Składniki na 4 porcje:
filet z łososia 600g
kasza pęczak 200g
śmietana 30% 100ml
brokuł 1
białe wino 100ml
bulion warzywny 100ml
masło 100g
natka pietruszki
oliwa
cytryna ½
Przygotowanie:
Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie, dodać do niej śmietanę i masło, dzięki czemu będzie kremowa. Na koniec ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Sól i pieprz do smaku.
Filet z łososia oczyści ze skóry, ale jej nie wyrzucać. Tak przygotowaną suszyć przez dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem smażyć ją 5-10 sekund w gorącym głębokim tłuszczu.
Oczyszczonego łososia smażymy na oliwie na złoty kolor. Wkładamy rybę do gorącego (160 stopni) piekarnika i pieczemy ok. 7-10 min.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki. Blanszować w osolonej wodzie, a przed samym podaniem lekko zrumienić na klarowanym maśle.
Sos winno-maślany należy zacząć od zredukowania wina o 50 % objętości, następnie dodać bulion warzywny, zagotować i dodać zimne masło. Doprawić miodem, pieprzem i sokiem z cytryny.