Składniki na 4 porcje:
Polędwiczki wieprzowe 0,6 kg
Marynata
Czosnek 2 ząbki
Tymianek świeży gałązka
Rozmaryn świeży kilka listków
Liść laurowy 4
Ziele angielskie 10-12
Sól
Pieprz
Oliwa
Puree cebulowe
Masło 100g
Cebula biała 1
Białe wino 100ml
Śmietana 30% 100ml
Tymianek świeży gałązka
Sos żurawinowy
Cukier 50g
Czerwone wino 100ml
Sok żurawinowy 100ml
Żurawina świeża 50g
Ziemniaczki
Ziemniaki 0,5kg
Masło klarowane 200g
Tymianek świeży gałązka
Crunch z cebuli
Cebula szalotka 1
Mąka ziemniaczana 50g
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błon, zioła i czosnek posiekać, dodać liście laurowe, ziele angielskie, oliwę i dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Zostawić na kilka godzin, aby nabrało intensywnego smaku i aromatu. Po zamarynowaniu, mięso obsmażamy na patelni z każdej ze stron na lekko brązowy kolor, dodajemy masło i smażymy ok. 6-8 min na wolnym ogniu cały czas podlewając tłuszczem.
Puree cebulowe
Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do garnka z dodatkiem masła i smażymy na wolnym ogniu aż się skarmelizuje. Dolewamy białego wina i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietanę, tymianek i sól. Wszystko gotujemy aż śmietana zacznie gęstnieć. Gotową cebulę miksujemy i pocieramy przez drobne sito.
Sos żurawinowy
Cukier roztapiamy na karmel zalewamy czerwonym winem i redukujemy o połowę. Dodajemy sok żurawinowy oraz świeżą żurawinę. Wszystko gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Ziemniaczki
Ziemniaki obieramy ze skóry nadajemy im żądany przez nas kształt i formę. Wkładamy do masła klarowanego i na wolnym ogniu smażymy z dodatkiem soli i tymianku.
Crunchy cebulowe
Szalotkę siekamy na drobną kostkę, oprószamy mąką ziemniaczaną i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż stanie się złota. Wyciągamy na papier i osuszamy, aby była chrupiąca.