Składniki na 4 porcje:
Gravlax
łosoś filet 400g
sól 150g
cukier 150g
koperek 1 pęczek
skórka z 1 cytryny
Guacamole z avocado
avocado 2
sok z 1 cytryny
miód 5ml
Puder z oliwy
oliwa extra vergine 20g
maltodextryna 10g
Galaretka z ogórka
ogórek 2
cukier 100g
woda 100ml
agar-agar 4g
Gravlax
Łososia czyścić ze skóry i z ości, obtoczyć w startej skórce z cytryny, z koperkiem i zasypać mieszanką soli z cukrem tak, aby zakryć w całości rybę.
Guacamole z avocado
Avocado obrać ze skórki, pozbyć się pestki i zmiksować na jednolitą masę z pozostałymi składnikami. Przetrzeć przez sito.
Puder z oliwy
Mieszamy oliwę z maltodekstryną i delikatnie solimy
Galaretka z ogórka
Ogórki obrać, wyrzucić do sokowirówki i wycisnąć sok. Cukier i wodę zagotować i wymieszać z sokiem z ogórka i agarem. Wszystko razem zagotować. Wylać na blachę do wystygnięcia.