W tym odcinku Karol wyruszy do Białegostoku na spotkanie z miejscową kuchnią. Kuchnia białostocka to mieszanka różnych kuchni etnicznych narodów, które zamieszkiwały to miasto. Ponoć ziemniaki pojawiły się za sprawą rzemieślników z Niemiec sprowadzanych przez hetmana Jana Klemensa Branickiego, właściciela wspaniałego Pałacu Branickich. Niemcom prawdopodobnie zawdzięczmy też kiszkę ziemniaczaną. Z kolei babka ziemniaczana, popularne białysy (zwane też białostokerami czy kuchenami), czyli pszenne bułeczki z cebulą i makiem oraz śledzie przyrządzane na słodko to wpływ kuchni żydowskiej. Z kolei buza, czyli napój z kaszy jaglanej, ryżu, rodzynek, wanilii i drożdży podawana z chałwą to pamiątka po bytności w Białymstoku Macedończyków. Kuchnię litewską reprezentują sękacz, kartacze i kindziuk. Liczne dania białostockie wywodzą się z kuchni tatarskiej i karaimskiej. Są to pierekarczewniki, kołduny czy kibiny, czyli pierogi różnego kształtu z różnych gatunków ciasta faszerowane mięsem. Rosjanie władający miastem w czasach zaborów zostawili bliny gryczane i kwas chlebowy. A z kuchni białoruskiej pochodzi biały chłodnik oraz potrawy z kiszonych ogórków i kapusty. Karol przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią Białegostoku. Pierwszą propozycją będą gołąbki z kiszonych liści kapusty z baraniną. Druga to kibiny, czyli pieczone pierożki z kruchego ciasta z wieprzowiną i rodzynkami. A trzecia propozycja to pieczone na kamieniu placki ziemniaczane ze słodkim twarogiem i owocami.
Michał Góral, Wiktor Zdrojewski
Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski