Zupą podawaną dziś podczas uroczystego wielkanocnego śniadania jest
żurek lub barszcz biały.
Jak jednak mówi rekonstruktor kulinarny Adrian
Ordakowski z Muzeum Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, dawniej żur
nie pojawiał się na polskich wielkanocnych stołach.
"Żur był potrawą
typową postną, na wielkanocnym stole na pewno by się nie pojawił. Ludzie
przejedzeni żurem mieli go dość na tyle, że urządzali nawet symboliczny
pochówek żuru" - powiedział Adrian Ordakowski.
Na
wielkanocnych stołach Rzeczpospolitej oraz później w XIX wieku królowały
podobnie jak dziś mięsa oraz ciasta. Było to związane z okresem postu,
w którym prawie w ogóle ich nie jedzono. Dawne wielkanocne dania były
jednak o wiele bardziej wykwintne.
"Oprócz różnego rodzaju wędlin i
kiełbas, możemy wymienić pasztety ale także cukry, ciasta oraz przede
wszystkim szafranowe baby" - powiedział Adrian Ordakowski.
Kolejne podobieństwo dotyczy jajek. Tradycja ich spożywania podczas
świąt sięga jeszcze starożytnej Mezopotamii, również Rzymianie
rozpoczynali swoje uczty od jajka, które symbolizowało początek życia.
Na polskim wielkanocnym stole pojawiała się między innymi jajecznica
oraz jajka poszetowe.
"Staropolska jajecznica była przygotowana w bardzo
oryginalny sposób bo znajdziemy w niej takiej składniki jak wino i
cynamon" - powiedział rekonstruktor kulinarny.
Polską
tradycją związaną z Wielkanocą było ucztowanie przez cały dzień.
Zaczynano od uroczystego śniadania po którym nierzadko przez cały dzień
nie odchodzono od stołu, bo co chwila pojawiały się nowe dania.
Polską
wielkanocną tradycją jest również jedzenie surowego korzenia chrzanu,
który miał zapewnić zdrowie i wigor na kolejny rok.