Składniki:
Bulion
- żeberko wędzone wieprzowe 0,5 kg
- boczek 0,3 kg
- marchewki 2 szt.
- seler korzeniowy 0,5 szt.
- pietruszka korzeń 1 szt.
- cebula biała 5 szt.
- tymianek świeży 5 gałązek
- rozmaryn 1 gałązka
- sól i pieprz
Makaron
- mąka pszenna 0,2 kg
- żółtko 2 szt.
- olej 1 łyżka
- sól
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Cebulę przekrojoną na pól przypalamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy mięso, warzywa oraz przyprawy i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, aby bulion byt złoty i klarowny.
Mąkę mieszamy z żółtkami i olejem oraz z solą, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wałkujemy i porcjujemy w formę makaronu. Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek przed podaniem obsmażamy na rozgrzanym maśle wraz z ziołami.