• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Rozpoczyna się sezon na ogórki. Kołobrzeska solanka idealnie sprawdzi się do ich kiszenia

20:05, 24.07.2024
Rozpoczyna się sezon na ogórki. Kołobrzeska solanka idealnie sprawdzi się do ich kiszenia Letnim przysmakiem są ogórki małosolne, a najlepsza do ich przygotowywania jest solanka kołobrzeska, po którą przyjeżdżają nie tylko kołobrzeżanie, ale i turyści.

Letnim przysmakiem są ogórki małosolne, a najlepsza do ich przygotowywania jest solanka kołobrzeska, po którą przyjeżdżają nie tylko kołobrzeżanie, ale i turyści.

ob
ob

Podziel się:   Więcej

 - Sekret dobrych ogórków kiszonych? Woda z Kołobrzegu. Jestem z Dolnego Śląska, często z małżonką odwiedzamy Kołobrzeg i za każdym razem wracamy z taką wyjątkową pamiątką - kołobrzeską solanką - powiedział jeden z napotkanych turystów.

Przepis na kiszonkę jest prosty: - Kołobrzeska solanka, świeże ogóreczki, chrzan, koper, czosnek i to wszystko. Takie ogórki są po prostu najlepsze! - wyjaśniła mieszkanka Kołobrzegu. - Jak jest solanka, nic więcej nie trzeba - dodała.

Jak się okazuje kołobrzeska solanka wykorzystywana jest także w inny sposób. Dzięki swoim właściwościom, jest idealna do kąpieli leczniczych.

Historia wykorzystywania solanek kołobrzeskich jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki pochodzą sprzed tysiąca lat i jak widać tradycja wciąż jest bardzo żywa.

ma/lp