Rozrywka

Wielkanocne dania w wersji bezmięsnej. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów

Wielkanocne dania w wersji bezmięsnej. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów
Wielkanocne dania w wersji bezmięsnej. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów. Fot. Canva
podpis źródła zdjęcia

Wielkanoc już wkrótce i o ile z przepisy na tradycyjne dania są nam doskonale znane, to ich wegańskie alternatywy niekoniecznie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to z pewnością warto wzbogacić świąteczne menu o kilka nieoczywistych dań w wersji bezmięsnej. Zdradzamy 5 sprawdzonych przepisów.

Wegańskie jajka

Składniki: 

 

- dwa średniej wielkości ugotowane ziemniaki 

- dwie szklanki śmietanki roślinnej, np. sojowej 

- trzy łyżeczki substancji żelującej agar 

- trzy łyżki płatków drożdżowych 

- odrobina kurkumy i soli 

 

Sposób przygotowania: 

 

Do przygotowanego wcześniej garnka wlewamy dwie szklanki śmietanki roślinnej, następnie dodajemy agar, płatki drożdżowe i mieszamy wszystko trzepaczką, doprowadzając całość do wrzenia. Po zagotowaniu zmieniamy palnik na ten o mniejszej mocy i masę gotujemy jeszcze przez około dwie minuty, delikatnie mieszając. Po upłynięciu wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sól. Przygotowaną w ten sposób miksturę przekładamy do tacek na jajka, czekamy, aż całość wystygnie, a następnie wkładamy wszystko do lodówki. Teraz przyszła pora na ziemniaki, które rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę doprawiamy kurkumą oraz solą, a potem mieszamy wszystko dokładnie, dodając ewentualnie odrobinę wcześniej przygotowanej śmietanki. Uzyskaną w ten sposób masę ziemniaczaną dzielimy na mniejsze części i lepimy kulki wielkości żółtek. Po tej czynności wracamy do naszej lodówki i sięgamy po „białka”, w których wydrążamy małe otwory łyżeczką. Na tak przygotowanych „białkach” układamy ziemniaczane „żółtka” z odrobiną przypraw i gotowe! Całość możemy podawać z odrobiną wegańskiego majonezu i szczypiorku. 

Wegański żurek

Składniki: 

 

- kilogram ziemniaków 

- sześć litrów wody 

- kawałek kombu (10x10) 

- pięć sztuk suszonych grzybów shitake 

- trzy cebule 

- cztery ząbki czosnku 

- sześć małych marchewek 

- połówka młodej kapusty 

- jeden seler 

- trzysta gram pieczarek 

- trzy ziarna ziela angielskiego 

- cztery listki laurowe 

- kilka ziarenek pieprzu 

- czterdzieści gram suszonych borowików 

- jeden litr zakwasu na mące żytniej 

- sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Na pierwszy ogień idą ziemniaki, które dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Obierki natomiast zawijamy w torebkę z gazy i wkładamy do garnka razem z ziemniakami. Całość gotujemy aż do miękkości i odcedzamy. Odlaną wodę z ziemniaków studzimy do 70 stopni, wrzucamy kombu oraz grzyby shitake. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy, kroimy i wkładamy do garnka. Po 15 minutach usuwamy kombu, a całą resztę gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu około godziny. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy wszystkie warzywa. Teraz przyszła pora na borowiki, które moczymy w odrobinie gorącego bulionu, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy przez około pięć, sześć minut, wlewamy zakwas i zagotowujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli, majeranku, pieprzu i chrzanu. Nasze danie możemy serwować z kiełbasą wegańską bądź wędzonym tofu. Smacznego! 

Wielkanocny żurek można również przygotować w wersji wegańskiej. Fot. Daniel Rajszczak/Shutterstock
Wielkanocny żurek można również przygotować w wersji wegańskiej. Fot. Daniel Rajszczak/Shutterstock

Twarożek z nerkowców

Składniki: 

 

- 250 g orzechów nerkowca  
- sok z jednej dużej cytryny 

- odrobina soli i pieprzu do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Orzechy moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia nerkowce odsączamy i osuszone wrzucamy do dobrej jakości blendera. Dodajemy odrobinę wody i soku z cytryny, a następnie miksujemy wszystko na najwyższych obrotach. W momencie, gdy uzyskamy gładką masę, doprawiamy całość solą i pieprzem, a następnie blendujemy wszystko ponownie. Tak przygotowaną pastę podajemy z chlebem i szczypiorkiem bądź z warzywami. Smacznego! 

Twarożek z nerkowców idealnie komponuje się z pomidorkami i szczypiorkiem. Fot. margouillat photo/Shutterstock
Twarożek z nerkowców idealnie komponuje się z pomidorkami i szczypiorkiem. Fot. margouillat photo/Shutterstock

Wegański majonez

Składniki: 

 

- połówka małego kalafiora 

- pół szklanki mleka sojowego 

- jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego 

- dwie łyżeczki musztardy 

- jedna łyżka płatków drożdżowych  

- dwie łyżki octu jabłkowego 

- sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Do garnka nalewamy wody i wrzucamy przygotowanego wcześniej kalafiora, którego gotujemy na miękko. Następnie studzimy go i umieszczamy w blenderze. Do środka wsypujemy płatki drożdżowe i dodajemy musztardę. Całość zalewamy octem i mlekiem sojowym, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko blendujemy aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy olej i jeszcze raz miksujemy powstałą papkę. Majonez w wersji wegańskiej gotowy! 

Wegański majonez niemal nie różni się w smaku od tradycyjnego. Fot. RHJPhtotos/Shutterstock
Wegański majonez niemal nie różni się w smaku od tradycyjnego. Fot. RHJPhtotos/Shutterstock

Tofurnik z kaszą jaglaną

Składniki: 

- dwie kostki wędzonego tofu 

- pół szklanki wędzonej kaszy jaglanej 

- jedna szklanka wody 

- dwa ząbki czosnku 

- pół szklanki oliwy z oliwek 

- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej 

- dwie łyżki octu jabłkowego 

- pół łyżeczki kurkumy 

- jedna łyżka słodkiej papryki 

- jedna łyżeczka chili 

- szczypta soli do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

 

Na pierwszy ogień bierzemy kaszę jaglaną, którą dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą, a następnie wrzucamy do garnka i gotujemy przez około piętnaście minut. W tym samym czasie zabieramy się za krojenie tofu, które później wrzucamy do gotującej się kaszy. Kolejnym krokiem jest dolanie odrobiny oliwy, octu jabłkowego bądź soku z cytryny (wedle uznania). Następnie dorzucamy przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz mąkę ziemniaczaną. Całość blendujemy, a na koniec wykładamy powstałą masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tak przygotowaną papkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy nasz tofurnik z piekarnika. Smacznego! 

Wytrawny tofurnik z kaszą jaglaną to doskonała alternatywa dla słodkich ciast. Fot. nelea33/Shutterstock
Wytrawny tofurnik z kaszą jaglaną to doskonała alternatywa dla słodkich ciast. Fot. nelea33/Shutterstock

AZG

Więcej na ten temat