TVP HD Sobota, 30.11.2024 Zmiany z dnia 28.11.2024 w stosunku do raportu z dnia 28.10.2024 (dodano pozycję programową) 07:30 GÓRNA PÓŁKA SMAKU - ODC. (7) Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Michał Czerwonka Na antenie TVP2 zadebiutuje nowy format kulinarno - detektywistyczny z udziałem znanego szefa kuchni młodego pokolenia - Orsona Hejnowicza, oraz gwiazdy polskiego kryminału - Marka Krajewskiego. Będzie to program o produktach i tradycjach Dolnego Śląska, pokazujący także znane i mniej znane atrakcje turystyczne tego regionu. Program realizowany będzie metodą filmową, z dużą dbałością o detal. Pisarz Marek Krajewski nie tylko wystąpi jako bohater serii, ale użyczy też w programie swojego głosu jako lektor. Ekscentryczny kucharz Orson Hejnowicz odwiedza ciekawych producentów, poznaje ich tradycje, przepisy, ogląda produkty, sprawdza warunki ich uprawy itd. Tajemniczy, introwertyczny pisarz - detektyw podąża za nim krok w krok opisując lokalne historie z dreszczykiem. Finałem odcinka jest wielkie rodzinne gotowanie z produktów pokazanych w odcinku. (zmodyfikowano tytuł, zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KRÓTKA HISTORIA GRYKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa wyruszy na Podlasie, aby opowiedzieć widzom krótką historię gryki. Gryka, w postaci zarówno kaszy jak i mąki, była bardzo rozpowszechniona w tym regionie na długo przed pojawieniem się w połowie XIX wieku ziemniaka, dziś tak popularnego na tych terenach. I choć kasza gryczana wydaje się czymś bardzo polskim, bardzo lokalnym, to gryka jest rośliną uprawianą od tysiącleci w wielu zakątkach świata. Ostatnio w naszych sklepach pojawił się japoński makaron Soba, wytwarzany właśnie z mąki gryczanej. Gryka została udomowiona w Azji Południowo - Wschodniej prawdopodobnie około ośmiu tysięcy lat temu. Najstarsze znaleziska archeologiczne z Japonii pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat, a z Chin sprzed czterech i pół tysiąca. Do Europy gryka dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Dlatego w polskim języku niektóre jej nazwy regionalne kojarzą się z Tatarami, jak na przykład tatarka. Znana też jest w innych rejonach jako hreczka lub bukwita, z uwagi na podobieństwo do orzeszków bukowych, czyli nasion buka. Do nasion buka nawiązuje też angielska nazwa gryki - buckwheat, w luźnym tłumaczeniu "bukowe zboże". Dziś uprawiana jest na całym świecie. Wielką zaletą gryki są jej małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może ona rosnąć na bardzo słabej glebie i w ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, ale dziś dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Dlatego warto jest sięgać częściej zarówno po kaszę gryczaną, jak i mąkę gryczaną. A co gryki przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie orientalna sałatka z kaszy gryczanej i ogórka, podana z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej. Druga to zupa gryczana z pieczonymi burakami, podana z wędzonym twarogiem. A trzecia to ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną. (dodano pozycję programową) 16:05 PIĘKNIE PRZYPRAWIONA - SEZON I ODC. 8 /12 CELLULIT Magazyn kulinarny, 11 min, Polska, 2021 Reżyseria: Katarzyna Vanevska Scenariusz: Agnieszka Mielczarek, Katarzyna Vanevska Prowadzący: Agnieszka Mielczarek Cellulit - która z nas nie podejmowała prób pokonania tego upartego przeciwnika? Kosmetyki, masaże nie rozwiążą cellulitowego problemu, dopóki nie zrozumiemy, że najskuteczniejszą broń mamy na talerzu. Agnieszka Mielczarek podpowie nam, jak komponować nasz dietetyczny arsenał, by cellulit nie miał z nami szans, ale także, jak gotować tak, by cała rodzina cieszyła się smakiem przy wspólnym stole, nawet, kiedy my pichcimy dla urody. (zmodyfikowano tytuł, zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:20 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZIMNE SOSY JOGURTOWE Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na spotkanie z zimnymi sosami jogurtowymi. Polscy turyści, którzy odwiedzili Grecję, na pewno zetknęli się z jedną z greckich narodowych specjalności, czyli z sosem "tzatziki". Ten sos zrobiony jest z gęstego jogurtu, świeżego ogórka, czosnku, świeżych ziół i oliwy. Serwują go też liczne w naszym kraju greckie restauracje. Co ciekawe, ten zimny sos bardzo często podawany jest do gorących dań z grilla, pieczonych lub smażonych. Właśnie ten kontrast pomiędzy ciepłym mięsem lub rybą, a zimnym, kwaskowatym sosem z jogurtu jest najbardziej atrakcyjny. Sosy jogurtowe w różnych odmianach możemy spotkać w wielu krajach szeroko rozumianego basenu Morza Śródziemnego. Takie sosy spotkamy w Turcji, skąd jogurt ponoć pochodzi, ale również w Bułgarii czy w krajach arabskich. Także w kuchni indyjskiej sosy na bazie jogurtu, zarówno zimne jak i ciepłe, są bardzo popularne. W każdym razie jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczności jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Nam dziś kojarzy się przede wszystkim ze śniadaniem, ale nasz kucharz pokaże, że jogurt to wspaniałe towarzystwo wielu dań obiadowych. Propozycje dań: 1/ Omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym; 2/ Pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem; 3/ Smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo - buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 22:20 ARKANSAS Film fabularny, 95 min, USA, 2020 Reżyseria: Clark Duke Scenariusz: Clark Duke, Andrew Boonkrong Aktorzy: Liam Hemsworth, Eden Brolin, Vince Vaughn, Jacob Zachar, Patrick Muldoon, John Malkovich, Clark Duke, Chandler Duke Diler Kyle Ribb pracuje dla narkotykowego handlarza z Arkansas, którego zna tylko z imienia Frog. Nigdy się nie spotkali. Nielegalny interes jednak się kręci. Ale tylko do czasu. Kyle dostaje pewnego rodzaju awans i wyjeżdża do Arkansas, gdzie ma współpracować ze Swinem Hornem. Poznają Brighta, który ma przekazywać im rozkazy od Froga. Pewnego razu transakcja nie przebiega zgodnie z umową i wtedy wszystko się wali. Kyle i Swin popadają w poważne tarapaty, znajdują się śmiertelnym niebezpieczeństwie.