Rozrywka

Wegańska Wigilia. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów

Wegańska Wigilia. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów. Fot.
Wegańska Wigilia. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów. Fot. Canva
podpis źródła zdjęcia

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy gasną wszelkie gniewy i spory, a miejsce smutku zajmuje miłość, harmonia i spokój. W wigilijny wieczór spotykamy się z naszą rodziną, by móc wspólnie świętować, dzielić się opłatkiem i kosztować dwunastu przygotowanych wcześniej dań. Choć na tradycyjnej liście potraw nie brakuje ryb czy sałatki z dodatkiem majonezu, to warto też dowiedzieć się, jak przygotować potrawy wigilijne w wersji wegańskiej.

Wegański bigos wigilijny

Składniki:


- 1 kg kilogram kiszonej kapusty, 

- 400 gram kapusty włoskiej, 

- 6 sztuk wędzonych śliwek, 

- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, 

- 1 cebula, 

- 2 ząbki czosnku, 

- kolorowy pieprz, 

- ½ łyżeczki ziaren kolendry, 

- 2 listki laurowe, 

- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 

- 1 łyżeczka papryki słodkiej, 

- 2 goździki. 



Sposób wykonania:


Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut. W tym samym czasie sięgamy po duży garnek, rozgrzewamy na nim olej, a następnie podsmażamy posiekaną cebulkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dwa rodzaje papryk. Nieco później wrzucamy posiekaną kiszoną kapustę, goździki, pieprz i rozbite w moździerzu ziarna kolendry. Całość podlewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy przez około 15-25 minut do momentu, aż kapusta zmięknie. Następnie dorzucamy posiekaną kapustę włoską, pokrojone grzyby i wędzone śliwki. Całość gotujemy przez około 35-45 minut, dolewając przy tym małe ilości wody. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, sypiemy szczyptę rozmarynu i doprawiamy do smaku. Wszystko gotujemy jeszcze przez 20 minut. Smacznego!

Smażone tofu po grecku

Składniki: 


- 3 duże cebule, 

- 1 por, 

- 3 duże marchewki, 

- 3 ząbki czosnku, 

- 2 pietruszki , 

- 300 gram przecieru pomidorowego, 

- 2 szklanki bulionu warzywnego, 

- oliwa z oliwek (do smażenia), 

- 4 listki laurowe, 

- 5 sztuk ziela angielskiego , 

- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 

- ½ łyżeczki ostrej papryki, 

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 

- 3 łyżki sosu sojowego, 

- 400 gram tofu wędzonego, 

- sól i pieprz do smaku. 


 

Sposób przygotowania: 


Pora oraz cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę, seler, czosnek oraz marchew ścieramy natomiast na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni smażymy cebulę z czosnkiem i przekładamy do garnuszka. W dalszej kolejności smażymy wszystkie warzywa, takie jak por, marchew, seler i pietruszkę, a następnie przekładamy do garnka z cebulą. Na przygotowanej wcześniej patelni smażymy przecier pomidorowy, który w dalszej części dodajemy do warzyw i zalewamy bulionem. Następnie wsypujemy wszystkie z naszych przypraw, dodajemy cukier i polewamy je sosem sojowym. Całość gotujemy przez około 30 minut na średnim palniku, a na sam koniec dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Tofu z kolei kroimy na małe plasterki i wrzucamy je prosto na patelnię. Smażymy i czekamy aż do momentu uzyskania złotego koloru. Później sięgamy po naczynie, na które nakładamy nieznacznie przestudzone warzywa, a całość dekorujemy przysmażonym tofu. Tak przygotowane danie wykładamy do lodówki na całą noc, by następnego dnia móc delektować się jego pysznym smakiem.  

Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Składniki (sałatka):

- 6 marchewek,

- 1 duży seler,

- 3 duże pietruszki,

- 5 małych buraków,

- 2 czerwone cebule,

- 1 główka czosnku,

- odrobina oliwy z oliwek,

- 1 duża cytryna,

- 3 gałązki tymianku,

- szczypta soli i pieprzu.


Składniki (wegański majonez):

- 10 sztuk jałowca,

- aquafaba z jednej puszki ciecierzycy,

- musztarda diżońska,

- 1 łyżka soku z cytryny,

- 1,5 łyżki dobrej jakości oleju roślinnego,

- sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:


Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Buraki, marchew i pietruszkę kroimy na pół, selera natomiast w duże kawałki, cebulę w ćwiartki lub ósemki. Czosnek natomiast owijamy folią aluminiową. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze piekarnika i skrapiamy nieco oliwą z oliwek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz odrobinę tymianku. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu oraz soli i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Majonez W trakcie pieczenia się warzyw zabieramy się za przygotowanie majonezu. Wcześniej wspomniany jałowiec miażdżymy w moździerzu lub w młynku na puder. Następnie przygotowujemy wysokie naczynie i miksujemy w nim aquafabę wraz z musztardą, jałowcem, jak również odrobiną pieprzu i soli. Kolejnym etapem jest dodanie oleju i powolne blendowanie aż do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje. Całość skrapiamy świeżym sokiem z cytryny i zabieramy się za przygotowanie półmiska, na którym rozsmarowujemy majonez. Chwilę później sięgamy po świeżo upieczone warzywa i dekorujemy nimi naczynie. Na koniec posypujemy wszystko szczyptą aromatycznych ziół i… gotowe!

Świąteczne ciasto

Składniki: 


- ½ szklanki oleju, 

- ½ szklanki brązowego cukru, 

- 2 szklanki mąki pszennej, 

- 1 szklanka sparzonych rodzynek, 

- 1 łyżka cukru pudru, 

- 1 łyżka sody, 

- 1 płaska łyżeczka cynamonu, 

- 500 g gęstego przecieru jabłkowego, 

- ½ łyżeczki imbiru, 

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej. 


 

Sposób przygotowania: 


Na początku podgrzewamy przecier jabłkowy, do którego stopniowo dolewamy olej. Do powyższych składników dodajemy cukier oraz rodzynki i tak powstałą miksturę mieszamy, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Teraz przyszła kolej na mąkę, którą łączymy wraz z sodą i przyprawami. Uzyskaną w ten sposób papkę miksujemy z przygotowanym wcześniej przecierem, a następnie wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 50 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! 

Wegańskie pierogi

Składniki:


Farsz


- 20 dag soczewicy zielonej,

- 1 łyżka kaszy manny (niekoniecznie),

- 1,5 szklanki wody,

- 2 listki laurowe,

- 3 ziarenka ziela angielskiego,

- 1 łyżeczka curry,

- 1 łyżeczka mielonej kolendry,

- ½ łyżeczki soli.


Ciasto


- 2 szklanki mąki pszennej,

- 1 łyżka masła klarowanego,

- ok. ½ szklanki ciepłej wody.



Sposób przygotowania:


Proces przygotowania pierogów zaczynamy od dokładnego wypłukania soczewicy. Następnie sięgamy po średniej wielkości garnek, wsypujemy soczewicę i zalewamy ją wodą. W trakcie gotowania dodajemy wcześniej przygotowane przyprawy i wykorzystujemy czas na ugniatanie ciasta. Odpowiednio przygotowane powinno być miękkie i elastyczne, jeśli jednak nie jest, to wówczas możemy dolać do niego nieco wody. Po upływie kilku minut z garnka z ciecierzycą i przyprawami wyjmujemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Na koniec dodajemy kaszę mannę i mieszając, gotujemy całość przez dwie minuty. W momencie uzyskania zamierzonego efektu rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i umieszczamy w środku przygotowany farsz. Zaklejamy brzegi i tak przygotowane pierożki wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Nie należy zapominać jednak o ich mieszaniu w celu uniknięcia przyklejenia pierogów do dna garnka. Pierogi gotujemy przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie schładzamy i podajemy na talerz. Smacznego!

Anna Zuzanna Grażka
Więcej na ten temat