W kolejnym odcinku Karol Okrasa rusza do miejscowości Luszkowo niedaleko Świecia. Znajduje się tu pięknie odrestaurowana stara, kryta strzechą chata pana Zdzisława. To doskonałe miejsce, aby złamać kilka przepisów na wielkanocne śniadanie. Zwłaszcza że pan Zdzisław słynie w okolicy ze wspaniałych wielkanocnych bab drożdżowych, które wypieka w starych, stuletnich formach. Nasi przodkowie, którzy niezwykle restrykcyjnie przestrzegali postów, nie jedli mięsa przed Wielkanocą przez czterdzieści dni! Dlatego podczas wielkanocnego śniadania rzucali się przede wszystkim na szynki, kiełbasy, wędzonki, wszelkiego rodzaju mięsiwa. Dziś jemy nieco lżej, ale nie wolno zapominać o tradycji. Dlatego Karol przygotuje w polowych warunkach potrawy oparte o typowo wielkanocne składniki jak jajka czy żur, ale w zupełnie nowej odsłonie. Karol przygotuje trzy dania dobrze znane wszystkim mięsożercom, ale w wegetariańskiej odsłonie: 1/ Kwaśny biały barszcz grzybowy z wędzonką; 2/ Warzywa zapiekane z jajkami; 3/ Kanapka z jajkiem, zieloną sałatą i podpieczonym dorszem.
Jarosław Frankowski, Sławomir Orman, Józef Szymura
Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski