Sałatka z kaczką (Odcinek 26)

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:

- sałata strzępiasta       1 szt.

- rukola                           0,5 opak.

- roszponka                     0,5 opak.

- pomidory koktajlowe   20 szt.

- rzodkiewka                   5 szt.

- pomarańcze                 2 szt.

- masło                           100g

- pierś z kaczki                2 szt.

- czosnek                        1 ząbek

- tymianek                      1 gałązka

- ocet winny                   20ml

- oliwa                             100ml

- miód                             20ml

- ogórek

- sok z cytryny

- bułka z pieczywa orkiszowego

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kaczki marynujemy w czosnku, ziołach i przyprawach. Skórę nacinamy w drobną kosteczkę, aby łatwiej wytopił się tłuszcz. Smażymy na małym ogniu od strony skóry. Pod koniec smażenia odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażoną kaczkę kroimy w cienkie plastry.

Pomidory blanszujemy, obieramy ze skóry. Ogórka kroimy w cienkie plastry i zwijamy. Ocet, oliwę, miód, sok z cytryny mieszkamy i robimy sos winegret.