Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna 300g
- mąka orkiszowa 450g
- cukier 250g
- jajka 8 szt.
- masło 400g
- laska wanilii
- soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
- rabarbar 0,5 kg
- migdały płatki 0,1 kg
Kruszonka
- mąka pszenna 70g
- masło 50g
- cukier 50g
Pudding czekoladowy
- żółtko
- skrobia 30g
- cukier puder 110g
- czekolada gorzka
- śmietana 260g
- mleko 500 ml
- żelatyna 4g
Przygotowanie:
Ciasto
Jajka ucieramy z cukrem, masłem oraz ziarnami wanilii aż powstanie puszysta masa, następnie powoli dosypujemy mąkę oraz sodę, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia, na wierzchu rozkładamy rabarbar i posypujemy migdałami oraz kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 45 minut.
Pudding czekoladowy
Żółtko ucieramy ze skrobią i cukrem pudrem. Mleko i śmietanę gotujemy. Gorącym płynem zalewamy żółtka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i namoczoną wcześniej żelatynę.
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy ok. 4 min. w kąpieli wodnej. Podajemy wystudzone.