TVP3 Kraków Wtorek, 17.12.2024 Zmiany z dnia 12.12.2024 w stosunku do raportu z dnia 06.12.2024 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 06:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - OPOWIEŚĆ O FORSZMAKU Magazyn kulinarny, 25 min, Polska, 2024 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Piotr Janczar, Adam Kubiak Prowadzący: Karol Okrasa Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na kulinarną opowieść o forszmaku. To danie, niegdyś bardzo popularne, dziś można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. W tym regionie w wielu restauracjach znajdziemy forszmak lubelski, czyli rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli, ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Ponieważ do forszmaków często wykorzystywano resztki mięsiwa i wędlin, jakie zostały z poprzednich posiłków, dlatego dania te chętnie przygotowywano w trudnych czasach. Samo słowo forszmak pochodzi od niemieckiego "Vorschmack" i w dosłownym tłumaczeniu oznacza "przed - smak", czyli rodzaj przekąski. Niemiecka nazwa wskazuje niewątpliwie kraj pochodzenia tej potrawy, choć prawdopodobnie danie to spopularyzowali wschodnioeuropejscy Żydzi. Znajdziemy je w książkach kucharskich w Niemczech, w Rosji, w Polsce a nawet w Finlandii. Co ciekawe wersje forszmaków bardzo się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka. W kuchni rosyjskiej to zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie mają swoją wersję składającą się z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Ponoć tą przekąską zachwycił się fiński bohater narodowy i smakosz, marszałek Carl Gustaf Mannerheim, który podobno jadał ją w Polsce. A naszym kraju, oprócz wspomnianego wcześniej i jadanego do dziś forszmaku lubelskiego, w dawnych książkach spotkamy liczne, często bardzo się od siebie różniące przepisy na forszmak. A jakie forszmaki przygotuje nasz kucharz? Propozycje Karola: 1/ Forszmak z dyni, z orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; 2/ Forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy, cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z puree ziemniaczanym; 3/ Pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, puree ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków. (dodano pozycję programową) 07:00 AGRO - FAKTY Magazyn, 13 min, Polska, 2024 Program dla rolników. (zmodyfikowano nagłówek, zmodyfikowano opis: Omówienie) 08:55 DOBRY TYTUŁ Magazyn literacki, 24 min, Polska, 2024 Scenariusz: Maja Skrońska Prowadzący: Agata Passent W tym wydaniu magazynu literackiego "Dobry tytuł" Agata Passent i Maciej Makselon z zaproszonymi do studia gośćmi: Krystyną Dąbrowską poetką i tłumaczką oraz dr Andrzejem Franszkiem. krytykiem literackim i badaczem literatury rozmawiają o twórczości postaci wyjątkowej dla polskiej literatury o poecie, nobliście Czesławie Miłoszu, o tym kim był tak naprawdę Czesław Miłosz? I czy jest postać, jego twórczość stanowi inspirację dla współczesnych poetów, pisarzy? W programie także odwiedzamy Krasnogrudy, gdzie stoi Dwór Miłosza, w którym poeta spędzał wakacje w czasach szkolnych i uniwersyteckich. . (zmodyfikowano tytuł) 16:45 KRZEMIONKI 30. PRZYSTANEK REPORTAŻ - PRAWDZIWA JA Cykl reportaży, 12 min, Polska, 2024 Autor: Monika Meleń Zdjęcia: Roman Piotrowski W reportażu poruszamy problem anoreksji u młodych dziewczyn. Cztery bohaterki opowiadają o swoich doświadczeniach z tą chorobą. Są w specjalistycznym ośrodku, w którym powoli wracają do zdrowia. (zmodyfikowano nagłówek, zmodyfikowano opis: Omówienie) 17:31 NOWOHUCKA KRONIKA FILMOWA Magazyn, 7 min, Polska, 2024 Autor: Krzysztof Ridan Audycja poświęcona Klubowi Kuźnia Ośrodka Kultury Norwida, który obchodzi w tym roku jubileusz 50 - lecia swojego istnienia. Zobaczymy relację z jubileuszowej gali oraz posłuchamy wspomnień pracowników placówki. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 00:30 SPRAWA DLA REPORTERA 47 min, Polska, 2024 Autor: Elżbieta Jaworowicz Program o charakterze społecznym, zajmujący się trudnymi, konfliktowymi sprawami, także nieprawidłowościami w działalności instytucji, firm i ludzi. Program składa się z dwóch części: reportersko - filmowej, w której strona poszkodowana przedstawia swój punkt widzenia i studyjnej, w której pokazane są mechanizmy zjawiska oraz próba rozwiązania i wyjścia z trudnej sytuacji bohaterów. Do programu zgłosili się taksówkarze, którzy zostali skazani za przewożenie paczek z pieniędzmi wyłudzonymi metodą "na wnuczka". Jak twierdzą, zostali wrobieni, ponieważ nie wiedzieli, co znajduje się w zaklejonych przesyłkach, a usługa przewozu paczek jest standardową usługą, którą wykonują przewoźnicy. Liczne wątpliwości nie zostały rozstrzygnięte na korzyść podejrzanych. W kolejnej części programu sprawa małego Kazia, który choruje na Zespół Duchenne'a. Mięśnie chłopca tracą sprawność. Ratunkiem jest kosztowny lek. O pieniądze walczy ojciec, który był wolontariuszem i działaczem charytatywnym - kwestował na rzecz WOŚP, pomagał w domach dziecka i domach pomocy społecznej, nigdy nie oczekiwał wzajemności. Dziś błaga o pomoc i nagłośnienie sprawy jego syna. Kontynuacja sprawy konfliktu rodzinnego o siedlisko, ziemię i dojazd do spornej nieruchomości. Schorowani, starsi mężczyźni byli zmuszeni korzystać z dojścia do domu przez zalesioną działkę. Po nagłośnieniu sprawy burmistrz wybudował bezpieczną, szeroką drogę dojazdową. (zmodyfikowano nagłówek) 01:30 DZIEDZICTWO - ODC. 426 (EMANET) Serial, 42 min, Turcja, 2020 Reżyseria: Ayhan Özen, Serkan Mut Scenariusz: Basak Yazi Odasi Aktorzy: Sila Türkolu, Halil Ibrahim Ceyhan, Melih Ozkaya, Berat Rüzgar Özkan Yaman jest zdruzgotany słowami Seher. Kobieta cierpi równie mocno. Jedyne, co daje jej siłę, to myśl, że Yaman będzie żył. Canan jest bezlitosna. Każe Seher, by zaaranżowała schadzkę z Fikretem i zwabiła na nią Yamana. Czarna ma żal do Ibrahima, że nie szanuje jej wyborów i nie akceptują taką, jaka jest. Ali przedstawia Ibo swoje poglądy na temat miłości, czym bardzo imponuje Duygu. Volkan za wszelka cenę chce znaleźć Yasemin. Jest przekonany, że tylko w ten sposób zdobędzie serce Duygu. Tymczasem Duygu wyznaje Czarnej, że kocha Alego.