TVP Historia Środa, 18.12.2024 Zmiany z dnia 16.12.2024 w stosunku do raportu z dnia 03.12.2024 (dodano pozycję programową) 08:45 ZAMKI KRESOWE RZECZYPOSPOLITEJ - JAZŁOWIEC 18 min, Polska, 2004 Reżyseria: Jerzy Janicki Scenariusz: Jerzy Janicki Zdjęcia: Henryk Janas Aktorzy: Jadwiga Pechaty, Zbigniew Chrzanowski Wykonawcy: Stanisław Nicieja Jazłowiec to jedna z najstarszych osad Podola o wspaniałej przeszłości historycznej. O dawnej świetności miasta świadczą ruiny potężnej niegdyś twierdzy, mury kościoła św. Anny czy zarosłe chwastami cmentarze. Gdy król Kazimierz Wielki odzyskał Podole dla Polski, Jazłowiec otrzymał prawa miejskie i został przekazany rodzinie Buczackich, ci zaś - gdy tu osiedli - przyjęli nazwisko Jazłowieccy. Wznieśli potężną warownię, która miała bronić przed licznymi najazdami Tatarów i Turków. W Jazłowcu urodzili się m.in. Kornel Ujejski oraz Mikołaj Gomółka - najwybitniejszy polski kompozytor epoki renesansu. W kościele św. Anny swoją pierwszą posługę kapłańską odbywał w 1894 roku Adam Stefan Sapieha, późniejszy kardynał krakowski. Na zamku w Jazłowcu swoje młodzieńcze lata spędził Stanisław August Poniatowski. Latem 1920 roku w wąwozach nieopodal Jazłowca doszło do słynnej trzydniowej bitwy, która okryła nieśmiertelną chwałą ówczesny VI Pułk Ułanów. (zmodyfikowano tytuł) 11:35 HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ - W STRONĘ WIELKANOCY Cykl dokumentalny, 40 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork Scenariusz: Jarosław Dumanowski, Mirosław Bork Trudno uwierzyć, że do tej pory nie powstał serial na temat polskiej kuchni pokazujący, w sposób systematyczny i zgodny z najnowszymi badaniami, dziedzictwo kulinarne otrzymane od naszych przodków. "Historia kuchni polskiej" w 26 czterdziestominutowych odcinkach wypełnia tę lukę zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności, dokonał Maciej Nowicki, twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w których kształtowała się polska kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację ukazując przenikanie idei i potraw ponad europejskimi granicami. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym, ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. "Historia kuchni polskiej" to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego.