Składniki na 4 porcje:
Semifreddo porzeczkowe
czarna porzeczka 250g
cukier 50g
woda 100ml
śmietana 30% 200g
białko jajek 3
cukier 100g
Konfitura z czarnej porzeczki
czarna porzeczka 100g
cukier 15g
cynamon szczypta
Crunch orzechowy
Orzechy laskowe obrane 100g
cukier trzcinowy 80g
mąka 50g
laska wanilii 1
biała czekolada
Przygotowanie:
Semifreddo
Czarną porzeczkę gotować z cukrem i wodą ok. 5min. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
Zimną masę porzeczkową połączyć z ubitymi białkami i z ubitą śmietaną. Wszystko delikatnie wymieszać, aby nie stracić puszystości. Przełożyć do foremek i zamrozić.
Konfitura z czarnej porzeczki
Czarną porzeczkę zasypać cukrem i cynamonem. Na delikatnym ogniu zagotować i odstawić.
Crunch orzechowy
Orzechy laskowe posiekać, laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć pestki, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i włożyć na 7-10 min. do piekarnika w temp. 175 stopni.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ogrzewać do temp. 38 stopni, potem schłodzić do 20 stopni i wylać na matę silikonową, żeby powstały cienkie plastry.