Program kulinarno-historyczny według scenariusza Jacka Kowalskiego - pieśniarza, kompozytora, historyka, tłumacza, dramatopisarza i miłośnika literatury staropolskiej. 5-odcinkowy cykl stanowi oryginalne połączenie modnej tematyki kulinarnej z atrakcyjnym przekazem historyczno-kulturowym odnoszonym do współczesności. Znajdzie się w nim coś dla ciała i dla ducha. Dla ciała będą potrawy i rozmaite specjały przygotowywane pod okiem kamery w kuchniach klasztornych według oryginalnych staropolskich receptur. Dla ducha zaś dowcipne, barwne, pełne anegdot gawędy o niezwykłych ze współczesnego punktu widzenia okolicznościach przyrządzania i spożywania owych przysmaków, a także o genezie ich narodzin: z okazji uczt, wesel, pogrzebów, kuligów, polowań, na czas postu i zapustów, w okresach wojen i oblężenia, w refektarzach zakonnych i na szlacheckich dworach. Całość doprawiona odrobiną muzyki: balladą w wykonaniu Jacka Kowalskiego i jego zespołu. W kolejnych programach autorzy odwiedzają rozmaite kuchnie, przede wszystkim klasztorne, słynące z tradycyjnych polskich specjałów. Przewodnikami w tych wędrówkach są mnisi z zakonu żebraczego, przemierzający miasteczka i wsie i będący zarazem narratorami poszczególnych odcinków. Sceny realizowane w plenerach i zabytkowych często wnętrzach przeplatają sceny nakręcone w studiu. W swoim cyklu autorzy opowiedzą m.in. o pierogach św. Jacka, serach i miodach, ziołach, piwie, bigosach, potrawach wigilijnych. W pierwszym odcinku zobaczymy, jak wyglądały staropolskie uczty. Czy bigos to potrawa cielesna czy duchowa? - to pytanie zadają sobie mieszkańcy wirtualnego klasztoru w telewizyjnym studiu, m.in. Mieczysław Hryniewicz, Jacek Kowalski, Krystyna Feldman.
Krystyna Feldman, Michał Grudziński, Wojciech Kalwat
Jacek Kowalski, Dorota Latour-Paczka