• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

REGION

Koszaliński sanepid rozpoczął kontrole nadmorskich lodziarni

19:35, 01.07.2024
Koszaliński sanepid rozpoczął kontrole nadmorskich lodziarni Pod lupą inspektorów jest przede wszystkim czystość automatów Pobierane w wybranych lokalach próbki są badane pod kontem występowania bakterii.

Pod lupą inspektorów jest przede wszystkim czystość automatów Pobierane w wybranych lokalach próbki są badane pod kontem występowania bakterii.

obrazek
obrazek

Podziel się:   Więcej

Dla turystów wakacyjny urlop nad morzem nie może się obyć bez jedzenia lodów. Dlatego sanepid stara się zapewnić, aby ich produkcja była bezpieczna.

- Szukamy zanieczyszczeń, które mogą powodować zatrucia pokarmowe oraz inne choroby przenoszone drogą pokarmową. W czasie pracy trafiamy na różne obiekty i różnych pracowników. Czasami musimy wystawić mandat karny, aby pracownicy dostosowali się do wymagań, które powinny być zachowane - wyjaśnia Monika Misiorska, pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Koszalinie.

Jak podkreśla Ewelina Janczak, inspektor koszalińskiego sanepidu, bardzo ważne jest, aby przestrzegać dat przydatności oraz utrzymywać stałe temperatury: - Kluczowy jest jednak proces mycia i dezynfekcji automatu do lodów.

Wyniki tegorocznej akcji lody poznamy w drugiej połowie lipca.

Co roku koszaliński sanepid sprawdza lodziarnie, które w latach ubiegłych miały negatywne wyniki próbek, oraz inne wytypowane lokale. W ubiegłym roku udało się sprawdzić 15 miejsc w pasie nadmorskim od Łaz do Pleśnej. We wszystkich próbki zanieczyszczane były bakteriami. Właściciele punktów, w których doszło do nieprawidłowości zobowiązani byli do odpowiedniego zdezynfekowania maszyn. Musieli też przeprowadzić kolejne badanie próbek lodów i dopiero po uzyskaniu prawidłowych wyników, mogli ponownie rozpocząć produkcję i sprzedaż lodów.

Więcej w materiale Katarzyny Chybowskiej.

kch/ar

zobacz również