Składniki:
Kopytka
- ziemniaki ugotowane 500g
- mąka pszenna 150g
- skrobia 40g
- jajka 2 szt.
- sól
Puree z wędzonej szalotki
- masło 60g
- śmietana 30% 100g
- cebula szalotka 300g
- tymianek 2 gałązki
- sól
Kapusta smażona
- kapusta włoska 1 szt.
- masło 70g
Przygotowanie:
Kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Formujemy w wałeczek i kroimy kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut. Przed podaniem podsmażamy na maśle i posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy.
Puree z wędzonej szalotki
Szalotkę siekamy i smażymy bardzo powoli na maśle z tymiankiem i solą, aby wyciągnąć jak najwięcej słodkości z cebuli. Pod koniec dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy. Zaczynamy wędzić. Po uwędzeniu blendujemy na puree.
Kapusta smażona
Kapustę oczyszczamy z pierwszych grubych liści i gotujemy w całości w mocno osolonej wodzie do miękkości - ok. 15-20 min. Ugotowaną kapustę przekładamy do wody z lodem, po całkowitym wystudzeniu, odciskamy nadmiar wody, kroimy na mniejsze porcje i smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru.