TV Polonia Sobota, 07.12.2024 Zmiany z dnia 05.12.2024 w stosunku do raportu z dnia 20.11.2024 (dodano pozycję programową) 06:00 PANORAMA 30 min, Polska, 2024 Program informacyjny. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 13:00 JAK TO SIĘ MÓWI, CZYLI KASIA U BRALCZYKA - /12/ Magazyn, 25 min, Polska, 2024 Program "Jak to się mówi, czyli Kasia u Bralczyka" ma na celu popularyzację języka polskiego poprzez przystępne i ciekawe rozmowy na temat poprawności językowej oraz frazeologii. W roli głównej zobaczymy dr Katarzynę Kasię, która w dialogu z profesorem Jerzym Bralczykiem, wybitnym językoznawcą i autorytetem w dziedzinie języka polskiego, porusza różnorodne tematy związane z mową codzienną, idiomami, nowomową czy w końcu językiem debaty publicznej. W programie będzie można znaleźć zarówno elementy edukacyjne, jak i rozrywkowe. Nie zabraknie tematów trudnych i niewygodnych zwrotów. Profesor Bralczyk podzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, komentując język współczesnej polityki oraz niepoprawne formy językowe. Katarzyna Kasia postawi pytania, które nie tylko nurtują widzów, ale także samego Profesora, wprowadzając do dyskusji elementy humorystyczne. Dzięki takiej formule, program "Jak to się mówi, czyli Kasia u Bralczyka" jest cennym źródłem wiedzy dla wszystkich, którzy pragną lepiej zrozumieć i wykorzystać bogactwo języka codziennej komunikacji. (usunięto pozycję programową) 15:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZIMNE SOSY JOGURTOWE (dodano pozycję programową) 15:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KRÓTKA HISTORIA GRYKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa W swojej kolejnej wyprawie Karol Okrasa wyruszy na Podlasie, aby opowiedzieć widzom krótką historię gryki. Gryka, w postaci zarówno kaszy jak i mąki, była bardzo rozpowszechniona w tym regionie na długo przed pojawieniem się w połowie XIX wieku ziemniaka, dziś tak popularnego na tych terenach. I choć kasza gryczana wydaje się czymś bardzo polskim, bardzo lokalnym, to gryka jest rośliną uprawianą od tysiącleci w wielu zakątkach świata. Ostatnio w naszych sklepach pojawił się japoński makaron Soba, wytwarzany właśnie z mąki gryczanej. Gryka została udomowiona w Azji Południowo - Wschodniej prawdopodobnie około ośmiu tysięcy lat temu. Najstarsze znaleziska archeologiczne z Japonii pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat, a z Chin sprzed czterech i pół tysiąca. Do Europy gryka dotarła wraz z najazdami tatarskimi około XV wieku. Dlatego w polskim języku niektóre jej nazwy regionalne kojarzą się z Tatarami, jak na przykład tatarka. Znana też jest w innych rejonach jako hreczka lub bukwita, z uwagi na podobieństwo do orzeszków bukowych, czyli nasion buka. Do nasion buka nawiązuje też angielska nazwa gryki - buckwheat, w luźnym tłumaczeniu "bukowe zboże". Dziś uprawiana jest na całym świecie. Wielką zaletą gryki są jej małe wymagania glebowe i klimatyczne. Może ona rosnąć na bardzo słabej glebie i w ostrym klimacie, nawet w Himalajach. W dawnej polskiej kuchni była kojarzona raczej z biedą, ale dziś dietetycy zwracają uwagę na jej liczne zalety zdrowotne. Dlatego warto jest sięgać częściej zarówno po kaszę gryczaną, jak i mąkę gryczaną. A co gryki przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie orientalna sałatka z kaszy gryczanej i ogórka, podana z glazurowanymi kawałkami polędwiczki wieprzowej. Druga to zupa gryczana z pieczonymi burakami, podana z wędzonym twarogiem. A trzecia to ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną. (zmodyfikowano nagłówek, zmodyfikowano opis: Omówienie) 19:00 DOBRY TYTUŁ Magazyn literacki, 24 min, Polska, 2024 Scenariusz: Maja Skrońska Prowadzący: Agata Passent W tym wydaniu magazynu literackiego "Dobry tytuł" Agata Passent i Maciej Makselon z zaproszonymi do studia gośćmi: Ewą Woydyłło psychoterapeutka i Aleksandrą Pietą psychiatrą rozmawiają o literaturze poświęconej zdrowi psychicznemu. Pandemia, wojna, kryzys klimatyczny, rodzinne tragedie, czy "codzienne stresy" - to czynniki, które sprawiają, że obowiązkowym wręcz staje się zadbanie o swoją kondycję psychiczną. Półki poświęcone tej tematyce stale się poszerzają, choć trudno powiedzieć czy to oznaka zwiększonej świadomości czy może rosnącego problemu. O tym, jak wybrać dobrą książkę o zdrowiu psychicznym, aby pogłębić swoją wiedzę i uzyskać wsparcie w trudnych chwilach Agata Passent i Maciej Makselon rozmawiają w studiu "Dobrego tytułu" W odcinku także recenzja Anny Kałuży książki "Hydrozagadka. Kto zabiera polską wodę i jak ją odzyskać" Jana Mencwela oraz Jakub Skurtys, przedstawi wiersz "Pierwsze skrzydło dla Yennefer z Vengerbergu" z tomiku "Stłuc. Kręgosłup Tytanii Skrzydło" Anny Adamowicz. A na koniec programu tradycyjnie Agata Passent przedstawi najnowszą książkę Adama Kaya, Henry'ego Pakera "Megawystrzałowe wynalazki. Fascynujący ifenomenalnie figlarny przewodnik po wynalazkach, które zmieniły świat (albo i nie)". (dodano pozycję programową) 00:35 WORLD NEWS 30 min, Polska, 2024 A news bulletin in which the anchor introduces news items that are subsequently expanded upon, either by reporters presenting video reports or live stand - ups from the scene of the events, or by experts who provide succinct commentary in conversation with the anchor. World News features the full range of reporting formats typically found in TV news: video packages, guest interviews, short video reports, phone and internet (Skype) links, on - screen graphics, maps, etc. (dodano pozycję programową) 05:25 WORLD NEWS 30 min, Polska, 2024 A news bulletin in which the anchor introduces news items that are subsequently expanded upon, either by reporters presenting video reports or live stand - ups from the scene of the events, or by experts who provide succinct commentary in conversation with the anchor. World News features the full range of reporting formats typically found in TV news: video packages, guest interviews, short video reports, phone and internet (Skype) links, on - screen graphics, maps, etc.