Składniki:
- sałata strzępiasta 1 szt.
- rukola 0,5 opak.
- roszponka 0,5 opak.
- pomidory koktajlowe 20 szt.
- rzodkiewka 5 szt.
- pomarańcze 2 szt.
- masło 100g
- pierś z kaczki 2 szt.
- czosnek 1 ząbek
- tymianek 1 gałązka
- ocet winny 20ml
- oliwa 100ml
- miód 20ml
- ogórek
- sok z cytryny
- bułka z pieczywa orkiszowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kaczki marynujemy w czosnku, ziołach i przyprawach. Skórę nacinamy w drobną kosteczkę, aby łatwiej wytopił się tłuszcz. Smażymy na małym ogniu od strony skóry. Pod koniec smażenia odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażoną kaczkę kroimy w cienkie plastry.
Pomidory blanszujemy, obieramy ze skóry. Ogórka kroimy w cienkie plastry i zwijamy. Ocet, oliwę, miód, sok z cytryny mieszkamy i robimy sos winegret.