TVP3 Sobota, 09.11.2024 Zmiany z dnia 16.10.2024 w stosunku do raportu z dnia 14.10.2024 (dodano pozycję programową) 10:50 POCZET ŚWIRÓW POLSKICH - DARIUSZ MLĄCKI - SERIA I, ODC. 5/13 Program publicystyczny, 24 min, Polska, 2024 Reżyseria: Jerzy Satanowski, Jolanta Nowińska Scenariusz: Jan Wołek Zdjęcia: Szymon Kuriata, Tomasz Kućkowski, Radosław Nikonowicz Prowadzący: Jan Wołek . Autor i prowadzący program, to Jan Wołek, artysta nieszablonowy i człowiek wielu talentów: malarz, pisarz, poeta, autor 3000 piosenek oraz przyjaciel, a co najmniej dobry znajomy wszystkich liczących się postaci ze świata kultury. Jan Wołek podjął się misji i wyszukuje w Polsce pokrewne mu dusze, ludzi nietuzinkowych, ogarniętych niezwykłą pasją. Takich, którzy mają szalone pomysły, hodowane od lat, za zgodą i poklaskiem otoczenia lub pod prąd. Co ważne - z sukcesami. Autor odwiedza gości programu w ich środowisku naturalnym, przybywa do matecznika, gdzie dzieje się akcja, korzysta z zaufania lub je zdobywa, poznaje detale projektów, mechanizmy działań, komentuje i recenzuje, zawsze przyjaźnie nawet, jeśli z dystansem. Jan Wołek to świetny gawędziarz i człowiek pełen humoru, a przy tym mistrz bon motów. Goście mu nie ustępują, co wiemy po zrealizowanych zdjęciach "uciekających". Rozmowy są przezabawne i inspirujące. Bohaterowie odcinków to artyści, którzy na marginesie twórczości mają swoje dziwne pasje. To także animatorzy kultury, twórcy niezwykłych kameralnych projektów znanych wtajemniczonym. Mieszkają w całej Polsce od Zielonej Góry po Gołdap, od Rzeszowa po Szczecin, nie pomijając środka kraju. W każdym odcinku wystąpi, poza prowadzącym, kilkoro gości, od 2 do 5 osób. Lokacja w kilku planach, wnętrza naturalne i plenery. (dodano pozycję programową) 11:25 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (5) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 zadebiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową, z dużą dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku.