Wielkanoc już wkrótce i o ile z przepisy na tradycyjne dania są nam doskonale znane, to ich wegańskie alternatywy niekoniecznie. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, to z pewnością warto wzbogacić świąteczne menu o kilka nieoczywistych dań w wersji bezmięsnej. Zdradzamy 5 sprawdzonych przepisów.
Wegańskie jajka
Składniki:
- dwa średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- dwie szklanki śmietanki roślinnej, np. sojowej
- trzy łyżeczki substancji żelującej agar
- trzy łyżki płatków drożdżowych
- odrobina kurkumy i soli
Sposób przygotowania:
Do przygotowanego wcześniej garnka wlewamy dwie szklanki śmietanki roślinnej, następnie dodajemy agar, płatki drożdżowe i mieszamy wszystko trzepaczką, doprowadzając całość do wrzenia. Po zagotowaniu zmieniamy palnik na ten o mniejszej mocy i masę gotujemy jeszcze przez około dwie minuty, delikatnie mieszając. Po upłynięciu wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy sól. Przygotowaną w ten sposób miksturę przekładamy do tacek na jajka, czekamy, aż całość wystygnie, a następnie wkładamy wszystko do lodówki. Teraz przyszła pora na ziemniaki, które rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę doprawiamy kurkumą oraz solą, a potem mieszamy wszystko dokładnie, dodając ewentualnie odrobinę wcześniej przygotowanej śmietanki. Uzyskaną w ten sposób masę ziemniaczaną dzielimy na mniejsze części i lepimy kulki wielkości żółtek. Po tej czynności wracamy do naszej lodówki i sięgamy po „białka”, w których wydrążamy małe otwory łyżeczką. Na tak przygotowanych „białkach” układamy ziemniaczane „żółtka” z odrobiną przypraw i gotowe! Całość możemy podawać z odrobiną wegańskiego majonezu i szczypiorku.
Wegański żurek
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- sześć litrów wody
- kawałek kombu (10x10)
- pięć sztuk suszonych grzybów shitake
- trzy cebule
- cztery ząbki czosnku
- sześć małych marchewek
- połówka młodej kapusty
- jeden seler
- trzysta gram pieczarek
- trzy ziarna ziela angielskiego
- cztery listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- czterdzieści gram suszonych borowików
- jeden litr zakwasu na mące żytniej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na pierwszy ogień idą ziemniaki, które dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Obierki natomiast zawijamy w torebkę z gazy i wkładamy do garnka razem z ziemniakami. Całość gotujemy aż do miękkości i odcedzamy. Odlaną wodę z ziemniaków studzimy do 70 stopni, wrzucamy kombu oraz grzyby shitake. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy, kroimy i wkładamy do garnka. Po 15 minutach usuwamy kombu, a całą resztę gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu około godziny. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy wszystkie warzywa. Teraz przyszła pora na borowiki, które moczymy w odrobinie gorącego bulionu, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do wywaru. Wszystko gotujemy przez około pięć, sześć minut, wlewamy zakwas i zagotowujemy. Na koniec dodajemy szczyptę soli, majeranku, pieprzu i chrzanu. Nasze danie możemy serwować z kiełbasą wegańską bądź wędzonym tofu. Smacznego!

Twarożek z nerkowców
Składniki:
- 250 g orzechów nerkowca
- sok z jednej dużej cytryny
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Orzechy moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia nerkowce odsączamy i osuszone wrzucamy do dobrej jakości blendera. Dodajemy odrobinę wody i soku z cytryny, a następnie miksujemy wszystko na najwyższych obrotach. W momencie, gdy uzyskamy gładką masę, doprawiamy całość solą i pieprzem, a następnie blendujemy wszystko ponownie. Tak przygotowaną pastę podajemy z chlebem i szczypiorkiem bądź z warzywami. Smacznego!

Wegański majonez
Składniki:
- połówka małego kalafiora
- pół szklanki mleka sojowego
- jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego
- dwie łyżeczki musztardy
- jedna łyżka płatków drożdżowych
- dwie łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do garnka nalewamy wody i wrzucamy przygotowanego wcześniej kalafiora, którego gotujemy na miękko. Następnie studzimy go i umieszczamy w blenderze. Do środka wsypujemy płatki drożdżowe i dodajemy musztardę. Całość zalewamy octem i mlekiem sojowym, a na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wszystko blendujemy aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy olej i jeszcze raz miksujemy powstałą papkę. Majonez w wersji wegańskiej gotowy!

Tofurnik z kaszą jaglaną
Składniki:
- dwie kostki wędzonego tofu
- pół szklanki wędzonej kaszy jaglanej
- jedna szklanka wody
- dwa ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżki octu jabłkowego
- pół łyżeczki kurkumy
- jedna łyżka słodkiej papryki
- jedna łyżeczka chili
- szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Na pierwszy ogień bierzemy kaszę jaglaną, którą dokładnie przepłukujemy ciepłą wodą, a następnie wrzucamy do garnka i gotujemy przez około piętnaście minut. W tym samym czasie zabieramy się za krojenie tofu, które później wrzucamy do gotującej się kaszy. Kolejnym krokiem jest dolanie odrobiny oliwy, octu jabłkowego bądź soku z cytryny (wedle uznania). Następnie dorzucamy przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz mąkę ziemniaczaną. Całość blendujemy, a na koniec wykładamy powstałą masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tak przygotowaną papkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy nasz tofurnik z piekarnika. Smacznego!

AZG