TV Polonia Sobota, 23.11.2024 Zmiany z dnia 22.11.2024 w stosunku do raportu z dnia 30.10.2024 (zmodyfikowano nagłówek) 07:30 PYTANIE NA ŚNIADANIE - POBUDKA 210 min, Polska, 2024 Prowadzący: Katarzyna Pakosińska, Piotr Wojdyło Lektor: Marcin Sołtyk Poranny magazyn "Pytanie na śniadanie" jest nadawany na żywo. Ma charakter lifestylowy i kulturalny. Znajdziemy w nim rekomendacje kulturalne, rozrywkowe a także poradnictwo, do którego zapraszamy najlepszych ekspertów: lekarzy, prawników, dietetyków, psychologów, socjologów i stylistów. Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące codziennego życia, które nurtują naszych widzów optrzone felietonami. Tematy dotyczą problemów medycznych, prawnych, psychologicznych, hobby oraz stylu życia. (zmodyfikowano nagłówek) 07:55 PYTANIE NA ŚNIADANIE 210 min, Polska, 2024 Prowadzący: Katarzyna Pakosińska, Piotr Wojdyło Lektor: Marcin Sołtyk Poranny magazyn "Pytanie na śniadanie" jest nadawany na żywo. Ma charakter lifestylowy i kulturalny. Znajdziemy w nim rekomendacje kulturalne, rozrywkowe a także poradnictwo, do którego zapraszamy najlepszych ekspertów: lekarzy, prawników, dietetyków, psychologów, socjologów i stylistów. Odpowiadamy na wszystkie pytania dotyczące codziennego życia, które nurtują naszych widzów optrzone felietonami. Tematy dotyczą problemów medycznych, prawnych, psychologicznych, hobby oraz stylu życia. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 14:30 Z GWIAZDĄ PRZEZ ŚWIAT - ODC. 10 GRUPA MOCARTA Magazyn, 45 min, Polska, 2024 Reżyseria: Zuzanna Dobrucka Prowadzący: Robert El Gendy W cyklu "Z gwiazdą przez świat" pojawią się najwybitniejsze gwiazdy: muzycy, aktorzy, satyrycy, którzy często wyjeżdżają za granicę i spotykają się z tamtejszą Polonią, a czasem nawet przeżyli epizod emigracyjny. Oprócz artysty pojawią się także osoby bliskie danej gwieździe, zaproszone przez nią - na żywo lub w formie łączenia online. Będzie to dla gwiazd okazja do wzruszeń, radości i refleksji. Gospodarzami programu będą: Agata Solarska i Robert El Gendy. Gwiazdą dzisiejszego odcinka jest GRUPA MOCARTA (zmodyfikowano opis: Omówienie) 15:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NOWA KUCHNIA KUJAWSKA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa zabierze widzów na Kujawy, nieopodal Torunia. Kujawy są przede wszystkim określeniem dla krainy historycznej, będącej jednocześnie regionem etnograficznym. Leżą one w dorzeczu środkowej Wisły i Noteci oraz we wschodniej części Pojezierza Wielkopolskiego. Duży wpływ na kształtowanie się kujawskich tradycji kulinarnych miały na pewno tutejsze urodzajne ziemie oraz wpływy kuchni sąsiadujących regionów: Wielkopolski i Mazowsza. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek oraz z zup, z których bodaj najbardziej charakterystyczną jest czernina, przyrządzana na bazie kaczej krwi. Nasłonecznione sady, położone na łagodnych zboczach doliny Wisły dawały obfite zbiory, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Jeśli zaś chodzi o potrawy słodkie, to najbardziej znanym kujawskim produktem jest oczywiście toruński piernik. Wytwarzane od Średniowiecza toruńskie pierniki konkurowały przed wiekami z piernikami z Norymbergi. W dawnych wiekach było to nie tylko ciastko, wypiekane z mąki i miodu, ale przede wszystkim "magazyn" przypraw. Już samo słowo piernik pochodzi od określenia "pierny" czyli pieprzny. Oprócz pieprzu dawni piekarze dodawali do pierników goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, anyż czy ziele angielskie. Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich bogactwa oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie pierniki były wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Jako towar eksportowy, wysyłany w odległe miejsca, piernik został tak pomyślany, aby przetrwać długie podróże, a potem często nawet lata przechowywania. I takie właśnie wytrawne pierniki do gotowania nasz kucharz użyje do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią Kujaw. Pierwszą propozycją Karola będzie piernikowa zupa gulaszowa na kaczych udach. Druga to kujawski krem makowy ze śliwkami. A trzecia to smażony pstrąg po toruńsku, czyli z sosem piernikowo - śliwkowym. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:00 KULTURALNI PL - (713) Magazyn, 50 min, Polska, 2024 Reżyseria: Karolina Bendera Scenariusz: Karolina Bendera, Anna Karna Zdjęcia: Michał Jarosiński, Witold Kornaś Prowadzący: Anna Karna, Adam Malecki Interaktywny program, w którym w lekkiej formie prowadzący rozmawiają z gośćmi i widzami na tematy interesujące wszystkich. W odcinku: 1. Dorota Stalińska zaprasza do Teatru Komedia na sztukę pt. Złodziej 2. Tomasz Kolankiewicz dyrektor Filmoteki Narodowej - Instytutu Audiowizualnego (FINA) zaprasza na najnowszą edycję Święta Niemego Kina 3. Ona Wyszogrodzka zaprasza na urodziny Wandy Czełkowskiej do Historycznej Pracowni artystki, 4. Ewa Krawczyk i Marika o projekcie RE: KRAWCZYK. Krzysztof Krawczyk Revisited (dodano pozycję programową) 18:45 LASKOWIK & MALICKI Widowisko, 9 min, Polska, 2010 Prowadzący: Waldemar Malicki Wykonawcy: Zenon Laskowik Fragmenty widowiska, które ma formę kabaretu literacko - muzycznego opartego na świetnych skeczach i wspaniałej oprawie muzycznej. Gospodarzami każdego odcinka są Waldemar Malicki i Zenon Laskowik. Każdy z nich ma za sobą wsparcie: Filharmonii Dowcipu i jej słynnego dyrygenta Bernarda Chmielarza oraz Kabareciarni - aktorów pracujących na stałe z Zenonem Laskowikiem. (dodano pozycję programową) 19:00 DOBRY TYTUŁ Magazyn literacki, 25 min, Polska, 2024 Prowadzący: Agata Passent W tym wydaniu magazynu literackiego "Dobry tytuł" Agata Passent i Maciej Makselon z zaproszonymi do studia gośćmi: profesor Katarzyną Kłosińską, językoznawczynią i profesorem Ryszardem Koziołkiem - literaturoznawcą rozmawiają o tym jak brzmiała polszczyzna sto, dwieście i tysiąc lat temu, o tym jak słowa, które wypadły z obiegu brzmią dla nas niekiedy, jak relikty przeszłości, a jednak wciąż żyją w literaturze i potrafią zachwycić i czy archaizmy to tylko niezrozumiałe w większości słowa, czy może klucze do zrozumienia dawnych czasów? W odcinku także krytyczka literacka Karolina Felberg recenzuje książkę "Zaproszona" Emmy Cline, poetka Karolina Kapusta omawia wiersz "ci, co my ich" Ilony Witkowskiej z tomiku "Gdzie są moje dzieci?". A na koniec programu tradycyjnie Agata Passent przedstawi komiksowe wydanie ikonicznej powieści Umberto Eco "Imię róży". (zmodyfikowano opis: Omówienie) 03:50 KIEDYŚ TO BYŁO... Magazyn, 30 min, Polska, 2024 Audycja publicystyczno - rozrywkowa w formacie infotainment, którą prowadzi dwójka dziennikarzy - mężczyzna z pokolenia w wieku średnim, z bogatym doświadczeniem radiowym i telewizyjnym oraz kobieta z pokolenia milenialsów prowadząca już z sukcesami swoje programy telewizyjne. W studio stylizowanym elementami symbolizującymi czasy sprzed kilkudziesięciu lat prezentują materiały archiwalne z zasobów Telewizji. Materiały pokazują wybrane tematy i wydarzenia, które miały miejsce w tym samym tygodniu co następuje emisja odcinka - kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. W rozmowie po emisji materiału archiwalnego prowadzący z jednej strony wspominają jak wyglądała Polska i świat w latach, których dotyczył materiał, a z drugiej porównują go z tym, jak w danej dziedzinie wygląda rzeczywistość dziś.