TVP3 Sobota, 07.12.2024 Zmiany z dnia 27.11.2024 w stosunku do raportu z dnia 26.11.2024 (dodano pozycję programową) 09:55 ZAKOCHAJ SIĘ W POLSCE - ODC. 259 KRASNYSTAW Magazyn, 22 min, Polska, 2022 Reżyseria: Ewa Grodzka Scenariusz: Weronika Mliczewska Zdjęcia: Jacek Banach, Jarosław Wątor Ponadczasowa seria podróżnicza, wpisująca się w cykl inicjatyw promujących i popularyzujących Polskę w oparciu o jej potencjał historyczny, kulturowy, przyrodniczy i rekreacyjny. Tomasz Bednarek odwiedza najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w wielu zakątkach kraju, wędrując nie tylko szlakiem tłumnie odwiedzanym przez turystów, ale docierając również do miejsc, o których wiedzą nieliczni. Tomasz Bednarek tym razem jest w Krasnymstawie w woj. lubelskim, a także w położonej obok niego stadninie koni arabskich w Białce. Miasto o niebagatelnym znaczeniu w I Rzeczpospolitej, dziś szczyci się niezwykłą siecią podziemnych korytarzy, pochodzących właśnie z czasów świetności, a także zabytkami naziemnymi. Współcześnie Krasnystaw słynie z Chmielaków, święta piwa nie bez przyczyny, wokół miasta ciągną się przecież plantacje chmielu (dodano pozycję programową) 11:25 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 1 SEZON II - GĘSINA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy województwo kujawsko - pomorskie, gdzie przyciągnęła nas wyjątkowa gęsina. Poznamy ludzi, którzy z hodowli gęsi i przygotowywania przetworów z niej uczynili prawdziwą sztukę. U podstaw dobrej kuchni leży zdrowa i naturalna hodowla zwierząt. O jej wadze opowiedzą nam hodowcy polskiej białej gęsi. Gęść pieczona, kiełbasa z gęsi, czernina? W dzisiejszym odcinku poznamy przepisy na te wyjątkowe dania.