TVP3 Kraków                         Wtorek, 17.12.2024


Zmiany z dnia 06.12.2024
w stosunku do raportu z dnia 02.12.2024

(dodano pozycję programową)
06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OPOWIEŚĆ O FORSZMAKU

Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024
Reżyseria: Tomasz Rostworowski
Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa
Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak
Prowadzący: Karol Okrasa

Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną opowieść o forszmaku. To danie, niegdyś bardzo popularne, dziś można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. W tym regionie w wielu restauracjach znajdziemy forszmak lubelski, czyli rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli, ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Ponieważ do forszmaków często wykorzystywano resztki mięsiwa i wędlin, jakie zostały z poprzednich posiłków, dlatego dania te chętnie przygotowywano w trudnych czasach. Samo słowo forszmak pochodzi od niemieckiego "Vorschmack" i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "przed - smak", czyli rodzaj przekąski. Niemiecka nazwa wskazuje niewątpliwie kraj pochodzenia tej potrawy, choć prawdopodobnie danie to spopularyzowali wschodnioeuropejscy Żydzi. Znajdziemy je w książkach kucharskich w Niemczech, w Rosji, w Polsce a nawet w Finlandii. Co ciekawe wersje forszmaków bardzo się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka. W kuchni rosyjskiej to zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie mają swoją wersję składającą się z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Ponoć tą przekąską zachwycił się fiński bohater narodowy i smakosz, marszałek Carl Gustaf Mannerheim, który podobno jadał ją w Polsce. A naszym kraju, oprócz wspomnianego wcześniej i jadanego do dziś forszmaku lubelskiego, w dawnych książkach spotkamy liczne, często bardzo się od siebie różniące przepisy na forszmak. A jakie forszmaki przygotuje nasz kucharz? 
Propozycje Karola: 1/ Forszmak z dyni, z orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; 2/ Forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy, cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z puree ziemniaczanym; 3/ Pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, puree ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków.



(dodano pozycję programową)
00:30 SPRAWA DLA REPORTERA

47 min, Polska, 2024
Autor: Elżbieta Jaworowicz

Program o charakterze społecznym, zajmujący się trudnymi, konfliktowymi sprawami, także nieprawidłowościami w działalności instytucji, firm i ludzi. Program składa się z dwóch części: reportersko - filmowej, w której strona poszkodowana przedstawia swój punkt widzenia i studyjnej, w której pokazane są mechanizmy zjawiska oraz próba rozwiązania i wyjścia z trudnej sytuacji bohaterów.



(zmodyfikowano opis: Omówienie)
01:30 DZIEDZICTWO - ODC. 426
(EMANET)

Serial, 42 min, Turcja, 2020
Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut
Scenariusz: Baak Yaz Odas
Aktorzy: Sila Türkolu, Halil Ibrahim Ceyhan, Melih Ozkaya, Berat Rüzgar Özkan

Yaman jest zdruzgotany słowami Seher. Kobieta cierpi równie mocno. Jedyne, co daje jej siłę, to myśl, że Yaman będzie żył. Canan jest bezlitosna. Każe Seher, by zaaranżowała schadzkę z Fikretem i zwabiła na nią Yamana. Czarna ma żal do Ibrahima, że nie szanuje jej wyborów i nie akceptują taką, jaka jest. Ali przedstawia Ibo swoje poglądy na temat miłości, czym bardzo imponuje Duygu. Volkan za wszelka cenę chce znaleźć Yasemin. Jest przekonany, że tylko w ten sposób zdobędzie serce Duygu. Tymczasem Duygu wyznaje Czarnej, że kocha Alego.