Składniki:
Mus z czekolady
- żółtko
- cukier puder 50g
- budyń 10g
- biała czekolada 300g
- mleko 150 ml
- wanilia 0,5 szt.
- śmietana ubita 36% 650g
- żelatyna 2,5g
- galangal suszony 30g
Chrupka kakaowa
- cukier 50g
- woda 50g
- kakao 20g
- orzechy laskowe 50g
- maliny 50g
- mięta
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z galangalem i wanilią, żółtko ucieramy z budyniem i cukrem. Zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę i mieszamy. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby mus stężał.
Cukier, wodę i kakao gotujemy na gęstą masę. Wylewamy na papier do pieczenia, równo rozprowadzamy i pieczemy przez 8 minut w 170 st. C.
Orzechy laskowe prażymy, obieramy ze skóry i siekamy.