TVP HD Piątek, 20.12.2024 Zmiany z dnia 17.12.2024 w stosunku do raportu z dnia 18.11.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:55 RANCZO S.VI - ODC. 78 (SERIA VI, ODC. 13) - PORÓD AMATORSKI Serial obyczajowy TVP, 43 min, Polska, 2012 Reżyseria: Wojciech Adamczyk Scenariusz: Robert Brutter, Jerzy Niemczuk Zdjęcia: Włodzimierz Głodek Muzyka: Krzesimir Dębski, Radzimir Dębski Aktorzy: Ilona Ostrowska, Arkadiusz Nader, Cezary Żak, Paweł Królikowski, Grzegorz Wons, Jacek Kawalec, Artur Barciś Ksiądz, zawstydzony przez Klaudię i Kingę, zgadza się pomóc w rozwiązaniu społecznego konfliktu. Musi rzucić na szalę cały swój autorytet, by doprowadzić do spotkania obu stron. Negocjacje są trudne, bo strona protestująca za nic nie chce odstąpić od żądania ustąpienia strony rządzącej. Niespodziewanie pomocna okaże się znajomość polskiej historii. Dyrektorka w desperacji udaje się po ratunek do senatora i Czerepacha. Jej problemy nic polityków nie obchodzą, Czerepach dostrzega jednak kolejną szansę wykreowania wizerunku senatora, tym razem jako obrońcy uciśnionych. Senator Kozioł zaczyna szeroką medialną kampanię, jego notowania rosną, pojawiają się coraz poważniejsze propozycje politycznych aliansów. Czerepach czuje się pominięty, wpada więc na genialny pomysł mający ich obu wznieść na wyżyny polityki. Przy okazji szczęśliwe rozwiązanie znajduje sprawa dyrektorki. Stasiek szaleje z niepokoju, bo jego żona wkrótce ma rodzić. Postanawia wszystko zaplanować, organizuje swoistą brygadę porodową, gotową do akcji na pierwszy sygnał. Tak to jednak bywa z perfekcyjnymi planami, że świetnie działają, dopóki naprawdę nie zachodzi konieczność ich realizacji. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 16:10 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK WĘDZONEJ ŚLIWKI Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Prowadzący: Karol Okrasa Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie z wędzoną śliwką z Beskidu Wyspowego, występującą pod nazwą suska sechlońska. To produkt regionalny, wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym, który powszechnie kupowany jest w okresie Bożego Narodzenia. Wędzone, suszone owoce służą przede wszystkim do przyrządzenia wigilijnego kompotu. Wedle legendy już w XIII wieku Święta Kinga sprowadziła na górzyste tereny Beskidów śliwki węgierki, które w nowym miejscu znalazły dobre warunki uprawy. Sama nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska pochodzi od nazwy wsi Sechna, gdzie tradycje uprawy i wędzenia śliwek sięgają XVIII wieku. Drelowane ręcznie śliwki węgierki wędzone są kilka dni w dymie z drewna bukowego w specjalnych wędzarniach czyli tak zwanych suśniach. Jakie potrawy z udziałem wędzonych śliwek przygotuje nasz kucharz? Choć nie będzie tradycyjnego kompotu z suszu, to zobaczymy śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki, będą też słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, na poświąteczny obiad jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 21:20 STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE - ODC. 2/18 - HOTEL EXCELSIOR Serial TVP, 61 min, Polska, 1968 Reżyseria: Andrzej Konic Scenariusz: Andrzej Zbych Zdjęcia: Antoni Wójtowicz Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz Aktorzy: Stanisław Mikulski, Lucyna Winnicka, Halina Kosznik, Tadeusz Bartosik, Andrzej Konic, Mieczysław Kalenik, Bronisław Pawlik, Tadeusz Gwiazdowski Rok 1942. W gdańskiej siatce dokonano tajemniczego morderstwa. Kloss jedzie do Gdańska, aby wyjaśnić okoliczności śmierci szefa tutejszej siatki, Kopkego i spotkać się z jego następcą. Wspólnie z Georgiem, jednym z członków grupy, próbują znaleźć winnego śmierci dotychczasowego szefa. Kolejno sprawdzają wszystkich członków siatki. Zaczynają podejrzewać Ingrid Heisser, właścicielkę kawiarni. SD dowiedziało się, że miejscem spotkań grupy jest hotel "Excelsior". Po śmierci Kopkego umieściło tam swojego agenta. O umówionej porze do pokoju von Hagena w hotelu przychodzi Ingrid Heisser - to ona jest nowym szefem siatki. Kobieta ginie jednak z ręki Löblera - dyrektora hotelu. Dopiero teraz wychodzi na jaw, że śmierć Kopkego była przypadkowa. Pracujący dla francuskiego wywiadu Löbler był przez niego szantażowany. Kloss demaskuje dyrektora hotelu i walczy z nim na dachu. Löbler spada i zabija się. Siatka znowu jest czysta.