Składniki:
- filet z perliczki 4 szt.
- kasza gryczana 150g
- cebula 50g
- oliwa 30g
- marchew młoda 4 szt.
- szparagi zielone 8 szt.
- masło 100g
- natka pietruszki 1 pęczek
Żel z marchwi
- sok z marchewki 500ml
- puree z marakui 50ml
- agar 3g
Przygotowanie:
Perliczka
Filet z perliczki oczyszczamy, marynujemy w przyprawach i ziołach, odstawiamy na kilka godzin. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodajemy masło i polewamy z każdej ze stron, aby nadać mięsu złotego koloru.
Żel z marchwi
Sok z marchewki redukujemy na ogniu aż zostanie nam 250 ml, dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty. Dodajemy puree z marakui i agar, doprowadzamy do zagotowania. Gotowy sok wylewamy na blachę, aby wystygł. Gdy wystygnie blendujemy na gładką masę.
Chips z kaszy
Kaszę gryczaną należy rozgotować, zblendować, rozsmarować bardzo cienko i wysuszyć. Po wysuszeniu pokroić i smażyć na głębokim tłuszczu.
Kasza
Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać kaszę gryczaną, podsmażyć ok. 1 min., zalać bulionem, doprawić i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i zimne masło, aby kasza nabrała kremowej konsystencji.
Marchew i szparagi
Młodą marchew dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania w lekko osolonej wodzie.
Szparagi obieramy i blanszujemy.
Przed podaniem warzywa obsmażamy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem.