Pierogi z kaszanką (Odcinek 25)

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:

Nadzienie

- kiszka 200g

- masło 50g

- dymka 1 pęczek

- seler naciowy

Ciasto na pierogi

- mąka orkiszowa 300g

- mąka pszenna 100g

- puder z młodego jęczmienia 100g

- jajko

- woda ok. 150 ml

Puree jabłkowo-selerowe

- masło 50g

- jabłka 400g

- seler naciowy

- śmietana 30% 100ml

- tymianek

- cukier trzcinowy 30g

- sól


Przygotowanie:

Ciasto na pierogi

Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

Pierogi

Formujemy w pierogi i napychamy farszem z kiszki.

Gotujemy w osolonej wodzie, następnie podsmażamy na maśle i posypujemy dymką.

Puree jabłkowo-selerowe

Na maśle podsmażamy jabłko z cukrem, dodajemy seler, sól, tymianek i powoli karmelizujemy.

Pod koniec dodajemy śmietanę. Blendujemy i przecieramy.

Seler naciowy kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do wody z lodem, aby nabrał chrupkości.