Rozrywka

Wiosna na talerzu. Lekkie sałatki idealne na nowy sezon

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem, cebulą i twarożkiem. W tle naczynie z nasionkami i mały mlecznik.
Wiosenne sałatki nie tylko zachwycają swoim wyglądem i smakiem, ale przede wszystkim są źródłem wielu niezbędnych nam witamin. Fot. Sea Wave/ Shutterstock
podpis źródła zdjęcia

Słońce zagląda nam przez okna, a powietrze wypełnia wiosenna energia. Przyroda budzi się do życia, a wraz z nią zmieniają się nasze kulinarne upodobania – ciężkie, zimowe dania ustępują miejsca lekkim i pełnym świeżości potrawom. Jakie smaki dominują w tym sezonie? Oto trzy przepisy na sałatki, które wprowadzą na talerz odrobinę zielonej harmonii.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Składniki: 

 

250 g pomidorków koktajlowych, 

pęczek rzodkiewki, 

natka pietruszki, 

1 ogórek, 

2 łyżeczki soku z cytryny, 

6 łyżeczek oliwy z oliwek, 

szczypta ziół prowansalskich, 

odrobina soli i pieprzu (wedle uznania). 

 

Sposób przygotowania: 

 

Do małej miseczki wlej odrobinę oliwy z oliwek, a następnie dodaj sok z cytryny i zioła prowansalskie. Następnie przejdź do warzyw i pokrój po kolei pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i ogórka. Tak przygotowany zestaw wrzuć do większej miski i polej wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posyp całość świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego! 

Sałatka z rzodkiewką to jedna z najpopularniejszych sałatek w okresie letnim. Fot. Svetlana Monyakova/ Shutterstock.
Sałatka z rzodkiewką to jedna z najpopularniejszych sałatek w okresie letnim. Fot. Svetlana Monyakova/ Shutterstock.

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki: 

 

dwie garście ulubionych sałat, 

kilka pomidorków koktajlowych, 

pół puszki tuńczyka, 

2 jajka na twardo, 

¼ soku z jednej cytryny, 

pół łyżki oliwy z oliwek, 

odrobina czerwonej cebulki, 

sól i pieprz do smaku. 

 

Sposób przygotowania: 

 

Przygotowanie sałatki zaczynamy od umieszczenia w misce wcześniej umytych porcji sałat. Następnie sięgamy po garnek i gotujemy jajka. W międzyczasie myjemy warzywa, a później kroimy wszystko na drobne kawałki. Całość przesypujemy do miski, dodając do niej tuńczyka z puszki. Kiedy jajka będą już gotowe, wyjmujemy je z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Po 20 minutach obieramy je ze skorupki, kroimy i wrzucamy do miski. Wszystko polewamy odrobiną oliwy z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy sałatkę szczyptą soli i pieprzu. Gotowe! 

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem pozwoli nam uzupełnić między innymi niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega 3. Fot. Sea Wave/ Shutterstock
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem pozwoli nam uzupełnić między innymi niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega 3. Fot. Sea Wave/ Shutterstock

Wiosenna sałatka z truskawkami

Składniki: 

 

około 300 g truskawek, 

2 porcje rukoli, 

garść orzechów włoskich, 

100 g sera feta, 

3 szparagi, 

4 łyżeczki oliwy z oliwek, 

1 łyżka miodu, 

2 łyżeczki soku z cytryny, 

świeżo zmielony pieprz. 

 

Sposób przygotowania: 

 

Na pierwszy ogień idą truskawki, które dokładnie myjemy, suszymy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na drobne kawałki. Następnie myjemy rukolę i wrzucamy do miski, podobnie jak wcześniej przygotowane truskawki. W międzyczasie gotujemy szparagi przez około 5 minut. Później sięgamy po orzechy, które opcjonalnie możemy uprażyć na suchej patelni. Na koniec dorzucamy pokruszoną fetę i ugotowane oraz pokrojone na małe części szparagi, a całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odrobiną miodu. Na koniec posypujemy nasze danie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! 

Nasza trzecia propozycja skierowana jest nie tylko do miłośników owoców. W sałatce z truskawkami znajdziemy także ser feta, orzechy czy szparagi. Fot. Natti dream/ Shutterstock
Nasza trzecia propozycja skierowana jest nie tylko do miłośników owoców. W sałatce z truskawkami znajdziemy także ser feta, orzechy czy szparagi. Fot. Natti dream/ Shutterstock

AZG

Więcej na ten temat