Składniki:
Nadzienie
- kiszka 200g
- masło 50g
- dymka 1 pęczek
- seler naciowy
Ciasto na pierogi
- mąka orkiszowa 300g
- mąka pszenna 100g
- puder z młodego jęczmienia 100g
- jajko
- woda ok. 150 ml
Puree jabłkowo-selerowe
- masło 50g
- jabłka 400g
- seler naciowy
- śmietana 30% 100ml
- tymianek
- cukier trzcinowy 30g
- sól
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi
Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Pierogi
Formujemy w pierogi i napychamy farszem z kiszki.
Gotujemy w osolonej wodzie, następnie podsmażamy na maśle i posypujemy dymką.
Puree jabłkowo-selerowe
Na maśle podsmażamy jabłko z cukrem, dodajemy seler, sól, tymianek i powoli karmelizujemy.
Pod koniec dodajemy śmietanę. Blendujemy i przecieramy.
Seler naciowy kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do wody z lodem, aby nabrał chrupkości.