Creme brulee z koziego sera (Odcinek 14)

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki na  4 porcje:

ciastko orzechowe:

orzechy laskowe (obrane)      100g

woda                                         12ml

maltodekstryna                       12g

sól                                              szczypta

 

 

konfitura z porzeczki

czarna porzeczka                100g

cukier                                     15g

cynamon                               szczypta

 

Przygotowanie:

Miksujemy kozi ser, śmietanę  oraz żółtka na jednolitą masę i doprawiamy odrobina soli. Masę wylewamy na blachę lub do silikonowej foremki i pieczemy godzinę w kąpieli wodnej w temperaturze 140 stopni. Przed pokrojeniem studzimy, potem obsypujemy  cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem.

Orzechy laskowe posiekać, wymieszać wodą i maltodekstryną, lekko posolić. Masę włożyć między dwa arkusze pergaminu i rozwałkować na grubość ok. 2mm. Tak przygotowane ciasto piec w rozgrzanym (170 stopni) piekarniku 7 minut.

Buraki polać oliwą, obsypać solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości (ok. 2-3h). Po upieczeniu buraki obrać i pokroić na małe kawałki.  Tak przygotowane zrumienić na oliwie, dodać miód i lekko karmelizować. Dolać ocet balsamiczny i zredukować do uzyskania glazury na burakach.

Porzeczkę, cukier i cynamon smażyć kilka minut na wolnym ogniu aż będą szkliste.