Składniki:
Polędwiczka i ziemniaki
- polędwiczka cielęca 600g
- czosnek 2 ząbki
- tymianek gałązka
- rozmaryn gałązka
- pieprz ziarnisty kilka kulek
- ziemniaki 12 szt.
- dymka 4 szt.
Purée selerowe
- seler korzeń 200g
- mleko 200 ml
- masło 50g
- śmietana 30% 50 ml
- sól
Marynowane śliwki
- śliwki 200g
- cukier 50g
- białe wino 100ml
- kardamon 5 szt.
Pieczona cebula
- cebula 6 szt.
- oliwa łyżka
- wino czerwone 100 ml
- cukier 15g
Przygotowanie:
Polędwiczkę cielęcą oczyszczamy z błon i marynujemy w przyprawach przez kilka godzin. Po zamarynowaniu smażymy mięso z obu stron, dodajemy masło, którym dalej smażąc polewamy.
Smażymy ok. 4 min. i wkładamy do piekarnika na 100 st. na kolejne 5 min. Mięso w środku powinno być różowe.
Selera obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki, zalewamy mlekiem i doprawiamy solą.
Gotujemy do miękkości, wszystko blendujemy dodając śmietanę i masło.
Z cukru robimy karmel, zalewamy go winem, dodajemy kardamon.
Do ciepłej zalewy dodajemy oczyszczone śliwki.
Ziemniaki obieramy, kalibrujemy i grillujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy sparzoną dymkę, którą również grillujemy.
Cebule w łupinach kroimy na pół, układamy na blachę posmarowaną oliwą, posypujemy solą i pieczemy w piecu 45 min. w 150 st. Po upieczeniu, cebule rozdzielamy na pojedyncze elementy i mieszamy z wystudzoną i zredukowaną do gęstego sosu zalewą z wina i kardamonu.