Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy gasną wszelkie gniewy i spory, a miejsce smutku zajmuje miłość, harmonia i spokój. W wigilijny wieczór spotykamy się z naszą rodziną, by móc wspólnie świętować, dzielić się opłatkiem i kosztować dwunastu przygotowanych wcześniej dań. Choć na tradycyjnej liście potraw nie brakuje ryb czy sałatki z dodatkiem majonezu, to warto też dowiedzieć się, jak przygotować potrawy wigilijne w wersji wegańskiej.
Wegański bigos wigilijny
Składniki:
- 1 kg kilogram kiszonej kapusty,
- 400 gram kapusty włoskiej,
- 6 sztuk wędzonych śliwek,
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kolorowy pieprz,
- ½ łyżeczki ziaren kolendry,
- 2 listki laurowe,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 goździki.
Sposób wykonania:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 30 minut. W tym samym czasie sięgamy po duży garnek, rozgrzewamy na nim olej, a następnie podsmażamy posiekaną cebulkę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dwa rodzaje papryk. Nieco później wrzucamy posiekaną kiszoną kapustę, goździki, pieprz i rozbite w moździerzu ziarna kolendry. Całość podlewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy przez około 15-25 minut do momentu, aż kapusta zmięknie. Następnie dorzucamy posiekaną kapustę włoską, pokrojone grzyby i wędzone śliwki. Całość gotujemy przez około 35-45 minut, dolewając przy tym małe ilości wody. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, sypiemy szczyptę rozmarynu i doprawiamy do smaku. Wszystko gotujemy jeszcze przez 20 minut. Smacznego!
Smażone tofu po grecku
Składniki:
- 3 duże cebule,
- 1 por,
- 3 duże marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 pietruszki ,
- 300 gram przecieru pomidorowego,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- 4 listki laurowe,
- 5 sztuk ziela angielskiego ,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 400 gram tofu wędzonego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pora oraz cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę, seler, czosnek oraz marchew ścieramy natomiast na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni smażymy cebulę z czosnkiem i przekładamy do garnuszka. W dalszej kolejności smażymy wszystkie warzywa, takie jak por, marchew, seler i pietruszkę, a następnie przekładamy do garnka z cebulą. Na przygotowanej wcześniej patelni smażymy przecier pomidorowy, który w dalszej części dodajemy do warzyw i zalewamy bulionem. Następnie wsypujemy wszystkie z naszych przypraw, dodajemy cukier i polewamy je sosem sojowym. Całość gotujemy przez około 30 minut na średnim palniku, a na sam koniec dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Tofu z kolei kroimy na małe plasterki i wrzucamy je prosto na patelnię. Smażymy i czekamy aż do momentu uzyskania złotego koloru. Później sięgamy po naczynie, na które nakładamy nieznacznie przestudzone warzywa, a całość dekorujemy przysmażonym tofu. Tak przygotowane danie wykładamy do lodówki na całą noc, by następnego dnia móc delektować się jego pysznym smakiem.
Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
Składniki (sałatka):
- 6 marchewek,
- 1 duży seler,
- 3 duże pietruszki,
- 5 małych buraków,
- 2 czerwone cebule,
- 1 główka czosnku,
- odrobina oliwy z oliwek,
- 1 duża cytryna,
- 3 gałązki tymianku,
- szczypta soli i pieprzu.
Składniki (wegański majonez):
- 10 sztuk jałowca,
- aquafaba z jednej puszki ciecierzycy,
- musztarda diżońska,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1,5 łyżki dobrej jakości oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Buraki, marchew i pietruszkę kroimy na pół, selera natomiast w duże kawałki, cebulę w ćwiartki lub ósemki. Czosnek natomiast owijamy folią aluminiową. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze piekarnika i skrapiamy nieco oliwą z oliwek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz odrobinę tymianku. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu oraz soli i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Majonez W trakcie pieczenia się warzyw zabieramy się za przygotowanie majonezu. Wcześniej wspomniany jałowiec miażdżymy w moździerzu lub w młynku na puder. Następnie przygotowujemy wysokie naczynie i miksujemy w nim aquafabę wraz z musztardą, jałowcem, jak również odrobiną pieprzu i soli. Kolejnym etapem jest dodanie oleju i powolne blendowanie aż do chwili, gdy masa nieco zgęstnieje. Całość skrapiamy świeżym sokiem z cytryny i zabieramy się za przygotowanie półmiska, na którym rozsmarowujemy majonez. Chwilę później sięgamy po świeżo upieczone warzywa i dekorujemy nimi naczynie. Na koniec posypujemy wszystko szczyptą aromatycznych ziół i… gotowe!
Świąteczne ciasto
Składniki:
- ½ szklanki oleju,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka sparzonych rodzynek,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka sody,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 500 g gęstego przecieru jabłkowego,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Na początku podgrzewamy przecier jabłkowy, do którego stopniowo dolewamy olej. Do powyższych składników dodajemy cukier oraz rodzynki i tak powstałą miksturę mieszamy, a następnie pozostawiamy do ostudzenia. Teraz przyszła kolej na mąkę, którą łączymy wraz z sodą i przyprawami. Uzyskaną w ten sposób papkę miksujemy z przygotowanym wcześniej przecierem, a następnie wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 50 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Wegańskie pierogi
Składniki:
Farsz
- 20 dag soczewicy zielonej,
- 1 łyżka kaszy manny (niekoniecznie),
- 1,5 szklanki wody,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- ½ łyżeczki soli.
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- ok. ½ szklanki ciepłej wody.
Sposób przygotowania:
Proces przygotowania pierogów zaczynamy od dokładnego wypłukania soczewicy. Następnie sięgamy po średniej wielkości garnek, wsypujemy soczewicę i zalewamy ją wodą. W trakcie gotowania dodajemy wcześniej przygotowane przyprawy i wykorzystujemy czas na ugniatanie ciasta. Odpowiednio przygotowane powinno być miękkie i elastyczne, jeśli jednak nie jest, to wówczas możemy dolać do niego nieco wody. Po upływie kilku minut z garnka z ciecierzycą i przyprawami wyjmujemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Na koniec dodajemy kaszę mannę i mieszając, gotujemy całość przez dwie minuty. W momencie uzyskania zamierzonego efektu rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i umieszczamy w środku przygotowany farsz. Zaklejamy brzegi i tak przygotowane pierożki wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Nie należy zapominać jednak o ich mieszaniu w celu uniknięcia przyklejenia pierogów do dna garnka. Pierogi gotujemy przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie schładzamy i podajemy na talerz. Smacznego!