Składniki:
Gołąbki
- kapusta włoska 1 szt.
- łopatka jagnięca 0,3 kg
- kasza gryczana 0,1 kg
- cebula szalotka 0,1 kg
- masło 0,08 kg
- mięta
Sos
- cebula szalotka 0,1 kg
- masło 0,2 kg
- śmietana 30% 0,15 kg
- mleko kokosowe 100 ml
- cynamon
- kumin
- kardamon
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Gołąbki
Kapustę włoską rozrywamy na pojedyncze listki i parzymy we wrzątku.
Łopatkę jagnięcą mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz z przesmażoną na maśle szalotką i posiekaną miętą.
Sparzone liście kapusty faszerujemy masą, formując je w kształt "gołąbków".
Gołąbki najlepiej gotować na parze przez 2 godziny, przed podaniem zalecane jest ich podsmażenie na maśle.
Sos
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, zalewamy śmietaną oraz mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu, aż sos nam zgęstnieje.
Doprawiamy solą i odrobioną cukru, następnie wszystko razem blendujemy i przecieramy przez sito, by sos był jednolity.