Składniki na 4 porcje:
ciastko orzechowe:
orzechy laskowe (obrane) 100g
woda 12ml
maltodekstryna 12g
sól szczypta
konfitura z porzeczki
czarna porzeczka 100g
cukier 15g
cynamon szczypta
Przygotowanie:
Miksujemy kozi ser, śmietanę oraz żółtka na jednolitą masę i doprawiamy odrobina soli. Masę wylewamy na blachę lub do silikonowej foremki i pieczemy godzinę w kąpieli wodnej w temperaturze 140 stopni. Przed pokrojeniem studzimy, potem obsypujemy cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem.
Orzechy laskowe posiekać, wymieszać wodą i maltodekstryną, lekko posolić. Masę włożyć między dwa arkusze pergaminu i rozwałkować na grubość ok. 2mm. Tak przygotowane ciasto piec w rozgrzanym (170 stopni) piekarniku 7 minut.
Buraki polać oliwą, obsypać solą i pieprzem, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości (ok. 2-3h). Po upieczeniu buraki obrać i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane zrumienić na oliwie, dodać miód i lekko karmelizować. Dolać ocet balsamiczny i zredukować do uzyskania glazury na burakach.
Porzeczkę, cukier i cynamon smażyć kilka minut na wolnym ogniu aż będą szkliste.