Semifreddo z czarnej porzeczki (Odcinek 20)

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki na 4 porcje:

Semifreddo porzeczkowe

czarna porzeczka             250g

cukier                                50g        

woda                                 100ml

śmietana 30%                   200g

białko jajek                        3

cukier                                 100g

Konfitura z czarnej porzeczki

czarna porzeczka               100g

cukier                                   15g

cynamon                              szczypta

Crunch orzechowy

Orzechy laskowe obrane       100g

cukier trzcinowy                      80g

mąka                                        50g

laska wanilii                              1

biała czekolada

Przygotowanie:

Semifreddo

Czarną porzeczkę gotować z cukrem i wodą ok. 5min. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.

Zimną masę porzeczkową połączyć  z ubitymi białkami i z ubitą śmietaną. Wszystko delikatnie wymieszać, aby nie stracić puszystości. Przełożyć do foremek i zamrozić.

Konfitura z czarnej porzeczki

Czarną porzeczkę zasypać cukrem i cynamonem. Na delikatnym ogniu zagotować i odstawić.

Crunch orzechowy

Orzechy laskowe posiekać, laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyciągnąć pestki, dodać pozostałe składniki, wszystko wymieszać i włożyć na 7-10 min. do piekarnika w temp. 175 stopni.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ogrzewać do temp. 38 stopni, potem schłodzić do 20 stopni i wylać na matę silikonową, żeby powstały cienkie plastry.