRAM INFORMACYJNY 14.30 (usunięto pozycję programową) 14:50 POGODA 3 (usunięto pozycję programową) 15:00 KORONKA DO MIŁOSIERDZIA BOŻEGO (usunięto pozycję programową) 16:10 KRZEMIONKI 30. PRZYSTANEK REPORTAŻ - CHŁONĄĆ ŻYCIE (dodano pozycję programową) 16:10 KRZEMIONKI 30. PRZYSTANEK REPORTAŻ - ODC. 83 EKIPA Z KAZIKA Cykl reportaży, 13 min, Polska, 2024 Autor: Sylwia Pieczara (zmodyfikowano nagłówek, usunięto opis: Omówienie) 19:30 ZDROWY PLAN - /8/ Magazyn medyczny, 12 min, Polska, 2024 Reżyseria: Marzena Strąk Scenariusz: Anna J. Dudek, Marzena Strąk Prowadzący: Anna J. Dudek "Zdrowy Plan" to program o zdrowiu. Z najwybitniejszymi ekspertami rozmawiamy o sprawach, które dotyczą nas wszystkich - kobiet i mężczyzn. Powiemy m.in. o badaniach prenatalnych, antykoncepcji, in vitro, onkopłodności i szczepieniach. Równie ważny jest psychiczny wymiar zdrowia, dlatego porozmawiamy też o wyzwaniach, z którymi miliony Polek i Polaków muszą sobie radzić - o depresji czy zaburzeniach lękowych. Sprawdzimy jakie można otrzymać wsparcie i gdzie szukać pomocy w kryzysie. Poruszymy temat partnerstwa i relacji w obliczu choroby. Nasi bohaterowie opowiedzą, jak ważne jest zrozumienie i wsparcie najbliższych podczas walki o zdrowie. Do każdego z tematów podejdziemy bez tez, uprzedzeń i ideologii, opierając się na EBS - evidence based science, czyli nauce opartej na dowodach. Celem programu jest zwiększenie świadomości zdrowotnej, pokazanie wagi profilaktyki oraz poinformowanie o dostępnych zdobyczach medycyny. Stworzymy kompendium wiedzy dla kobiet i mężczyzn, które pomoże im lepiej zadbać o siebie i swoje rodziny. To nasz "ZdroWY plan". Cykl realizowany jest we współpracy z Ministerstwem Zdrowia. (usunięto pozycję programową) 19:45 KRYMINALNA SIÓDEMKA (usunięto pozycję programową) 20:30 GOŚĆ REGIONÓW (usunięto pozycję programową) 22:10 DLA NIESŁYSZĄCYCH - TELEKURIER (usunięto pozycję programową) 23:35 DLA NIESŁYSZĄCYCH - PANORAMA 22.00 (usunięto pozycję programową) 00:10 KRYMINALNA SIÓDEMKA (usunięto pozycję programową) 03:15 DLA NIESŁYSZĄCYCH - DZIENNIK REGIONÓW (usunięto pozycję programową) 03:45 GOŚĆ REGIONÓW (usunięto pozycję programową) 04:15 PROGRAM INFORMACYJNY 19.30 (usunięto pozycję programową) 05:15 DLA NIESŁYSZĄCYCH - TELEKURIER (usunięto pozycję programową) 05:45 KRYMINALNA SIÓDEMKA