TVP3 Kraków Wtorek, 10.12.2024 Zmiany z dnia 29.11.2024 w stosunku do raportu z dnia 26.11.2024 (dodano pozycję programową) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WRAPY CZY ZAWIJAŃCE? Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycje podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie widzom o nowym kulinarnym słowie, które pojawiło się w Polsce. Otóż kupując gotową kanapkę w osiedlowej piekarence, został zapytany przez sprzedawczynię czy woli bajgla czy "wrapa". "Wrap" jeszcze kilka lat temu był w naszym kraju pojęciem nieznanym. Dziś, zwłaszcza dla młodszej klienteli wielu fastfoodowych sieci, jest czymś oczywistym. Samo słowo "wrap" pochodzi z języka angielskiego, a w dokładnym tłumaczeniu oznacza "zawinąć". Bo jeśli w przypadku tradycyjnej kanapki nadzienie, czyli wędlinę, drób, rybę, warzywa, sosy wkładamy pomiędzy dwie kromki pieczywa, to w przypadku "wrapa" placek płaskiego chlebka całkowicie owija nadzienie. Takim płaskim chlebkiem może być na przykład meksykańska tortilla, arabska pita czy ormiański lawasz. Moda na "wrapy" narodziła się prawdopodobnie w Kalifornii w latach dziewięćdziesiątych XX wieku, a wywodzi się ze specjalności kuchni teksasko - meksykańskiej jaką jest buritto, czyli właśnie duży, pszenny placek owijający szczelnie rozmaitego rodzaju pikantne nadzienie. Czy nazwa "wrap" się u nas przyjmie? Zapewne tak. Kiedy Karol, będąc dzieckiem, biegał z rówieśnikami po podwórku, pewnie byłby zdziwiony, gdyby ktoś zaproponował mu hamburgera. A pokażcie dziś choć jedno dziecko w Polsce, które nie wie co to hamburger. I raczej chyba nie ma szans, aby spolszczyć to słowo, nazywając "wrapa" na przykład "zawijańcem". A jakie "wrapy" przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie "wrap" schabowy, czyli zawinięty w placek kotlet schabowy, z sałatą i ogórkami w orientalnym sosie. Druga to "wrap" z wędzonym pstrągiem, smażonymi boczniakami, cebulą i sosem z fasoli. A trzecia to "wrap" inspirowany bitkami z kaszą, z paseczkami wołowiny, marchewką, cebulką i kaszą gryczaną. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (dodano pozycję programową) 19:30 EUROPA Z BLISKA 521 Magazyn, 11 min, Polska, 2024 Autor: Monika Sieradzka, Elżbieta Biś (zmodyfikowano opis: Omówienie) 01:30 DZIEDZICTWO - ODC. 419 (EMANET) Serial, 43 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Baak Yaz Odas Aktorzy: Sila Türkolu, Halil Ibrahim Ceyhan, Melih Ozkaya, Berat Rüzgar Özkan Yaman nie ma dla Necmiego litości. Dotkliwie bije mężczyznę, by zmusić go do mówienia. Gdy Necmi próbuje uciec, wpada pod nadjeżdżający samochód i umiera. Seher jest w potrzasku. Nie wyobraża sobie, że miałaby zranić i opuścić Yamana. Ku uldze Duygu, Ali wybacza jej i znów są przyjaciółmi. Duygu chce jednak przeprosić Alego. Mężczyzna sugeruje, żeby pozwoliła zespołowi poznać jej prawdziwe, ciepłe i serdeczne oblicze. Po ostatnich wydarzeniach Semra ma poczucie, że się przed wszystkimi skompromitowała. Wpada w stan depresyjny. Seher błaga Canan o zlitowanie. Ma nadzieję, że kobieta zrezygnuje z szantażu i nie każe Seher opuścić Yamana. Niestety, na przejmujące słowa dziewczyny Canan reaguje drwiną i szyderstwem.