TVP3 Kraków Piątek, 06.12.2024 Zmiany z dnia 28.11.2024 w stosunku do raportu z dnia 26.11.2024 (dodano pozycję programową) 08:55 PRZYSTANEK SLOW FOOD - ODC. 1 SEZON II - GĘSINA Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Michał Bandurski Scenariusz: Jacek Szklarek Prowadzący: Jacek Szklarek Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o niezwykłych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. W dzisiejszym odcinku odwiedzimy województwo kujawsko - pomorskie, gdzie przyciągnęła nas wyjątkowa gęsina. Poznamy ludzi, którzy z hodowli gęsi i przygotowywania przetworów z niej uczynili prawdziwą sztukę. U podstaw dobrej kuchni leży zdrowa i naturalna hodowla zwierząt. O jej wadze opowiedzą nam hodowcy polskiej białej gęsi. Gęść pieczona, kiełbasa z gęsi, czernina? W dzisiejszym odcinku poznamy przepisy na te wyjątkowe dania. (dodano pozycję programową) 14:05 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - W STADZIE SIŁA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2023 Maleńka kangurzyca została porzucona przez matkę. Została uratowana i wychowana przez pracowników ogrodu zoobotanicznego w Toruniu. Elka, bo takie nosi imię, wróciła na wybieg. Mimo trudnego dzieciństwa została zaakceptowana przez stado i sama doczekała się potomstwa. Takie historie, niestety, się zdarzają. Zobaczmy kilka z nich. (zmodyfikowano tytuł) 18:00 ETNOS MAŁOPOLSKI - ODC. 13 NA SKALNYM PODHALU W ZAKOPANEM Magazyn, 22 min, Polska, 2024 Autor: Inka Bogucka Magazyn kulturalny Etnos Małopolski to spotkania z przedstawicielami określonych regionów i subregionów etnograficznych, promującymi własną kulturę ludową, osób o wspólnym pochodzeniu, więziach społecznych i zamiłowaniu do rodzimych tradycji. Goszczą oni w studio TVP Kraków, umiejscowionym w krakowskim Muzeum Etnograficznym, w jego izbach regionalnych - góralskiej i krakowskiej, gdzie prezentują widzom swoją działalność. Rozmowy są ilustrowane felietonami ukazującymi ich aktywność w zakresie promowania sztuki ludowej, działalności twórców ludowych, zespołów folklorystycznych, chórów, teatrów ludowych, prezentowaniu tradycyjnych strojów i ich wytwarzaniu, popularyzowaniu muzyki ludowej i wywodzącej się z niej muzyki folkowej, tańców i zwyczajów ludowych czy kulinariów i innych przejawów tradycji. Jest ona rozpowszechniana przez zaproszonych gości, podczas warsztatów, wystaw, festiwali i innych imprez okolicznościowych, które organizują oni w swoich środowiskach. (dodano pozycję programową) 19:07 TURYSTYCZNA JAZDA - ODC. 167 DRUSKIENIKI JESIENIĄ Magazyn, 10 min, Polska, 2023 Autor: Grzegorz Skrzypak, Wojciech Lubiński W najnowszym odcinku Turystycznej Jazdy - litewskie uzdrowisko Druskieniki, słynące z wyjątkowego mikroklimatu i wód mineralnych. Autorzy programu opowiedzą m.in. o tradycji warzenia soli oraz sprawdzą, gdzie można szusować na nartach przez cały rok.