Trudno uwierzyć, że do tej pory nie powstał serial na temat polskiej kuchni pokazujący, w sposób systematyczny i zgodny z najnowszymi badaniami, dziedzictwo kulinarne otrzymane od naszych przodków. "Historia kuchni polskiej" w 26 czterdziestominutowych odcinkach wypełnia tę lukę zabierając widzów w podróż przez niezwykłe smaki, tradycje i obyczaje. Scenariusz serialu powstał w oparciu o prace naukowe prof. Jarosława Dumanowskiego - głównego eksperta i prowadzącego narrację. Odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów Chrztu Polski do współczesności, dokonał Maciej Nowicki, twórca nowego trendu w polskiej kuchni - historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w których kształtowała się polska kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację ukazując przenikanie idei i potraw ponad europejskimi granicami. Przywołanie konkretnych przepisów i ich odtworzenie w profesjonalnym studiu kulinarnym, ułatwia widzom zrozumienie smaków i technik przygotowywania potraw z przeszłości, a chronologia odcinków odpowiada najważniejszym zmianom zachodzącym w polskiej kuchni w kolejnych okresach historycznych. "Historia kuchni polskiej" to historia polskiej kultury materialnej w wersji dla każdego. W 1837 roku Józef Ignacy Kraszewski pisał, że młody Jan "Szyttler sprzedał tysiące swych "Sławnych kucharzy". "I któż nie zna Szyttlera, kto go nie ma w domu?"- pytał dalej, dodając, że "lżej kucharzom niż poecie... ". Czy Kraszewski, sam niezwykle płodny autor, zazdrościł nakładów i powodzenia kucharzowi? Książki kulinarne Jana Szyttlera trafiły nie tylko do pałacowych kuchmistrzów, ale również do zwyczajnych gospodyń i kucharek, a każde wydanie rozchodziło się pośród stałych prenumeratorów - nowe zjawisko na rynku wydawniczym w Wilnie. Czy możemy uznać Szyttlera za pierwszego kulinarnego celebrytę? Jakie były kulisy jego gotowania dla samego Napoleona w Wilnie w trakcie wyprawy na Moskwę? Co można było znaleźć w menu Szyttlera i co sprawiło, że jego potrawy zyskały tak ogromną popularność? Na te i inne pytania odpowiada historyk Jarosław Dumanowski oraz zaproszeni do programu eksperci. Dawne potrawy rekonstruuje historyk i kucharz Maciej Nowicki.
Mirosław Bork, Tomasz Rostworowski
Mirosław Bork, Jarosław Dumanowski