sos z marakui
puree z marakui 100g
melasa z trawy trzcinowej 20g
anyż dwie gwiazdki
tymianek
cukier
karmelizowane jabłko
jabłko
cukier 50g
goździki 5
ziemniak
Przygotowanie:
Filet z kaczki oczyszczamy z błon i nacinamy skórę. Mięso wkładamy do ziół i przypraw na min 5 godzin. Smażenie kaczki rozpoczynamy na zimnej patelni. Smażymy na wolnym ogniu, zaczynając od strony skóry, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Wytapiającym się tłuszczem polewamy mięso i smażymy ok. 8 minut, mięso ma być lekko różowe.
Mleko zagotować, dodać kaszę kukurydzianą, doprawić i zagotować. Wylać na blachę i pozostawić do wystudzenia. Potem polentę pokroić i obsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru.
Karmelizujemy cukier, dodajemy melasę, tymianek i anyż oraz puree z marakui , wszystko gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Karmelizujemy cukier i dodajem jabłko i goździki. Wszystko podgrzewamy i mieszamy aż jabłko będzie karmelowe.
Ziemniaka obrać ze skóry i pokroić w bardzo cienkie plastry. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.