Składniki na 4 porcje:
polędwica z tuńczyka 400g
avocado – połówka
czerwona cebula
imbir ok. 1 cm
koperek
sos rybny
sok z cytryny
Musztarda ananasowa
ananas połówka
cebula szalotka
masło 50g
cukier 20g
musztarda dijon 50g
kolendra kilka listków
chili bez pestek 1
Przygotowanie:
Polędwicę z tuńczyka oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kostkę. Avocado obieramy, kroimy w kostkę podobnej grubości. Cebulę, imbir i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, sosem rybnym, sokiem z cytryny i wszystko mieszamy.
Musztarda ananasowa
Szalotkę siekamy i podsmażamy na złoty kolor na maśle, dodajemy cukier i karmelizujemy. Gdy cukier się roztopi, dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa, świeże chili, musztardę dijon, kolendrę. Dusimy 10-15 min. aż ananas będzie miękki. Wszystko blendujemy i przecieramy przez sito.